3 tipp, amitől még finomabb lesz az almás pite: a tésztát is érdemes feldobni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az almás pite akkor az igazi, ha a vékony, omlós tésztán bőséges töltelék terül el. A tökéletes végeredmény érdekében érdemes megfogadni a mama bevált praktikáit, és a meglévő tudást új technikákkal színesebbé tenni.
Az igazi amerikai almás pite omlós tésztából készül, vajjal, gyors mozdulatokkal gyúrva. A magyar változatban zsírt szokás használni, illetve tejföl is kerülhet a tésztába. Egyes receptekben vastag az a bizonyos tészta, míg másokban vékony, de hogyan lesz a legfinomabb?
Az illatos, mennyei almás pite rengeteg verzióban kipróbálható, ahány család, annyi recept. Mindenki a saját, örökölt receptjét tartja a legjobbnak. Ez így is van rendjén, néha azonban érdemes felfedezőútra indulni és kipróbálni valami újat. A lehetőségek tárháza végtelen, mi most mégis egy csokorba szedtük, szerintünk mi kell ahhoz, hogy pompás legyen az almás pite.
Alapszabály
A pite tésztája akkor lesz igazán omlós, ha hideg alapanyagokkal dolgozol. A tészta összeállításánál törekedj a gyorsaságra, majd csomagold be, és tedd hűtőbe legalább 30 percre. Utána lisztezett felületen is dolgozhatsz, de két sütőpapír közé helyezve még könnyebben végezhető a tészta nyújtása.
Tedd izgalmasabbá a pitetésztát!
Érdemes finomra darált mandulával vagy dióval izgalmasabbá tenni a tésztát. Sőt, ha a vastag tésztás, nagyis verziót választod, akkor még túrót is dolgozhatsz bele.
A legtöbb receptben vaníliás cukor kerül a tésztához, amely remek választás, de még jobb, ha vaníliakivonatot használsz. A vanília szinte minden süteményhez illik. Hogy az aromája jól érvényesüljön a tésztában, először is hideg vízbe csepegtess keveset (néhány csepp bőven elég), majd keverd el a vízben, utána kezdheted vele a gyúrást. A vízben feloldódott vanília egységesen érződik majd a tésztában. Egyszerű húzás, amiért garantáltan megőrül mindenki, aki kóstolja.
Más gyümölccsel és más fűszerrel is feldobhatod a tölteléket
A pite tölteléke mindig legyen bőséges, nem érdemes spórolni rajta. A mama tanácsát alkalmazva idared- vagy jonatánalmából készüljön. Ha azonban felfedezőnek tartod magad, akkor érdemes édesebb és savanykásabb zamatú almát is a tésztára kenni, de más gyümölccsel is finomabbá varázsolhatod. Ilyen a körte, vagy reszelt citromhéjjal frissebbé teheted.
A hagyományos receptekben a fahéj kihagyhatatlan, mivel remekül illik az almához. Ám más fűszerrel is párosíthatod, ilyen a gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs és még pumpkin spice is kerülhet rá.
A lehetőségek ennyiben nem merülnek ki. A töltelék alá szórhatsz darált diót vagy mandulát. A magvakat durvára vágva is a töltelékhez adhatod, és még lekvárt is kenhetsz a tésztára. Ha pedig kísérletezős hangulatba jöttél, mákot is adhatsz a tésztához, így megidézheted a 2012-es év ország tortáját, a szabolcsi almás máktortát.
Nem szükséges tésztával zárni a pitét
A klasszikus almás finomság tetejére tészta kerül, amit érdemes csinosítani, de nem kötelező. Hogy izgalmasabb legyen, szórj a tészta tejére barna vagy vaníliás cukrot, így karamellizált réteg teszi finomabbá a pitét. Persze nem muszáj a tésztás változatnál leragadni, tészta helyett tojáshab, tejszínhab vagy vaníliás puding is kerülhet a töltelék tetejére.
Ha meghoztuk a kedved az almás pitéhez, akkor mutatjuk kedvenc, letesztelt receptjeinket, melyeket bármikor kipróbálhatsz:
- Omlós, habos almás sütemény
- Szabolcsi almás pite
- Holland almás pite
- Amerikai almás pite
- Fordított almás pite
- Nagyiféle almás pite
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images