4 tipp, hogy tökéletes legyen az otthon sütött torta: a tésztától a díszítésig

tkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A házi süteménynek nincsen párja, legyen szó pitéről, fánkról vagy tortáról, az otthon gyártott desszert felbecsülhetetlen értékű, de nem mindegy, hogyan készül.

A desszertek színes palettáján a torta különleges helyet foglal el, jeles napokon biztos az asztalra kerül, de vendégváróként is tökéletes. Vannak egyszerűen összedobható és bonyolultabb torták is, utóbbiak összeállításánál nagy előnyt jelent a kézügyesség. Lehet, hogy nem lesz hibátlan, de ha beleteszed szíved-lelked, biztosan értékelni fogja a család. 

Ha saját készítésű tortával szeretnél kedveskedni, akkor most jól figyelj, minden titkát felfedjük a mesterségnek, hogy a legközelebbi családi vagy baráti összejövetelen mindenki a te szépséges süteményedben gyönyörködjön.

tkct1

A jó alap sokat számít

A torta alapja a legtöbb receptben piskóta, ezért szükséged lesz egy tökéletes alapreceptre, amelyről korábban már írtunk az oldalon, ezért érdemes újra átolvasni, milyen is a jó piskóta, mire figyelj a készítésénél. Ha ez megvan, akkor a lapokra vágás következik, ez kezdőként nem egyszerű, de ne aggódj, segítünk!

A megsült, kihűlt, szép magas piskótát érdemes lemérni. Először is döntsd el, hány lapból álljon a torta. Ha 2-t is elégnek vélsz, akkor a felénél jelöld be és vágd el egy éles késsel a lapot, miközben forgasd a piskótát, de végezheted a folyamatot cérnával is. Ha legalább 6 centiméter magas a piskóta, akár 3 lapot is készíthetsz, jelöld meg 2 centiméterenként és jöhet a vágás.

tkct3

A lapokat egyenként is meg lehet sütni. Használj több tortaformát, vagy helyezd sütőpapírra a formát, rajzold körbe, a körvonalon belül pedig kend szét a tésztát. Torta nem csak piskótából készülhet, a sajttorták és a sütés nélkül készült finomságok alapja darált keksz.

Ne sajnáld a krémet!

Ha már megvan a piskóta, szükség van egy finom krémre is, amit nagyon változatos ízekben készíthetsz el. A krémekről is szó esett már az oldalon, sorra vettük, melyikek a legfinomabbak.

tkct2

Minden süteményre igaz, hogy jó sok krémmel finom, a tortákra pedig még inkább érvényes ez a kijelentés. A krém kenéséhez használj habkártyát, mert azzal szépen fel tudod vinni a tésztalapokra, illetve a torta oldalára. A töltelék elosztásánál mindig tartsd szem előtt, hogy a külső borításra is hagyni kell, illetve mindig a tészta közepére kanalazz többet belőle, hisz ahogy ráteszed a másik lapot, a krém a piskóta széleire tolódik. Bármilyen krémmel is dolgozz, mindig alaposan habosítsd fel, nem jó, ha tömör, akkor az igazi, ha szépen lehet kenni.

A díszítésnél engedd szabadjára a fantáziádat!

A torta betöltve, most már csak cicomázni kell, hogy igazán mutatós legyen.  Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig jól lehűtött, hideg tortát dekorálj!

Ha a tortát krémmel borítanád kívülről és nagyon egyszerűre szeretnéd a díszítést, akkor keverj a félretett krémbe ételfestéket, már ennyitől is mutatós lesz, ha azonban még látványosabbra készítenéd, használhatsz ehető dekorelemeket: cukorkákat, gyümölcsöket, magvakat, csokireszeléket. Ha gyümölccsel díszítesz, akkor mindig frisset használj, sokkal szebb lesz tőle a torta. Befőttel is dolgozhatsz, csak akkor rendesen csepegtesd le a levet a gyümölcsről.

tkct8

A dekorálás csokimázzal is gyönyörű. Ha csokit használsz, akkor a receptben írt mennyiség dupláját érdemes felolvasztani, sokkal könnyebb dolgod lesz vele, ha nem kell annyira vékonyan, precízen felvinni és a végeredmény is mutatósabb lesz. A mázat mindig a torta tetejének a közepére öntsd, majd óvatosan mozgasd a tortát, hogy szétterüljön rajta, de akár kés segítségével is eloszlathatod.

Habtejszínnel is díszíthetsz, verj belőle kemény habot, majd habzsákba töltve dekoráld vele a tortát.

A dekorálás során a torta oldaláról sem szabad megfeledkezni, használj magvakat, kókuszreszeléket, cukrokat, de még babapiskótával is körbekerítheted.

A tortát fondanttal és marcipánnal is burkolhatod, de a folyamat ügyes kezeket igényel. A marcipánnal történő bevonás nehezebb feladat, de sokkal finomabb lesz a végeredmény. Mindkét anyaggal úgy dolgozz, hogy a receptben írt mennyiség másfélszeresét használd a burkoláshoz.

Szeletelés előtt forró vízbe kell mártani a kést!

Kész a torta, mindenki megcsodálta, jöhet a kóstolás, fel kell szeletelni a mesterművet. Mielőtt felvágod, a kést mindig forró vízbe kell mártani, majd szárazra törölni. Erre azért van szükség, mert a hő hatására sokkal szebben lehet szeletelni a hideg tortát. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon