Sűrű, kolbászos krumplileves - Főfogásnak is beillik, olyan laktató
A sűrű, kolbászos krumplileves után legfeljebb már csak valamilyen könnyű második fogásra van szükség.
Kis hazánk különböző tájain bőven találni jellegzetes ételeket, amelyek közül jó néhány feledésbe merült. Ezeket a mai generáció talán nem is ismeri: az egyik ilyen étek a görcsleves.
A görcsleves szerény étel, amelyet régen, az ínséges időkben zöldségek nélkül is az asztalra tettek az asszonyok. A leves különlegessége a házi tésztában rejlik, amelyre hagymás zsír kerül, ettől lesz ízes. A leves készítésénél nem ragaszkodtam a hagyományos változathoz, zöldségekkel tettem izgalmasabbá, így nemcsak finomabb, hanem sokkal laktatóbb is lett a melengető fogás.
Tészta:
A tészta előkészítésével kezdjünk. A lisztet szitáljuk tálba, adjunk hozzá sót, majd a tojásokat üssük a közepébe, és gyúrjunk belőle tésztát. Ha szükséges, kevés vizet is adjunk hozzá.
A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron pároljuk meg, majd adjuk hozzá a pirospaprikát.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékony téglalappá, és kenjük meg a hagymás zsírral. Ezután a tészta egyik felét borítsuk a másikra, vágjunk belőle 1-2 cm-es csíkokat, és kössünk belőlük csomót.
Leves:
A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a tetszés szerint felvágott krumplit és sárgarépát. A zöldségekre szórjuk rá a pirospaprikát, 2-3 perc kevergetés után öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.
A levest ízesítsük sóval és borssal.
Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor a tésztacsomókat tegyük a levesbe, és 5-8 perc alatt főzzük készre.
A levest finomra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu