Tepsiben sült, fűszeres csicseriborsó: egészséges nassolnivaló egyszerűen
A sült csicseriborsó könnyű, finom ropogtatnivaló, a fűszerekkel nem kell spórolnod.
A curry szó hallatán a legtöbben távoli, egzotikus vidékek ízvilágára asszociálnak, viszont éppen a sok izgalmas fűszer és bonyolultnak tűnő elkészítési mód miatt döntenek úgy, hogy ezt bizony ők sosem próbálják ki otthon. És bár valóban tud nagyon összetett is lenni egy curryrecept, most egy belépő változatot mutatok, amit fél óra alatt elkészíthetsz.
Nem kell egy nagy rakás fűszert használnod hozzá, viszont a felsoroltakhoz ragaszkodj, mert azok adják az étel lelkét. Éppen ezért érdemes indiai boltból vagy ázsiai fűszerestől beszerezned őket, mivel a szupermarketes utánzatok a közelébe sem érnek ezeknek az aromáknak.
Ebben a curryben egy indiai (hindusztáni) masala fűszerkeveréket használtam, és akkora sikert aratott, hogy félő volt, nem marad belőle a fotózáshoz. Ezzel az aromás, pergős rizzsel tálald!
Közepes hőfokon kezdjük el pirítani az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd amikor üvegesek, adjuk hozzájuk a félbevágott citromfűszálakat, és pirítsuk őket további 5 percig, hogy kellemesen kijöjjön az aromájuk.
Adjuk hozzá az apró kockákra darabolt paradicsomot, a sót és a vizet, és egy krumplinyomóval nyomkodjuk át őket. Ha nem sietünk, azt is kivárhatjuk, amíg a paradicsom magától megpuhul, és pürés állagot kap.
Adjuk hozzá a paradicsomlevet, a csicseriborsót, a kukoricát, a felkockázott cukkinit és paprikát, majd szórjuk bele a porfűszereket, és hagyjuk további 15 percig redukálódni. Amikor már eléggé krémes a szószunk, vegyük le a tűzhelyről, facsarjuk bele a lime-ot, édesítsük a cukorral, vágjuk bele a friss koriandert, és adjuk hozzá a bébispenótot. Hagyjuk állni további 10 percig, így a spenót anélkül tud megpuhulni, hogy szétfőne.
Rögtön, rizzsel kínáljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu