Sonkába és zsályába tekert andalúziai hústekercs: pikáns paradicsomszósz egészíti ki
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Ropogós
Fahéjas zabkása gyümölcsökkel: így készül az őszi változat
Sűrű, tejszínes édesburgonya-krémleves: ebédként is megállja a helyét
Pankomorzsában sült mézes-mustáros csirkecsíkok: a hús vajpuha lesz
Így pucold meg és dolgozd fel a céklát: sütve, de párolva is finom
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Visszasírjuk a nyarat? Nincs is jobb ötlet ilyenkor, mint elfoglalni a konyhát és összedobni benne egy spanyol finomságot, melynek készítése és fogyasztása elrepít minket a pezsgő Andalúziába.
A zsályás hústekercs igazi különlegesség. A rolád darált húsból készül, a friss zsályalevelek jellegzetes íze és a híres serranói sonka fűszerezése teszi felejthetetlenné. A spanyolok kedvelt sonkája a serrano, hegyi levegőn szárítják, amit mindig szigorúan hajszálvékonyan szeletelnek. A zsálya nemcsak ízt ad a finom falatoknak, hanem díszítőelemként is funkcionálni fog a receptben.
Ha spanyol vidéken járunk, az ilyen jellegzetes tekercseket általában kétfajta húsból készítik, disznó és marha kombinációjából. Én nem ragaszkodom ehhez a felálláshoz, szerintem disznólapockával is tökéletes végeredményben lesz részünk. A tálalásnál ropogós friss kenyér és pikáns paradicsomszósz teszi varázslatossá a tányérunkat.
Andalúziai zsályás hústekercs
Hozzávalók 4 személyre
Hústekercs
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 800 dekagramm darált disznólapocka
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 darab tojás
- 50 gramm zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint pirospaprika
- olaj
- 20 dekagramm serrano sonka
- zsálya
Paradicsommártás
- 1 fej hagyma
- 2 fej fokhagyma
- 4 darab paradicsom
- ízlés szerint olaj
- 2 deciliter sherry
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 kis pohár víz
Elkészítés:
A mártással kezdünk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A paradicsomokat forró vízbe tesszük 1-2 percre, majd kivesszük, lehűtjük, eltávolítjuk a héját, majd a húsát apró kockákra vágjuk.
A serpenyőbe kevés olajat teszünk, a hagymát és fokhagymát elkezdjük fonnyasztani, majd a paradicsomon és a sherry-n a sor. Fűszerezésnek babérlevél, só, bors és a pohár víz is az edénybe kerül, fedő alatt 30 percig, kis lángon főzzük.
Hústekercs:
A hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk, utána a darált húshoz adjuk. A húshoz megy még a só, bors, pirospaprika, petrezselyem, tojás és a zsemlemorzsa. Alaposan összedolgozzuk a darált húsos keveréket. A jól összedolgozott húsból tetszőleges gombócokat formálunk, amikből kisebb rudakat készítünk.
A sonkaszeletekre zsályát teszünk, majd ezzel a húsrudakat szorosan körbetekerjük, a végén pedig fogpiszkálóval megtűzzük.
A tekercseket nagy serpenyőben, kevés olajon 4-5 percig sütjük, amíg minden oldaluk szép színt kap. Ezután kenyérrel és a fűszeres paradicsommártással tálaljuk a különlegességet.
Fotó: Getty Images