Illatos csicseriborsó-pörkölt: indiai fűszerektől lesz ellenállhatatlan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Indiai fűszerekkel készül, és ellenállhatatlanul krémes ez a zöldséges csicseripörkölt. Téli napokra kötelező fogás!
A csicseriborsóról régóta tudjuk, hogy sokoldalúan felhasználható, és tápláló fogások készülhetnek belőle. Amellett, hogy roppant fehérjegazdag, rostokban és olyan vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a B1-, B6- és E-vitamin, vas, magnézium és cink. Mindemellett pedig a glikémiás indexe is alacsonynak mondható, mindössze 28, így diétázók és fogyókúrázók is bátran ehetik.
Ebben az extrás, indiai receptben a csicseri mellett káposzta, répa és egy egzotikus, melengető fűszerkeverék is helyet kap, és annyira tápláló, hogy még a legfalánkabbak is jóllaknak vele.
Csicseriborsó-pörkölt
Hozzávalók 6 személyre
Pörkölt:
- 3 ek olívaolaj
- 5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 5 cm gyömbér, apróra vágva vagy reszelve
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 4 db sárgarépa, szeletelve vagy darabolva
- 0.5 fej káposzta, kockázva (kb. 500 g)
- só, bors ízlés szerint
- 3 ek paradicsompüré
- 200 ml száraz fehérbor
- 400 ml zöldségalaplé vagy víz
- 450 g konzerves csicseriborsó
- 3 db babérlevél
- 400 g konzerves darabolt paradicsom
- 1 tk őrölt kurkuma
- 0.5 tk szárított chilipehely
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
- 200 ml kókuszkrém
- 1 tk garam massala
- 1 csokor friss koriander, apróra vágva (kb. 10 g)
- 1 ek friss citromlé
- 1 tk cukor (opcionális, igény szerint)
Egész fűszerek:
- 2 tk kardamommag
- 5 db szegfűszeg
- 1 tk köménymag
- 1 tk koriandermag
- 2 db fahéjrúd
Elkészítés:
A fahéj kivételével daráljuk durvára az egész fűszereket, vagy tegyük őket mozsárba, és zúzzuk őket darabosra.
Hevítsünk fel egy nagyobb, tűzálló edényt 1 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk bele az összetört fűszereket. Pirítsuk őket 1 percig, de folyamatosan kevergessük, hogy ne égjenek meg.
Adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál olajat is, majd további 2 percre mehet bele a fokhagyma és a gyömbér is.
Adjuk hozzá a hagymát, a répát és a káposztát is, ízesítsük fél teáskanál sóval, és pároljuk őket 7-8 percig, vagy amíg elkezdenek megpuhulni.
Forgassuk bele a paradicsompürét is, és alaposan keverjük össze a zöldségekkel, hogy mindent befedjen.
Adjuk hozzá a fehérbort, és kaparásszuk fel vele az esetleg letapadt zöldségeket, majd főzzük 2-3 percig, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a csicseriborsót, a babérleveleket, a paradicsomot, a kurkumát, a chilit, a szerecsendiót, 1 teáskanál sót és 1-2 csipet borsot. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, fedjük le, és tegyük 180 fokos sütőbe 1 órára, amíg a zöldségek és a csicseri megpuhul.
Az elkészülés előtt 10 perccel adjuk hozzá a kókuszkrémet és a fahéjrudakat, és a maradék időre tegyük vissza a sütőbe.
Vegyük ki, keverjük a pörkölthöz a garam massalát, a friss koriandert és a citromlevet.
Párolt rizzsel vagy indiai naan kenyérrel kínáljuk.
Fotók: Getty Images