Fejre fordított rebarbaratorta: az írótól lesz olyan puha

rebarbaras-fejfe-forditott-torta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Két dolognak van egyre nagyobb divatja: az egyik a fejre fordított torta, a másik pedig a szezonális rebarbara. A kettőből együtt pedig süthetünk egy szuper finom sütit.

fordított torták számtalan lehetőséget hordoznak magukban. Nincs gyümölcs, amiből ne lehetne elkészíteni, gondoljunk csak az ananászos, banános, almás stb. változatokra.

Ebben a rebarbarás receptben ezúttal az íróé lesz a főszerep, illetve a különleges ízű rebarbaráé, amely most éli szezonját.

Fejre fordított rebarbaratorta

rebarbaras-fejfe-forditott-torta

Hozzávalók 12 szelethez

A fordított tortához:

  • 2 ek sótlan vaj
  • 350 g kristálycukor
  • 85 g eperlekvár
  • 4 db rebarbaraszár
  • 360 g liszt
  • 1.5 tk szódabikarbóna
  • 1 tk
  • 2 db nagy tojás
  • 120 ml repceolaj
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 360 ml író

A tálaláshoz:

  • tejszínhab ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 30x20 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A vajat olvasszuk meg, majd egyenletesen csorgassuk rá a sütőpapírra. Ezután szórjuk be az egészet kb. 50 gramm cukorral. 

A lekvárt egy kisebb tálban melegítsük fel – mikróban is jó – annyira, hogy az folyékony állagú legyen. 

A lekvárt szintén csorgassuk bele a tepsibe, szépen, egyenletesen.

Ezután dolgozzuk fel a rebarbaraszárakat. Mossuk meg, majd vágjuk fel őket kb. 6 cm-es darabokra. 

A rebarbaradarabokat helyezzük el úgy a tepsiben, az egyik sarokból kiindulva, hogy 4 vízszintesen, majd újabb 4 függőlegesen álljon egymás mellett. Ezt a sorozatot egészen addig ismételjük, amíg el nem fogy a rebarbara. A cél, hogy egyfajta rácsos mintázatot hozzunk létre.

Ha a tepsi méretéhez képest kevés lenne a felvágott rebarbara, nyugodtan vágjunk még hozzá. 

Ezután egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. 

A tojást, az olajat, a vaníliát és a maradék cukrot tegyük egy keverőtálba, és közepes sebességgel, kb. 2 perc alatt keverjük krémesre. Ekkor csökkentsük le a robotgép sebességét alacsonyra, és felváltva keverjük hozzá a lisztes keveréket és az írót. 

A kikevert tésztát végül öntsük rá a rebarbarás rétegre, és szépen oszlassuk el rajta.

A rebarbaratortát tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 40-50 perc alatt (sütőtípustól függően) süssük készre. A tűpróba használata itt is ajánlott!

Ha megsült a torta, helyezzük rácsra, majd hagyjuk kb. 10 percig hűlni. Ezt követően óvatosan fordítsuk ki a tepsiből, távolítsuk el róla a sütőpapírt, majd hagyjuk újabb 15 vagy akár 60 percig is hűlni a tortát a rácson.

Végezetül szeleteljük fel ízlés szerint és kínáljunk mellé egy kis tejszínhabot.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük