Hogyan válasszuk ki és dolgozzuk fel a legfinomabb mangót? Sós ételekbe is jól passzol

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hiába kapni már minden hiper- és szupermarketben mangót, ha zömmel kőkemények, és otthon alig bírjuk kiszabadítani a finom gyümölcshúst a vastag héj és az érdes mag közti területről.

A mangó a legnyáribb ízű gyümölcs, lédús, mint egy barack, de egy kis csavarral, egy kis fanyarsággal, amitől jóval izgalmasabb és érdekesebb, sokkal jobban variálható alapanyag. Én nem a megszokott dolgokhoz szoktam felhasználni, sokkal szívesebben teszem sós ételekbe, zöldséges salátákba, húsokhoz, salsába. 

A puhát vedd

A mangóval kapcsolatban az első számú probléma ugyanaz, mint ami az avokádó esetében: hogy lehetetlen belőle érett példányra bukkanni, a boltok polcai roskadoznak a kőkemény mangók alatt. Ha érett a mangó, meg kell venni, haza kell menni és azonnal megenni. Ha kemény, egyszerűen kint kell hagyni a konyhapulton és megvárni, míg kissé megpuhul. A zöld szín nem feltétlenül jelent éretlenséget, de fontos, hogy súlyos, feszes bőrű példányt válasszunk. A másik lépés az illat-teszt: ha a szárainál édes gyümölcsillatú, akkor érett.

mango darabola sa

A darabolás

A mangó feldarabolásának kulcsmomentuma a középen lévő kemény rész kikerülése. A hasznosítható gyümölcshús a mag két oldalán található, így a legpraktikusabb megoldás a következő: a mangóba középen belemélyesztjük a kést, és ahol a kemény részt érezzük, annak az oldaláról igyekszünk levágni a mangó hasznos részét, majd a mag másik oldalán is hasonlóképpen cselekszünk. 

Ezután egyik tenyerünkbe fogjuk a fél gyümölcsöt, és egy kisebb éles, hegyes késsel négyzetrácsos formában bemetsszük a gyümölcshúst. Ezután egyszerűen kifordítjuk a héjat, amely így egy sünné változik, viszont - azzal ellentétben - könnyen megközelíthetőek lesznek a mangóhúsdarabok.

A vizes pohár

Egy másik népszerű módszer a poharas verzió: ehhez is le kell vágni a mangó két oldalát, majd a pohár szájánál fogva kivájni a húst a gyümölcsből. Ez a módszer kizárólag nagyon-nagyon puha mangókkal működik, de akinek épp ilyenje van otthon, mindenképpen próbálja ki.

Ha igazán érett, azonnal meg kell enni, de mehet salátába, gyümölcssalátába vagy sós salsába is - csilivel, citrommal, friss zöldfűszerrel és hagymával összekeverve, sült csirke mellé fenomenális. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon