![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sonkába és zsályába tekert andalúziai hústekercs: pikáns paradicsomszósz egészíti ki
![zyályáseredeticover](https://kep.index.hu/1/0/2979/29799/297993/29799375_2287669_e3b41711ad959f73f602e19a67dc2f2d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Visszasírjuk a nyarat? Nincs is jobb ötlet ilyenkor, mint elfoglalni a konyhát és összedobni benne egy spanyol finomságot, melynek készítése és fogyasztása elrepít minket a pezsgő Andalúziába.
A zsályás hústekercs igazi különlegesség. A rolád darált húsból készül, a friss zsályalevelek jellegzetes íze és a híres serranói sonka fűszerezése teszi felejthetetlenné. A spanyolok kedvelt sonkája a serrano, hegyi levegőn szárítják, amit mindig szigorúan hajszálvékonyan szeletelnek. A zsálya nemcsak ízt ad a finom falatoknak, hanem díszítőelemként is funkcionálni fog a receptben.
Ha spanyol vidéken járunk, az ilyen jellegzetes tekercseket általában kétfajta húsból készítik, disznó és marha kombinációjából. Én nem ragaszkodom ehhez a felálláshoz, szerintem disznólapockával is tökéletes végeredményben lesz részünk. A tálalásnál ropogós friss kenyér és pikáns paradicsomszósz teszi varázslatossá a tányérunkat.
Andalúziai zsályás hústekercs
![zyályáseredetict](https://kep.index.hu/1/0/2979/29799/297994/29799409_0f84933feaac68c8eddb2e9ce5f6a4d8_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Hústekercs
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 800 dekagramm darált disznólapocka
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 darab tojás
- 50 gramm zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint pirospaprika
- olaj
- 20 dekagramm serrano sonka
- zsálya
Paradicsommártás
- 1 fej hagyma
- 2 fej fokhagyma
- 4 darab paradicsom
- ízlés szerint olaj
- 2 deciliter sherry
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 kis pohár víz
Elkészítés:
A mártással kezdünk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A paradicsomokat forró vízbe tesszük 1-2 percre, majd kivesszük, lehűtjük, eltávolítjuk a héját, majd a húsát apró kockákra vágjuk.
A serpenyőbe kevés olajat teszünk, a hagymát és fokhagymát elkezdjük fonnyasztani, majd a paradicsomon és a sherry-n a sor. Fűszerezésnek babérlevél, só, bors és a pohár víz is az edénybe kerül, fedő alatt 30 percig, kis lángon főzzük.
Hústekercs:
A hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk, utána a darált húshoz adjuk. A húshoz megy még a só, bors, pirospaprika, petrezselyem, tojás és a zsemlemorzsa. Alaposan összedolgozzuk a darált húsos keveréket. A jól összedolgozott húsból tetszőleges gombócokat formálunk, amikből kisebb rudakat készítünk.
A sonkaszeletekre zsályát teszünk, majd ezzel a húsrudakat szorosan körbetekerjük, a végén pedig fogpiszkálóval megtűzzük.
A tekercseket nagy serpenyőben, kevés olajon 4-5 percig sütjük, amíg minden oldaluk szép színt kap. Ezután kenyérrel és a fűszeres paradicsommártással tálaljuk a különlegességet.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!