![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tippek a tökéletes farsangi fánkhoz: az olaj hőmérséklete is számít
![fcover](https://kep.index.hu/1/0/4715/47156/471567/47156716_3595436_ae1b83cb62eb84d2421e53506727686b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A fánk a farsangi szezon sztárja, mely rengeteg ízben és formában próbálható ki. Hogy tökéletes legyen a finomság, a tésztát alaposan dolgozd ki és az olaj tisztaságára és hőmérsékletére is figyelj.
Az édes finomságok felhozatalában a fánk nagy kedvenc, mely sokféle variációban kipróbálható. A fánkok az egész világon népszerűek, a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját változattal.
Amerikában a lyukas közepű, cukormázzal bevont fánk a nagy kedvenc, hazánkban a szalagos és a csöröge a sláger, de Marokkóban és Franciaországban is találni mennyei fánkkülönlegességeket. A fánk kelt tésztából készül, de rengeteg megúszós receptet is ki lehet próbálni, melyekben élesztő helyett sütőpor megy a tésztába, elmarad a hosszas kelesztés.
![fánk](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4715/47156/471567/47156752_591eeff509e37aebeb8fffce3c8e9daa_wm.jpg)
Kezdők félve vágnak neki a finomság elkészítésének, attól tartanak, hogy a kelt tészta összeesik, vagy épp nem lesz lágy a pampuska. A tészta érzékeny, a sütésnél könnyen megéghet, vagy megszívhatja magát olajjal. Hogy ne mumusként gondolj a fánk megalkotására, elmondjuk, mire figyelj, így biztos, hogy tökéletes lesz a farsangi fánkod.
Figyelj a hőmérsékletre
Már az első mozzanatól lényeges a hőmérséklet. Ha kelt tésztát készítesz, a tejnek langyosnak kell lennie. Sokan a mikróban melegítik fel, én a tűzhelyre szavazok. Miközben a tej melegszik, óvatosan az ujjaddal kevergesd, így érezni fogod, mennyire forrósodik fel. Bőven elég, ha langyos, ekkor vedd le a tűzhelyről, és add hozzá az élesztőt.
![fánk](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4715/47156/471567/47156756_a711d211dd01522c3cce11086f304887_wm.jpg)
A tészta többi alapanyaga legyen szobahőmérsékletű. Ha a tojást hűtőben tartod, vedd ki 15-20 perccel a használata előtt, így felveszi a szoba hőmérsékletét.
A fánk sütésénél nagyon sok múlik az olaj hőfokán. Ha nem várod meg, hogy kellően felmelegedjen, és úgy helyezed bele a tésztát, akkor megszívja magát olajjal. Az se jó, ha túl forró az olaj, mert akkor egy szempillantás alatt megég kívűlröl, a belseje pedig nyers marad. A fánk sütéséhez az az ideális, ha az olajat 170-180 fokosra melegíted.
A dagasztás a siker titka
A fánk tésztája akkor jó, ha rugalmas, levegős, könnyű állagú. Épp ezért a lisztet mindig szitáld át, a dagasztásra pedig szánj időt és energiát. Akkor jó a tészta, ha lágy, hólyagos, elválik az edény falától.
![fánk](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4715/47156/471567/47156762_88379c0e15809c670c87cecc307f4787_wm.jpg)
Így lesz szalagos
A szalagos fánk kötelező farsangi finomság. Az elkészítése egyszerű, mégis sokan tartanak tőle. A fánk oldalán körbefutó, világos színű szalag megjelenésének titka a fedő használatában rejlik. A nagymamáktól tudjuk, hogy a kiszaggatott tésztakorong közepében mélyedést kell kialakítani. A fánkot ezzel a felével kell az olajba helyezni, majd azonnal fedd le, körülbelül 1,5 percre. Ezután vedd le a fedőt, fordítsd meg, és fedő nélkül süsd tovább.
![fánk](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4715/47156/471567/47156766_090270b930654be18e8612e1fe3b67ee_wm.jpg)
Kis adagokban süsd a fánkot
A fánkokat érdemes magas falú edényben sütni, így szépen lebegnek majd az olaj felszínén. Fontos, hogy ne pakold tele fánkokkal a lábast, mert ha sokat teszel az olajba, akkor kihűl a zsiradék. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mivel kelt tészta, a forró olaj hatására elkezdhet megdagadni, ezért sem szabad túl sokat egyszerre sütni.
Fotók: Getty Images