Ez a leghatékonyabb módszer a zeller nyűglődésmentes pucolásához
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Paradicsomos kuszkuszsaláta: sok zöldség és zöldfűszer dobja fel
Pihe-puha túrós muffin: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tésztabatyu krumplival töltve: zsírtól omlós a tészta
Villámgyors kakaós amerikai palacsinta: a reggelek sztárja lesz
Így süsd és főzd helyesen a zöldségeket: 6 módszert mutatunk
Próbáltál már nekiesni zöldséghámozóval egy zellergumónak? És túlélted sérülések nélkül?
A zeller a zöldségek ufója, a különc, ami nem is szép, de még az íze sem olyan könnyen és mindenki számára szerethető, sőt, szálas, göcsörtös állaga miatt sem feltétlenül a legnépszerűbb gyökér a világon, az utóbbi időben mégis óriási sztár lett a világ legmenőbb éttermeiben.
Míg itthon még mindig csak a húslevesbe fő, oda is csak az íze végett kerül, aztán repül is a kukába, addig a világ éttermeiben most már egészben sütik a sütőben vagy reszelve olajban készítik ropogósra, szóval egyre változatosabb szerepeket adnak neki.
A zöldséghámozó nem működik
Én éppen szokatlan íze és állaga miatt szeretem annyira, de csak azóta, hogy megtanultam azt a módszert, amellyel különösebben súlyos sebek és nyűglődés nélkül megpucolható pillanatok alatt. Mivel a zeller nem csak rücskös, de göcsörtös is, a hámozókés és a zöldségpucoló nem bír el vele. Ráadásul a legtöbb ételbe jobb is, ha nem kerülnek bele a legdurvább, kemény külső csomók.
A tuti módszer: késsel
A zeller szár felőli végét levágom, hogy keletkezzen rajta egy olyan sík felület, ami biztonsággal megül a vágódeszkán.
Fogok egy nagyon éles, nagy kést. A vágott részre ültetem a gumót, majd felülről lefelé, határozott mozdulatokkal levágom a héját a külső göcsörtökkel együtt. Körbeforgatva a gumót minden oldalán folytatom a műveletet, míg homogén felületű és sima gyökeret nem kapok.
Így már mehet is:
-krémlevesbe, almával vagy körtével tompítva harsány ízeit
- sült zellerhasábnak krumpli helyett egy diétásabb és izgalmasabb köretnek
- krumplipürébe fele-fele arányban, ugyancsak szénhidrátcsökkentés, sőt, változatosság céljából
- reszelve, salátának, almával és dióval épp úgy, mint itt, ahol szár szerepel
Fotók: Ács Bori/Sóbors