Könnyed, frissítő petrezselyemsaláta kuszkusszal: diétába is beilleszthető
Nyáron, mikor nem kívánunk nehéz ételeket, egy könnyed saláta a legjobb választás, nekünk erre a petrezselyemmel és kuszkusszal kevertre esett a választásunk.
Nemcsak mutatós a vibráló színű köret, de nagyon finom is, a citromtól és a zöldfűszerektől friss és üde. Az alapja illatos jázminrizs, de basmatival is dolgozhatsz, ha pergősebb végeredményre vágysz.
A köret különlegessége, hogy citromhéjjal és -lével fő, illetve olyan friss zöldfűszerekkel, mint a kapor és a petrezselyem, így annyira ízletes lesz, hogy feltét nélkül, önállóan is megállja a helyét. A sárga színéről egy kevés kurkuma gondoskodik, ez el is hagyható, de akkor nem lesz ennyire vibráló a végeredmény.
Ha igazán krémes rizst tálalnál, mikor megfőtt, keverj bele egy kevés vajat, elképesztően finom lesz úgy.
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A rizst alaposan mossuk át. A kaprot és petrezselymet aprítsuk össze.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát, majd dinszteljük puhára. Mehet rá a fokhagyma is, majd fél perc után a rizs és a citromhéj, pirítsuk 1-2 percig.
Öntsük fel az alaplével, a citromlével, adjuk hozzá a friss és szárított fűszereket.
Mikor forrásnak indul, vegyük kicsire a lángot, fedjük le, majd a rizstől függően főzzük 10-15 percig. Ha beszívta a folyadékot és puha, kóstoljuk meg, ízlés szerint még lehet sózni.
Vegyük le a tűzről, hagyjuk még fedő alatt 10 percig.
Ha állt 10 percet, keverjünk bele 1 evőkanál vajat, hogy krémesebb legyen.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu