Vajpuha csirkemáj gombás-szalonnás szószban főzve: így lesz tökéletes
Nem lehet ellenállni a sűrű, ízletes szósznak, a bacon füstössége és sóssága dominál benne, az ízeket magába szívja a puha máj is.
Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik a csirkemáj és citrom párosítás, de hidd el, megéri kipróbálni. A citromsavtól nem csak ízletesebb, puhább is lesz a máj, hasonlóan működik, mint a tejes áztatás. Arra figyelj csak, hogy 30 percnél tovább ne hagyd benne, mert akkor viszont már roncsolhatja is a szerkezetét, pépesebb lesz.
A savas összetevő mellé szükség van valamilyen zsiradékra is: az olaj a legjobb választás, de mással is dolgozhatsz, aminek magas a füstpontja, jól bírja a hőt, mert grillezésnél ez az egyik legfontosabb szempont. Természetesen az ízesítésre is gondolni kell: a különböző zöldfűszerek, a fokhagyma és a chili is jól áll neki.
Ha fából készült nyársakat használunk, áztassuk be.
A csirkemájat tisztítsuk meg, ha szükséges, öblítsük át.
Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet és a fűszereket. Tegyük bele a májat, óvatosan forgassuk össze. Tegyük félre 10 percre.
Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton. A májakat húzzuk fel a nyársra.
Tegyük őket a grillre: nagyjából 15 percig süssük, közben forgassuk át párszor. Akkor jó, mikor a belső hőmérséklete eléri a 74 fokot.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu