Kiadós és nagyon finom gulyásleves: házi tésztával az igazi

glcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gulyásleves hungarikum, melyből rengetegféle változatot lehet kipróbálni. A legnépszerűbb variációk közé tartozik az alföldi és a szegedi, de bőven van még felfedezésre váró recept.

Ahány ház, annyi szokás, a hagyományos gulyásleves receptje háztartásonként és tájegységenként is változik. Az biztos, hogy mindegyik finom a maga módján. A tartalmas levesbe kötelező a házilag gyúrt tészta, melyet csipetke formájában szokás belefőzni, de reszelve is kipróbálhatod.

A gulyást érdemes szájíz szerint elkészíteni. Ha szereti a család a csípősebb ízeket, akkor 1 darab hegyes erős paprikát is főzz a levesbe, így kellemesen pikáns zamata lesz. A tüzes ízt 1-2 evőkanál csípős paprikakrémmel is elérheted.

Tradicionális gulyásleves

glct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 2 evőkanál zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 50 dkg marhalábszár
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 dl víz
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 darab kisebb zellergumó
  • 3 darab burgonya

Tészta:

  • 1 darab tojás
  • só ízlés szerint
  • 100 g liszt
Recept idők

Elkészítés:

A zsírt hevítsük fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, dinszteljük üvegesre.

Amikor a hagyma összeesett, adjuk hozzá a piros- és a füstölt paprikát, utána pedig dobjuk rá a közepes kockákra vágott húst, pirítsuk fehéredésig. Közben fűszerezzük a húst sóval, borssal és őrölt köménnyel.

A húsra öntsünk vizet (1 dl) és főzzük félpuhára, utána adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát, fehérrépát, zellergumót és a krumplit. Az alapanyagokat keverjük át, majd öntsük fel bő vízzel.

Amikor a hús és a zöldségek teljesen megpuhultak, akkor reszeljünk tésztát a levesbe.

Tészta:

A tojáshoz adjuk hozzá a sót és a lisztet, gyúrjunk belőle tésztát.

A kész tésztát reszeljük a levesbe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük