![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ez a leghatékonyabb módszer a zeller nyűglődésmentes pucolásához
![zeller pucolas - cover](https://kep.index.hu/1/0/2970/29703/297032/29703273_2280151_ec5c9c8f595c09d8932ad094f8b1ce57_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Próbáltál már nekiesni zöldséghámozóval egy zellergumónak? És túlélted sérülések nélkül?
A zeller a zöldségek ufója, a különc, ami nem is szép, de még az íze sem olyan könnyen és mindenki számára szerethető, sőt, szálas, göcsörtös állaga miatt sem feltétlenül a legnépszerűbb gyökér a világon, az utóbbi időben mégis óriási sztár lett a világ legmenőbb éttermeiben.
Míg itthon még mindig csak a húslevesbe fő, oda is csak az íze végett kerül, aztán repül is a kukába, addig a világ éttermeiben most már egészben sütik a sütőben vagy reszelve olajban készítik ropogósra, szóval egyre változatosabb szerepeket adnak neki.
A zöldséghámozó nem működik
Én éppen szokatlan íze és állaga miatt szeretem annyira, de csak azóta, hogy megtanultam azt a módszert, amellyel különösebben súlyos sebek és nyűglődés nélkül megpucolható pillanatok alatt. Mivel a zeller nem csak rücskös, de göcsörtös is, a hámozókés és a zöldségpucoló nem bír el vele. Ráadásul a legtöbb ételbe jobb is, ha nem kerülnek bele a legdurvább, kemény külső csomók.
A tuti módszer: késsel
A zeller szár felőli végét levágom, hogy keletkezzen rajta egy olyan sík felület, ami biztonsággal megül a vágódeszkán.
Fogok egy nagyon éles, nagy kést. A vágott részre ültetem a gumót, majd felülről lefelé, határozott mozdulatokkal levágom a héját a külső göcsörtökkel együtt. Körbeforgatva a gumót minden oldalán folytatom a műveletet, míg homogén felületű és sima gyökeret nem kapok.
![zeller pucolas2 - ajanlo](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2970/29703/297032/29703277_f456a78b8b27e103bc827e202fae01ab_wm.jpg)
Így már mehet is:
-krémlevesbe, almával vagy körtével tompítva harsány ízeit
- sült zellerhasábnak krumpli helyett egy diétásabb és izgalmasabb köretnek
- krumplipürébe fele-fele arányban, ugyancsak szénhidrátcsökkentés, sőt, változatosság céljából
- reszelve, salátának, almával és dióval épp úgy, mint itt, ahol szár szerepel
Fotók: Ács Bori/Sóbors