![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Hogyan válasszuk ki és dolgozzuk fel a legfinomabb mangót? Sós ételekbe is jól passzol
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül](https://kep.index.hu/1/0/5963/59631/596318/59631837_4409375_c86cd2eca04d0f5553398031dbaca50a_wm.jpg)
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
![Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa](https://kep.index.hu/1/0/6000/60006/600065/60006531_4437979_1b28bbc0d49ee3b6a66490f1735fa47f_wm.jpg)
Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa
![Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál](https://kep.index.hu/1/0/5976/59769/597691/59769131_4419639_67cf495e203f30613d991f23694d3c9b_wm.jpg)
Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
![A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel](https://kep.index.hu/1/0/5964/59649/596494/59649415_4410681_1d3519360189f3d312f99a4b9a08a253_wm.jpg)
A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel
![Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk](https://kep.index.hu/1/0/6002/60021/600212/60021297_4439023_a692c4a36fb42a1736f789cb6fbf13ce_wm.jpg)
Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk
![Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!](https://kep.index.hu/1/0/6000/60007/600072/60007275_4438021_736db6d9db19265a12e20d231903d6db_wm.jpg)
Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!
Hiába kapni már minden hiper- és szupermarketben mangót, ha zömmel kőkemények, és otthon alig bírjuk kiszabadítani a finom gyümölcshúst a vastag héj és az érdes mag közti területről.
A mangó a legnyáribb ízű gyümölcs, lédús, mint egy barack, de egy kis csavarral, egy kis fanyarsággal, amitől jóval izgalmasabb és érdekesebb, sokkal jobban variálható alapanyag. Én nem a megszokott dolgokhoz szoktam felhasználni, sokkal szívesebben teszem sós ételekbe, zöldséges salátákba, húsokhoz, salsába.
A puhát vedd
A mangóval kapcsolatban az első számú probléma ugyanaz, mint ami az avokádó esetében: hogy lehetetlen belőle érett példányra bukkanni, a boltok polcai roskadoznak a kőkemény mangók alatt. Ha érett a mangó, meg kell venni, haza kell menni és azonnal megenni. Ha kemény, egyszerűen kint kell hagyni a konyhapulton és megvárni, míg kissé megpuhul. A zöld szín nem feltétlenül jelent éretlenséget, de fontos, hogy súlyos, feszes bőrű példányt válasszunk. A másik lépés az illat-teszt: ha a szárainál édes gyümölcsillatú, akkor érett.
![mango darabola sa](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290914/29091457_041779a93de72dda811cb44964153713_wm.jpg)
A darabolás
A mangó feldarabolásának kulcsmomentuma a középen lévő kemény rész kikerülése. A hasznosítható gyümölcshús a mag két oldalán található, így a legpraktikusabb megoldás a következő: a mangóba középen belemélyesztjük a kést, és ahol a kemény részt érezzük, annak az oldaláról igyekszünk levágni a mangó hasznos részét, majd a mag másik oldalán is hasonlóképpen cselekszünk.
Ezután egyik tenyerünkbe fogjuk a fél gyümölcsöt, és egy kisebb éles, hegyes késsel négyzetrácsos formában bemetsszük a gyümölcshúst. Ezután egyszerűen kifordítjuk a héjat, amely így egy sünné változik, viszont - azzal ellentétben - könnyen megközelíthetőek lesznek a mangóhúsdarabok.
A vizes pohár
Egy másik népszerű módszer a poharas verzió: ehhez is le kell vágni a mangó két oldalát, majd a pohár szájánál fogva kivájni a húst a gyümölcsből. Ez a módszer kizárólag nagyon-nagyon puha mangókkal működik, de akinek épp ilyenje van otthon, mindenképpen próbálja ki.
Ha igazán érett, azonnal meg kell enni, de mehet salátába, gyümölcssalátába vagy sós salsába is - csilivel, citrommal, friss zöldfűszerrel és hagymával összekeverve, sült csirke mellé fenomenális.
Fotó: Getty Images