![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
4 tipp, hogy tökéletes legyen az otthon sütött torta: a tésztától a díszítésig
![tkcover](https://kep.index.hu/1/0/3845/38456/384563/38456371_2933895_0a3a370328c6740a917e3f0bd463f6f7_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A házi süteménynek nincsen párja, legyen szó pitéről, fánkról vagy tortáról, az otthon gyártott desszert felbecsülhetetlen értékű, de nem mindegy, hogyan készül.
A desszertek színes palettáján a torta különleges helyet foglal el, jeles napokon biztos az asztalra kerül, de vendégváróként is tökéletes. Vannak egyszerűen összedobható és bonyolultabb torták is, utóbbiak összeállításánál nagy előnyt jelent a kézügyesség. Lehet, hogy nem lesz hibátlan, de ha beleteszed szíved-lelked, biztosan értékelni fogja a család.
Ha saját készítésű tortával szeretnél kedveskedni, akkor most jól figyelj, minden titkát felfedjük a mesterségnek, hogy a legközelebbi családi vagy baráti összejövetelen mindenki a te szépséges süteményedben gyönyörködjön.
![tkct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3845/38455/384554/38455435_ac1504b09d6c42e3cc6a3b8b5298b535_wm.jpg)
A jó alap sokat számít
A torta alapja a legtöbb receptben piskóta, ezért szükséged lesz egy tökéletes alapreceptre, amelyről korábban már írtunk az oldalon, ezért érdemes újra átolvasni, milyen is a jó piskóta, mire figyelj a készítésénél. Ha ez megvan, akkor a lapokra vágás következik, ez kezdőként nem egyszerű, de ne aggódj, segítünk!
A megsült, kihűlt, szép magas piskótát érdemes lemérni. Először is döntsd el, hány lapból álljon a torta. Ha 2-t is elégnek vélsz, akkor a felénél jelöld be és vágd el egy éles késsel a lapot, miközben forgasd a piskótát, de végezheted a folyamatot cérnával is. Ha legalább 6 centiméter magas a piskóta, akár 3 lapot is készíthetsz, jelöld meg 2 centiméterenként és jöhet a vágás.
![tkct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3845/38455/384554/38455487_969b972817d503ebea3111969ac244e2_wm.jpg)
A lapokat egyenként is meg lehet sütni. Használj több tortaformát, vagy helyezd sütőpapírra a formát, rajzold körbe, a körvonalon belül pedig kend szét a tésztát. Torta nem csak piskótából készülhet, a sajttorták és a sütés nélkül készült finomságok alapja darált keksz.
Ne sajnáld a krémet!
Ha már megvan a piskóta, szükség van egy finom krémre is, amit nagyon változatos ízekben készíthetsz el. A krémekről is szó esett már az oldalon, sorra vettük, melyikek a legfinomabbak.
![tkct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3845/38455/384554/38455493_eede39a7f70997034c252b34978ff448_wm.jpg)
Minden süteményre igaz, hogy jó sok krémmel finom, a tortákra pedig még inkább érvényes ez a kijelentés. A krém kenéséhez használj habkártyát, mert azzal szépen fel tudod vinni a tésztalapokra, illetve a torta oldalára. A töltelék elosztásánál mindig tartsd szem előtt, hogy a külső borításra is hagyni kell, illetve mindig a tészta közepére kanalazz többet belőle, hisz ahogy ráteszed a másik lapot, a krém a piskóta széleire tolódik. Bármilyen krémmel is dolgozz, mindig alaposan habosítsd fel, nem jó, ha tömör, akkor az igazi, ha szépen lehet kenni.
A díszítésnél engedd szabadjára a fantáziádat!
A torta betöltve, most már csak cicomázni kell, hogy igazán mutatós legyen. Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig jól lehűtött, hideg tortát dekorálj!
Ha a tortát krémmel borítanád kívülről és nagyon egyszerűre szeretnéd a díszítést, akkor keverj a félretett krémbe ételfestéket, már ennyitől is mutatós lesz, ha azonban még látványosabbra készítenéd, használhatsz ehető dekorelemeket: cukorkákat, gyümölcsöket, magvakat, csokireszeléket. Ha gyümölccsel díszítesz, akkor mindig frisset használj, sokkal szebb lesz tőle a torta. Befőttel is dolgozhatsz, csak akkor rendesen csepegtesd le a levet a gyümölcsről.
A dekorálás csokimázzal is gyönyörű. Ha csokit használsz, akkor a receptben írt mennyiség dupláját érdemes felolvasztani, sokkal könnyebb dolgod lesz vele, ha nem kell annyira vékonyan, precízen felvinni és a végeredmény is mutatósabb lesz. A mázat mindig a torta tetejének a közepére öntsd, majd óvatosan mozgasd a tortát, hogy szétterüljön rajta, de akár kés segítségével is eloszlathatod.
Habtejszínnel is díszíthetsz, verj belőle kemény habot, majd habzsákba töltve dekoráld vele a tortát.
A dekorálás során a torta oldaláról sem szabad megfeledkezni, használj magvakat, kókuszreszeléket, cukrokat, de még babapiskótával is körbekerítheted.
A tortát fondanttal és marcipánnal is burkolhatod, de a folyamat ügyes kezeket igényel. A marcipánnal történő bevonás nehezebb feladat, de sokkal finomabb lesz a végeredmény. Mindkét anyaggal úgy dolgozz, hogy a receptben írt mennyiség másfélszeresét használd a burkoláshoz.
Szeletelés előtt forró vízbe kell mártani a kést!
Kész a torta, mindenki megcsodálta, jöhet a kóstolás, fel kell szeletelni a mesterművet. Mielőtt felvágod, a kést mindig forró vízbe kell mártani, majd szárazra törölni. Erre azért van szükség, mert a hő hatására sokkal szebben lehet szeletelni a hideg tortát.
Fotók: Getty Images