
Miért olyan jó a gőzben párolás? Így csináld, hogy egészségesek maradjanak a zöldségek
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors változat
Ropogós

Sajttal és csirkével töltött kaliforniai paprika: hidegen is jólesik

Krémes, házi cseresznyefagyi: hűsítő kényeztetés a nyári napokra

Tepsiben sült feta és paradicsom: mártogatós és tésztaszósz is lehet

Ajo blanco, a hideg fokhagymaleves: főzés nélkül készül

Citromos, tejfölös pohárkrém: nyárias álomdesszert percek alatt
Nyáron sokszor elég egy finom saláta és már jól is laktunk. Ám ha valami hőkezelt, ugyanakkor könnyű ételre vágyunk, kiváló megoldás a gőzben párolás. A kivitelezése egyszerű, nem kell hozzá más csak egy jól záródó lábas és egy párolóbetét.
A nagy tételben párolóknak érdemes beszerezni egy többemeletes párolót, a hagyományos megoldások rajongói pedig ne adják alább egy kínai bambuszpárolónál, mely nem csak remekül ellátja a feladatát, de módfelett látványos is. De nézzük, milyen előnyei vannak ennek a módszernek. Miért érdemes kipróbálni? Mit készítsünk ilyen eljárással és hogyan?
Hőkezelés zsiradék nélkül
A gőzben párolás egyik legnagyobb előnye, hogy nem szükségeltetik hozzá semmiféle zsiradék, minimális sem. Az így elkészített ételek ennélfogva kevesebb kalóriát tartalmaznak. Jó zsírokra azonban szüksége van a szervezetünknek, ezért az így párolt ételeket tálalás előtt érdemes meglocsolni egy-egy evőkanál hidegen sajtolt olajjal, melyek nem csak remek ízt adnak, de rendkívül hasznosak is. Esetleges hőkezeléssel tönkretennénk ezeket az olajokat, így azonban megmaradnak az értékes tápanyagok.

Ízletesebb és vitamindúsabb ételek
A gőzben párolt étel nem csak, hogy zsiradékkal nem érintkezik az előkészítés során, de vízzel sem. Az így készített alapanyagokból nem főnek ki az értékes vitaminok olyan mértékben, mint egy intenzívebb hőkezelés során. Zsírszegény halak és zsenge zöldségek elkészítésére ez a módszer a legalkalmasabb.
A párolás technikája - Párolóbetét használata esetén
A vizet a lábasba öntjük 3 centiméter magasan. Ennyi víz elegendő ahhoz, hogy az étel teljesen megpuhuljon, mielőtt még az összes víz elpárolog. A vizet ízesíthetjük aromás zöldfűszerekkel, fehérborral, sőt, akár hús- vagy zöldségalaplevet is használhatunk. Remek ízt kölcsönöznek az ételnek.

Az alapot forraljuk fel. Míg a lé melegszik, készítsük el a párolni kívánt ételeket, a megtisztított zöldségeket, a halat fűszerezzük. Ez utóbbit egy kevés citromlével is érdemes meglocsolni. Fontos, hogy egyszerre egyféle alapanyagot pároljunk. Zöldségek párolásakor igyekezzünk egyforma méretűre vágni a darabokat, így azok egyszerre készülnek el.
Az előkészített zöldséget vagy halat tegyük a párolóbetétre. Mikor a víz már forr, helyezzük be a párolóbetétet a lábasba. Legyünk óvatosak. Fedjük le a lábast. Pároljuk puhára a kívánt alapanyagokat.
Fotó: Getty Images