Milyen géppel lehet házi magvajat készíteni? Sajnos nem mindegyik aprító alkalmas rá

32219057 2471081 5520d2ab4da76e4996808422ab4dba82 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi magvajak elképesztően finomak, táplálóak és sokkal olcsóbbak, mintha készen vennéd meg őket.

Magvajat nem csak földimogyoróból, de mandulából és szezámmagból, sőt, napraforgó -és tökmag keverékéből is készíthetsz, nagyon finom és praktikus dolog.

Egy adag krémes zabkása tetejére olvasztva, kekszbe sütve, salátaöntetnek és még egy egész sor szuper célra jók a magvajak, amelyeket mind nagyon-nagyon sok pénz beszerezni készen. Ha viszont magból sikerül nagyobb adagokat venni, akár rendelni, és van egy nagy teljesítményű géped, akkor sokat spórolhatsz.

mogyik

A masina

A gép legyen erős, kis méretű aprítók általában túlmelegszenek ettől a művelettől, mivel lassan, kitartóan, hosszú ideig kell járatni őket ahhoz, hogy krém legyen a magokból. Minél erősebb és nagyobb a motor, annál jobb lesz a dolog. Van egy csomó olyan turmixgép, amelyeknek kifejezetten erre a célra szánt funkciót alakítottak ki, mégis a legjobbak a nagyobb méretű aprítók, más néven "kutterek", amelyekben egy penge forog nagyon gyorsan. 

magvaj kicsi

A magvajak alaptechnikája

A magvajkészítéshez kell egy kis türelem. Eleinte mindig úgy tűnhet, hogy a dologból nem lesz semmi, az embert aggodalom tölti el, attól tart, elpocsékolt egy nagy adag finom, drága magot, de csak hinni kell a varázslatban és megtörténik.

Először is, bármilyen magot készülsz alapként használni, érdemes előbb a sütőben megpirítani. Éppen csak addig, míg enyhe színt nem kap, elégetni nem szabad. Ezután kell a gépbe tenni, majd elkezdeni járatni néhány kanál sima étolaj társaságában. Innentől már csak türelem kérdése a dolog.

Egy idő után biztosan elkezd a gép oldalára tapadni, ekkor kell először közbelépni. Fogj egy spatulát és kapargasd le a gép oldaláról az odatapadt hányadot, majd folytasd a munkát. Egy idő után egészen szép, egynemű magvajat fogsz kapni.

mogyivaj

Felhasználásuk

  • Kekszben: bármilyen alapreceptben lecserélheted rá a vaj egy részét. 
  • Zabkására: akkor jó, ha a még forró kására kanalazol belőle és lassan beleolvad.
  • Energiagolyónak: nagyon sok ilyen recept létezik, sokáig elállnak, tápláló és finom golyók készíthetőek bármelyik magvajból.
  • Hummuszba: a világ legfinomabb csicseriborsókréme nem az igazi tahini nélkül.
  • Öntetnek, salátára vagy falafelhez, esetleg sült zöldséghez.

Cover és 2. fotó: Ács Bori, többi fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük