Tippek a tökéletes farsangi fánkhoz: az olaj hőmérséklete is számít

fcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fánk a farsangi szezon sztárja, mely rengeteg ízben és formában próbálható ki. Hogy tökéletes legyen a finomság, a tésztát alaposan dolgozd ki és az olaj tisztaságára és hőmérsékletére is figyelj.

Az édes finomságok felhozatalában a fánk nagy kedvenc, mely sokféle variációban kipróbálható. A fánkok az egész világon népszerűek, a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját változattal.

Amerikában a lyukas közepű, cukormázzal bevont fánk a nagy kedvenc, hazánkban a szalagos és a csöröge a sláger, de Marokkóban és Franciaországban is találni mennyei fánkkülönlegességeket. A fánk kelt tésztából készül, de rengeteg megúszós receptet is ki lehet próbálni, melyekben élesztő helyett sütőpor megy a tésztába, elmarad a hosszas kelesztés.

Kezdők félve vágnak neki a finomság elkészítésének, attól tartanak, hogy a kelt tészta összeesik, vagy épp nem lesz lágy a pampuska. A tészta érzékeny, a sütésnél könnyen megéghet, vagy megszívhatja magát olajjal. Hogy ne mumusként gondolj a fánk megalkotására, elmondjuk, mire figyelj, így biztos, hogy tökéletes lesz a farsangi fánkod.

Figyelj a hőmérsékletre

Már az első mozzanatól lényeges a hőmérséklet. Ha kelt tésztát készítesz, a tejnek langyosnak kell lennie. Sokan a mikróban melegítik fel, én a tűzhelyre szavazok. Miközben a tej melegszik, óvatosan az ujjaddal kevergesd, így érezni fogod, mennyire forrósodik fel. Bőven elég, ha langyos, ekkor vedd le a tűzhelyről, és add hozzá az élesztőt.

A tészta többi alapanyaga legyen szobahőmérsékletű. Ha a tojást hűtőben tartod, vedd ki 15-20 perccel a használata előtt, így felveszi a szoba hőmérsékletét.

A fánk sütésénél nagyon sok múlik az olaj hőfokán. Ha nem várod meg, hogy kellően felmelegedjen, és úgy helyezed bele a tésztát, akkor megszívja magát olajjal. Az se jó, ha túl forró az olaj, mert akkor egy szempillantás alatt megég kívűlröl, a belseje pedig nyers marad. A fánk sütéséhez az az ideális, ha az olajat 170-180 fokosra melegíted.

A dagasztás a siker titka

A fánk tésztája akkor jó, ha rugalmas, levegős, könnyű állagú. Épp ezért a lisztet mindig szitáld át, a dagasztásra pedig szánj időt és energiát. Akkor jó a tészta, ha lágy, hólyagos, elválik az edény falától.

Így lesz szalagos

A szalagos fánk kötelező farsangi finomság. Az elkészítése egyszerű, mégis sokan tartanak tőle. A fánk oldalán körbefutó, világos színű szalag megjelenésének titka a fedő használatában rejlik. A nagymamáktól tudjuk, hogy a kiszaggatott tésztakorong közepében mélyedést kell kialakítani. A fánkot ezzel a felével kell az olajba helyezni, majd azonnal fedd le, körülbelül 1,5 percre. Ezután vedd le a fedőt, fordítsd meg, és fedő nélkül süsd tovább.

Kis adagokban süsd a fánkot

A fánkokat érdemes magas falú edényben sütni, így szépen lebegnek majd az olaj felszínén. Fontos, hogy ne pakold tele fánkokkal a lábast, mert ha sokat teszel az olajba, akkor kihűl a zsiradék. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mivel kelt tészta, a forró olaj hatására elkezdhet megdagadni, ezért sem szabad túl sokat egyszerre sütni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon