![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Van a kamrában keményítőd? 8 dolog, amire használhatod a sűrítésen túl
![keményítő cover](https://kep.index.hu/1/0/3456/34561/345614/34561413_2646087_bd2ce9b0d37c3b28499e5a1a85c069f9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A keményítőt legtöbbször ételek sűrítésére használják, főleg akkor, amikor a gluténmentes étrend ezt megkívánja.
A keményítő a növények raktározott tápanyaga. Főként magokban, gumókban, hüvelyesekben található. A búza, a rozs, a zab, a kukorica, a burgonya és a rizs is gazdag keményítőben.
A keményítő egyfajta szénhidrát, amely sűrítőanyagként működik. Kiválóan sűrít leveseket, főzelékeket, de pudingokhoz is kiváló alapanyag. Ha igazán finom omlettet szeretnél enni, a tojáshoz is érdemes egy kevés keményítőt keverni, úgy kisütni.
A liszttel szemben óriási előnye, hogy sokkal könnyebb vele dolgozni, nem csomósodik, így biztosan sima lesz a végeredmény. A keményítőt mindig hideg vízben kell kikeverni, hogy fehér, tejszínhez hasonló legyen az állaga. Ahhoz, hogy sűrítsen is, magas hőmérsékletre van szükség. Amikor a keményítőt és a vizet melegítik, a szemcséi megduzzadnak. A kukoricakeményítő például kétszer annyi folyadékot képes felszívni, mint a liszt. A keményítő tehát nagyon hasznos alapanyag, nem csak főzéshez, sütéshez is.
Mire használd a keményítőt a sűrítésen kívül?
Megnyugtatja az irritált bőrt
A kukoricakeményítő leégés, kiütések és allergiával kapcsolatos viszketés csillapítására és megnyugtatására is használható. Csak össze kell keverni 3 evőkanál kukoricakeményítőt hideg vízzel, amiből sűrű paszta lesz, majd egy vattapamacs segítségével a sérült bőrre kenni. Meg kell várni, amíg a paszta megszárad, majd meleg vízzel leöblíteni.
Dezodorként használható
Finom állagának és kiváló nedvszívó képességének köszönhetően a kukoricakeményítő nagyon jó alapanyaga a házi készítésű dezodoroknak. Itt találsz egy nagyon jó házi készítésű dezodorreceptet.
Kioldja a makacs csomókat
Túl szorosra kötöttél egy csomót és nem tudod kibogozni? Csak szórj kukoricakeményítőt a csomóra, majd dörzsöld bele az ujjaiddal. A keményítő csökkenti a kötél rostjai közti súrlódást, amitől a csomó meglazul és könnyebb lesz kibogózni.
Tisztává teszi a kártyalapokat
Piszkosak a sok használattól a kártyalapok? Tedd be őket egy keményítővel teli zacskóba, majd jól rázd őket össze. A keményítő leszedi a kártyán lévő szennyeződéseket és zsírokat. Ha kész, vedd ki a kártyákat, majd töröld le tiszta ruhával mindkét oldalukat.
![kártyalap](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3474/34748/347480/34748095_86e538468b832c8e83c276f15c18478c_wm.jpg)
Száraz samponnak is kiváló
Ha nincs idő hajat mosni, egy kis száraz samponnal kicsit tovább ki lehet húzni. A keményítőt csak rá kell kenni a hajra, így kicsit ki tudod tolni a következő hajmosást.
Frissíti a dohos könyvszagot
Bár sokan szeretik a régi könyvszagot (én is), de vannak olyan könyvek, amelyeknek már inkább dohosak a lapjaik, így elég kellemetlen szagot árasztanak. Szórj kukoricakeményítőt a lapok közé, hagyd állni egy napot, majd utána száraz ruhával törölgesd át.
Fényesíti az ezüstöt
Mennyivel szebbek az ezüst tárgyak, ha csillognak. A legegyszerűbb, ha ehhez is keményítőt használsz. Keverd össze vízzel, hogy pasztaszerű állagot kapj. Ezzel a pasztával kend be az ezüst tárgyakat, majd hagyd őket megszáradni. Ezután csak le kell törölni puha ronggyal.
Segíti a tapadást
Aki teniszezik, biztos tapasztalta már, hogyha izzad a keze, bizony csúszkál benne a teniszütő. Ilyenkor érdemes az eszköz nyelére egy kevés keményítőt szórni, ami felszívja a nedvességet.
Fotó: Getty Images