Illatos csicseriborsó-pörkölt: indiai fűszerektől lesz ellenállhatatlan

3
Nyomtatás
Csicseriborso porkolt c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Indiai fűszerekkel készül, és ellenállhatatlanul krémes ez a zöldséges csicseripörkölt. Téli napokra kötelező fogás!

A csicseriborsóról régóta tudjuk, hogy sokoldalúan felhasználható, és tápláló fogások készülhetnek belőle. Amellett, hogy roppant fehérjegazdag, rostokban és olyan vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a B1-, B6- és E-vitamin, vas, magnézium és cink. Mindemellett pedig a glikémiás indexe is alacsonynak mondható, mindössze 28, így diétázók és fogyókúrázók is bátran ehetik.

Ebben az extrás, indiai receptben a csicseri mellett káposzta, répa és egy egzotikus, melengető fűszerkeverék is helyet kap, és annyira tápláló, hogy még a legfalánkabbak is jóllaknak vele.

Csicseriborsó-pörkölt

Csicseriborso porkolt

Hozzávalók 6 személyre

Pörkölt:

  • 3 ek olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 5 cm gyömbér, apróra vágva vagy reszelve
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 4 db sárgarépa, szeletelve vagy darabolva
  • 0.5 fej káposzta, kockázva (kb. 500 g)
  • só, bors ízlés szerint
  • 3 ek paradicsompüré
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 400 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 450 g konzerves csicseriborsó
  • 3 db babérlevél
  • 400 g konzerves darabolt paradicsom
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 0.5 tk szárított chilipehely
  • 0.25 tk őrölt szerecsendió
  • 200 ml kókuszkrém
  • 1 tk garam massala
  • 1 csokor friss koriander, apróra vágva (kb. 10 g)
  • 1 ek friss citromlé
  • 1 tk cukor (opcionális, igény szerint)

Egész fűszerek:

  • 2 tk kardamommag
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 tk köménymag
  • 1 tk koriandermag
  • 2 db fahéjrúd
Recept idők

Elkészítés:

A fahéj kivételével daráljuk durvára az egész fűszereket, vagy tegyük őket mozsárba, és zúzzuk őket darabosra.

Hevítsünk fel egy nagyobb, tűzálló edényt 1 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk bele az összetört fűszereket. Pirítsuk őket 1 percig, de folyamatosan kevergessük, hogy ne égjenek meg.

Adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál olajat is, majd további 2 percre mehet bele a fokhagyma és a gyömbér is. 

Adjuk hozzá a hagymát, a répát és a káposztát is, ízesítsük fél teáskanál sóval, és pároljuk őket 7-8 percig, vagy amíg elkezdenek megpuhulni.

Forgassuk bele a paradicsompürét is, és alaposan keverjük össze a zöldségekkel, hogy mindent befedjen. 

Adjuk hozzá a fehérbort, és kaparásszuk fel vele az esetleg letapadt zöldségeket, majd főzzük 2-3 percig, hogy az alkohol elpárologjon belőle.

Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a csicseriborsót, a babérleveleket, a paradicsomot, a kurkumát, a chilit, a szerecsendiót, 1 teáskanál sót és 1-2 csipet borsot. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, fedjük le, és tegyük 180 fokos sütőbe 1 órára, amíg a zöldségek és a csicseri megpuhul.

Az elkészülés előtt 10 perccel adjuk hozzá a kókuszkrémet és a fahéjrudakat, és a maradék időre tegyük vissza a sütőbe. 

Vegyük ki, keverjük a pörkölthöz a garam massalát, a friss koriandert és a citromlevet.

Párolt rizzsel vagy indiai naan kenyérrel kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon