Pirult tofu édes-savanyú szószban: izgalmas fogás húsmentesen
Ez a recept a klasszikus ananászos csirke húsmentes változata: tofuval készül, pikáns, édes-savanyú szószban úszik, és legalább annyira eteti magát, mint az eredeti.
A japán katsu szó szeletet jelent. A legnépszerűbb katsuk sertésből (tonkatsu) vagy csirkéből készülnek, a húsmentes opciók közül pedig a tofu az egyik legkiválóbb alternatíva. Az elkészítése nem igényel különösebb konyhai jártasságot, azonban ahogy a klasszikus rántott hús vagy sajt esetében, a katsunál is fontos odafigyelni a részletekre.
Ahhoz, hogy a bunda igazán roppanós legyen, a tofut két rétegben panírozd: az első egy sűrű, de még folyékony tésztaréteg, a második pedig a morzsaréteg. A legjobb, ha pankomorzsát használsz, hiszen kellemesen texturált, és ez a legkedveltebb morzsatípus az ázsiai panírozott ételekhez. Én ezúttal csak teljes kiőrlésű morzsát tudtam beszerezni, abból azonban darabosabb fajtát, így a végeredményben nem éreztem különbséget.
Mivel a tofunak önmagában nincsen sok íze, fontos a megfelelő fűszerezés. Ezt két lépésben is megteheted, hiszen a sűrű tészta- és a morzsarétegbe is gazdagon kerülnek fűszerek.
A tofu katsut fogyaszthatod rántott hús helyett, tálalhatsz mellé rizst és valamilyen pikáns szószt, kombinálhatod ramennel, ezzel a (képeken látható) japán curryvel, de akár mártogatósként vagy szendvicsfeltétként is mennyei.
A tofut szűrjük le, és egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet. Hosszanti irányban szeleteljük ujjnyi vastag szeletekre.
Készítsük elő a panírt: a lisztet, a tésztaréteg és a morzsaréteg hozzávalóit keverjük össze külön tálakban. Egyesével haladva forgassuk bele a szeleteket a rétegekbe, kezdve a sima liszttel, majd mehet a tésztarétegbe, végül pedig a morzsába. Helyezzük a bundázott szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Hevítsünk fel egy serpenyőt 200-250 ml olajjal, majd óvatosan helyezzük bele a tofuszeleteket, és közepes hőfokon, 2-3 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Ha mind megsültek, tegyük őket a tepsibe, és 180 fokon süssük a sütőben is további 10-12 percig.
Tálaláshoz szeleteljük a tofut vékony csíkokra.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu