Krémes, pikáns, chilis csirkemáj: tejszíntől selymes a szósz

chilis-csirkemaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha viszonylag kevés pénzből szeretnél éttermi szintű fogást tálalni, próbáld ki ezt a pikáns csirkemájat, valódi ízbomba.

A csirkemáj a mai napig egy megosztó alapanyag, pedig ha jól készítik, vajpuha lesz, ráadásul rengetegféle ízesítéssel kipróbálható. Mindezek mellett nagy előnye, hogy olcsó és tele van vassal, így ha hiányzik a szervezetedből ez az ásványi anyag, nincs ennél jobb módja a pótlásának. 

Mi most egy különleges, chilis, paradicsomos szósszal próbáltuk ki a májat, ami teljesen más dimenzióba repítette a méltatlanul mellőzött alapanyagot. A vajpuhára sült májat kívül-belül átjárja a pikáns szósz, ráadásul szaftosan is tartja, így nem kell attól félned, hogy gumis vagy száraz lesz a belsőség. 

A kész fogást aztán rizzsel is kínálhatod, de ha igazán finomat ennél, azt ajánljuk, hogy házi lepénykenyérrel tunkold ki.

Krémes, chilis csirkemáj

chilis-csirkemaj2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 kis vagy 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db chilipaprika
  • 500 g csirkemáj
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk Worcester-szósz
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1.5 tk füstölt paprika
  • 1 tk oregánó
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek citromlé
  • 200 ml tejszín (zsíros)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A kaliforniai paprikát mossuk meg, kockázzuk össze. A chilipaprikát vágjuk karikákra. 

A májat tisztítsuk meg, ha szükséges, a nagyobb darabokat vágjuk ketté, az inas részeket vágjuk ki.

Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben, dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára, majd mehet rá a fokhagyma, a chili és a máj is. Mikor a máj kívülről barna színt kapott, adjuk hozzá a kaliforniai paprikát, majd keverjük bele a sűrített paradicsomot, a Worcester-szószt, füstölt paprikát, oregánót, babérlevelet, citromlevet. Keverjünk mindent egybe, majd sózzuk, borsozzuk. 

Főzzük így 2-3 percig, majd öntsük fel a tejszínnel. Vegyük kicsire a lángot, majd főzzük 5-10 percig, míg a csirkemáj belül is átfő. Vágjunk egyet ketté a teszteléshez. Ha elkészült, kóstoljuk meg, ízlés szerint még sózzuk, majd rögtön kínáljuk. 

Ropogós kenyér, de lepénykenyér mellé is tökéletes.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük