Sonkába és zsályába tekert andalúziai hústekercs: pikáns paradicsomszósz egészíti ki

zyályáseredeticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Visszasírjuk a nyarat? Nincs is jobb ötlet ilyenkor, mint elfoglalni a konyhát és összedobni benne egy spanyol finomságot, melynek készítése és fogyasztása elrepít minket a pezsgő Andalúziába.

A zsályás hústekercs igazi különlegesség. A rolád darált húsból készül, a friss zsályalevelek jellegzetes íze és a híres serranói sonka fűszerezése teszi felejthetetlenné. A spanyolok kedvelt sonkája a serrano, hegyi levegőn szárítják, amit mindig szigorúan hajszálvékonyan szeletelnek. A zsálya nemcsak ízt ad a finom falatoknak, hanem díszítőelemként is funkcionálni fog a receptben.

Ha spanyol vidéken járunk, az ilyen jellegzetes tekercseket általában kétfajta húsból készítik, disznó és marha kombinációjából. Én nem ragaszkodom ehhez a felálláshoz, szerintem disznólapockával is tökéletes végeredményben lesz részünk. A tálalásnál ropogós friss kenyér és pikáns paradicsomszósz teszi varázslatossá a tányérunkat.

Andalúziai zsályás hústekercs

zyályáseredetict

Hozzávalók 4 személyre

Hústekercs

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 800 dekagramm darált disznólapocka
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 2 darab tojás
  • 50 gramm zsemlemorzsa
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint pirospaprika
  • olaj
  • 20 dekagramm serrano sonka
  • zsálya

Paradicsommártás

  • 1 fej hagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 4 darab paradicsom
  • ízlés szerint olaj
  • 2 deciliter sherry
  • 2 darab babérlevél
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 kis pohár víz
Recept idők

Elkészítés:

A mártással kezdünk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A paradicsomokat forró vízbe tesszük 1-2 percre, majd kivesszük, lehűtjük, eltávolítjuk a héját, majd a húsát apró kockákra vágjuk.

A serpenyőbe kevés olajat teszünk, a hagymát és fokhagymát elkezdjük fonnyasztani, majd a paradicsomon és a sherry-n a sor. Fűszerezésnek babérlevél, só, bors és a pohár víz is az edénybe kerül, fedő alatt 30 percig, kis lángon főzzük.

Hústekercs:

A hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk, utána a darált húshoz adjuk. A húshoz megy még a só, bors, pirospaprika, petrezselyem, tojás és a zsemlemorzsa. Alaposan összedolgozzuk a darált húsos keveréket. A jól összedolgozott húsból tetszőleges gombócokat formálunk, amikből kisebb rudakat készítünk.

A sonkaszeletekre zsályát teszünk, majd ezzel a húsrudakat szorosan körbetekerjük, a végén pedig fogpiszkálóval megtűzzük.

A tekercseket nagy serpenyőben, kevés olajon 4-5 percig sütjük, amíg minden oldaluk szép színt kap. Ezután kenyérrel és a fűszeres paradicsommártással tálaljuk a különlegességet.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük