Van a kamrában keményítőd? 8 dolog, amire használhatod a sűrítésen túl

keményítő cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A keményítőt legtöbbször ételek sűrítésére használják, főleg akkor, amikor a gluténmentes étrend ezt megkívánja.

A keményítő a növények raktározott tápanyaga. Főként magokban, gumókban, hüvelyesekben található. A búza, a rozs, a zab, a kukorica, a burgonya és a rizs is gazdag keményítőben. 

A keményítő egyfajta szénhidrát, amely sűrítőanyagként működik. Kiválóan sűrít leveseket, főzelékeket, de pudingokhoz is kiváló alapanyag. Ha igazán finom omlettet szeretnél enni, a tojáshoz is érdemes egy kevés keményítőt keverni, úgy kisütni.

A liszttel szemben óriási előnye, hogy sokkal könnyebb vele dolgozni, nem csomósodik, így biztosan sima lesz a végeredmény. A keményítőt mindig hideg vízben kell kikeverni, hogy fehér, tejszínhez hasonló legyen az állaga. Ahhoz, hogy sűrítsen is, magas hőmérsékletre van szükség. Amikor a keményítőt és a vizet melegítik, a szemcséi megduzzadnak. A kukoricakeményítő például kétszer annyi folyadékot képes felszívni, mint a liszt. A keményítő tehát nagyon hasznos alapanyag, nem csak főzéshez, sütéshez is. 

száraz sampon belső

Mire használd a keményítőt a sűrítésen kívül?

Megnyugtatja az irritált bőrt

A kukoricakeményítő leégés, kiütések és allergiával kapcsolatos viszketés csillapítására és megnyugtatására is használható. Csak össze kell keverni 3 evőkanál kukoricakeményítőt hideg vízzel, amiből sűrű paszta lesz, majd egy vattapamacs segítségével a sérült bőrre kenni. Meg kell várni, amíg a paszta megszárad, majd meleg vízzel leöblíteni. 

Dezodorként használható

Finom állagának és kiváló nedvszívó képességének köszönhetően a kukoricakeményítő nagyon jó alapanyaga a házi készítésű dezodoroknak. Itt találsz egy nagyon jó házi készítésű dezodorreceptet. 

Kioldja a makacs csomókat

Túl szorosra kötöttél egy csomót és nem tudod kibogozni? Csak szórj kukoricakeményítőt a csomóra, majd dörzsöld bele az ujjaiddal. A keményítő csökkenti a kötél rostjai közti súrlódást, amitől a csomó meglazul és könnyebb lesz kibogózni. 

Tisztává teszi a kártyalapokat

Piszkosak a sok használattól a kártyalapok? Tedd be őket egy keményítővel teli zacskóba, majd jól rázd őket össze. A keményítő leszedi a kártyán lévő szennyeződéseket és zsírokat. Ha kész, vedd ki a kártyákat, majd töröld le tiszta ruhával mindkét oldalukat. 

kártyalap

Száraz samponnak is kiváló

Ha nincs idő hajat mosni, egy kis száraz samponnal kicsit tovább ki lehet húzni. A keményítőt csak rá kell kenni a hajra, így kicsit ki tudod tolni a következő hajmosást. 

Frissíti a dohos könyvszagot

Bár sokan szeretik a régi könyvszagot (én is), de vannak olyan könyvek, amelyeknek már inkább dohosak a lapjaik, így elég kellemetlen szagot árasztanak. Szórj kukoricakeményítőt a lapok közé, hagyd állni egy napot, majd utána száraz ruhával törölgesd át. 

Fényesíti az ezüstöt

Mennyivel szebbek az ezüst tárgyak, ha csillognak. A legegyszerűbb, ha ehhez is keményítőt használsz. Keverd össze vízzel, hogy pasztaszerű állagot kapj. Ezzel a pasztával kend be az ezüst tárgyakat, majd hagyd őket megszáradni. Ezután csak le kell törölni puha ronggyal. 

Segíti a tapadást

Aki teniszezik, biztos tapasztalta már, hogyha izzad a keze, bizony csúszkál benne a teniszütő. Ilyenkor érdemes az eszköz nyelére egy kevés keményítőt szórni, ami felszívja a nedvességet. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük