Agyagedényben készül a legpuhább, legízesebb hús: erre figyelj, ha használod

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem hiszem, hogy mindenben vissza kellene térni a civilizáció kezdetéhez, sőt, azt sem mondom, hogy régen minden jobb volt, de mégis vannak dolgok, amikből a legrégebbi a legjobb. Ilyen például az agyagedény.

Nem csak az a meglepő, hogy az agyagból, cserépből készült edény - ami éppen olyan, amilyet évezredekkel ezelőtt az egyiptomiak és a görögök is használtak - sokkal alkalmasabb húsok sütésére, mint egy sima tepsi, de az is, hogy agyagedény és agyagedény között is óriási különbségek vannak. 

Puha, ízes hús készül benne

Azt mondják, hogy bármit lehet bennük készíteni, de én kifejezetten húsok sütésére használom, mert tényleg sokkal hamarabb elkészülnek benne. Sőt, nem egyszerűen puhábbak lesznek, teljesen mások, intenzívebb ízűek, szóval egyszerűen jobbak. De a mázas, régebbi, nagymamámtól örökölt cserépedények is egészen nagy varázslatokra képesek, szóval, ha valaki örököl ilyesmit, ki ne hajítsa, el ne adja, hanem tartsa meg és süssön benne mindent, amit ér.

Tény, hogy a cserépedényeknek lelke, egyénisége van, ezért többet kell velük törődni, jobban kell rájuk vigyázni, őrizni, gondozni kell őket. És néhány szabályt betartani, különben elhaláloznak. 

agyagede ny

Mire kell figyelni, ha agyagedényt használunk?

  • A cserépedényeket használat előtt minimum fél órára be kell áztatni, szárazon nem működnek olyan jól, mint nedvesen.
  • Az edényt csak hideg sütőbe szabad tenni, még akkor is, ha a recept előmelegített sütőt ír elő. Az előmelegítést előpirítással lehet helyettesíteni, azaz, mielőtt betesszük a húst az edénybe, a tűzhelyen, nagy lángon körbepiríthatjuk.
  • Ha az edény forró, nem szabad, hogy hirtelen hideg érje. Nyissuk ki a sütőt, kapcsoljuk le, és hagyjuk így egy fél órán keresztül. Ezután vegyük csak ki, de ne tegyük hideg kőre, erkélyre, gangra, ablakba. A hirtelen hőingadozástól elrepedhet. Mindig vigyázni kell, hogy lassan hűljön ki.
  • Sose tegyük be a mosogatógépbe. A túl sok mosószer sem tesz jót neki, a forró-hideg ingadozástól pedig elrepedhet. 
  • Miután az étel elkészült és az edény kihűlt, minél hamarabb áztassuk be. Minél tovább marad koszos, annál jobban magába szívja az ízeket és a szagokat. 
  • Ha mégis foltos lett és nem bírjuk róla lepucolni a benne sült oldalas szagát, akkor öntsük fel ecetes vízzel, és tegyük be a sütőbe alacsony hőfokon egy fél órára.

A cserépedények minden fáradozást, odafigyelést és elfoglalt helyet meghálálnak, sosem szabad megválni tőlük.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük