Lengyel krumpligombóc pár hozzávalóból: szószos feltétek mellé kötelező
Ez az álompuha krumpligombóc egyszerű hozzávalókból készül, és sokoldalúan felhasználható: szószos ételeket és ünnepi fogásokat is feldobhatsz vele.
Ha gyerekkorodban sok menzás kenyérgombócot ettél, akkor valószínűleg nincsen túl jó véleményed az egyszerű köretről. Azonban finoman is elkészíthető, és nemcsak sokkal ízesebb lesz, mint az emlékeidben, de álompuha is. Mivel ez egy vegán változat, sem tojást, sem pedig tejterméket nem tartalmaz.
Éppen ezért különösen fontos, hogy szójaitalt használj, mert magas fehérjetartalmával megakadályozza, hogy a gombócok szétessenek főzés közben. Ha mégis másik növényi tejalternatívát használnál, akkor adj a masszához 1 evőkanál krumpli- vagy tápiókakeményítőt is. Abban az esetben pedig, ha nem vagy vegán, bátran használj 1 egész tojást.
Tegyük a kenyérkockákat egy nagyobb tálba, és öntsük rájuk a szójaitalt. Tegyük félre, amíg megpuhulnak. (Ha a kenyér túl száraz, adjunk hozzá még néhány evőkanál folyadékot.)
A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd kanalazzuk a kenyérkockákra. Adjuk hozzá a petrezselymet, a sót, fehér borsot és szerecsendiót, és alaposan gyúrjuk össze. (Ha a kenyér héja túl kemény, és áztatás után sem gyúrható, tegyük a keveréket aprítógépbe, és abban dolgozzuk pépesre.)
Formázzunk a masszából 15 szabályos gombócot, és egy nagy lábos, enyhén sós vízben főzzük őket 15 percig. Fontos, hogy a víz ne lobogjon, különben a gombócok széteshetnek főzés közben.
Szűrjük le őket, és azonnal fogyasszuk: remekül kiegészítenek bármilyen szószos vagy krémes fogást.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu