Ez a leghatékonyabb módszer a zeller nyűglődésmentes pucolásához

zeller pucolas - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Próbáltál már nekiesni zöldséghámozóval egy zellergumónak? És túlélted sérülések nélkül?

A zeller a zöldségek ufója, a különc, ami nem is szép, de még az íze sem olyan könnyen és mindenki számára szerethető, sőt, szálas, göcsörtös állaga miatt sem feltétlenül a legnépszerűbb gyökér a világon, az utóbbi időben mégis óriási sztár lett a világ legmenőbb éttermeiben.

Míg itthon még mindig csak a húslevesbe fő, oda is csak az íze végett kerül, aztán repül is a kukába, addig a világ éttermeiben most már egészben sütik a sütőben vagy reszelve olajban készítik ropogósra, szóval egyre változatosabb szerepeket adnak neki.

A zöldséghámozó nem működik

Én éppen szokatlan íze és állaga miatt szeretem annyira, de csak azóta, hogy megtanultam azt a módszert, amellyel különösebben súlyos sebek és nyűglődés nélkül megpucolható pillanatok alatt. Mivel a zeller nem csak rücskös, de göcsörtös is, a hámozókés és a zöldségpucoló nem bír el vele. Ráadásul a legtöbb ételbe jobb is, ha nem kerülnek bele a legdurvább, kemény külső csomók. 

A tuti módszer: késsel

A zeller szár felőli végét levágom, hogy keletkezzen rajta egy olyan sík felület, ami biztonsággal megül a vágódeszkán.

Fogok egy nagyon éles, nagy kést. A vágott részre ültetem a gumót, majd felülről lefelé, határozott mozdulatokkal levágom a héját a külső göcsörtökkel együtt. Körbeforgatva a gumót minden oldalán folytatom a műveletet, míg homogén felületű és sima gyökeret nem kapok.

zeller pucolas2 - ajanlo

Így már mehet is:

-krémlevesbe, almával vagy körtével tompítva harsány ízeit

- sült zellerhasábnak krumpli helyett egy diétásabb és izgalmasabb köretnek

- krumplipürébe fele-fele arányban, ugyancsak szénhidrátcsökkentés, sőt, változatosság céljából

- reszelve, salátának, almával és dióval épp úgy, mint itt, ahol szár szerepel

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük