Így nem fő szét a quinoa – A helyes arányok egy tökéletes körethez

Quinoa fozese c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A quinoa elkészítése nem igényel különösebb konyhai felkészültséget, azonban jó tisztában lenni néhány alapszabállyal. Ezeket mutatjuk!

Quinoával már rengeteg receptünk született, hiszen vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb alternatív gabona, amely a boltokban kapható.

A quinoa vagy más néven rizsparéj nem ok nélkül érdemelte ki szuperélelmiszer státuszát, hiszen egészségünkre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan. Bár gyakran a gabonák közé sorolják, igazából egy álgabona (vagy pszeudogabona), mivel rendszertanilag nem tartozik a gabonák csoportjába. Ennek ellenére felhasználási lehetőségei nagyon hasonlók: főzve köretek, saláták, lisztté őrölve kenyér vagy sütemények alapanyaga lehet, de puffasztott formában a reggeli gabonapelyhet is feldobja.

Főzése nem nagy ördöngösség, azonban van néhány lépés, amelyen nagyon könnyű elcsúszni, az eredmény pedig nem olyan lesz, mint amilyenre számítanál. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, kövesd az alábbi tippeket!

Quinoa fozese

A quinoa előkészítése

Gyakran okoz fejtörést azoknak az ételeknek az elkészítése, amelyek nem tartoznak a tradicionális alapanyagaink közé. Ilyen a quinoa is, amely a legtöbb, magyar gasztronómiában használatos gabonafélével ellentétben főzés előtt alapos öblítést igényel. 

Erre nemcsak azért van szükség, hogy megszabaduljunk a portól és egyéb szennyeződésektől, hanem mert enélkül nagyon keserű lenne az elkészült quinoa. A szemeket ugyanis egy úgynevezett szaponinréteg borítja, ezzel védekezik a növény a rágcsálók és kártevők ellen. Ezt a réteget azonban könnyedén eltávolíthatod a szemek többszöri átmosásával, de apró lyukú szűrőbe is teheted, és hideg vizet is engedhetsz rájuk.

Quinoa fozese 2

A megfelelő quinoa-víz arány

A quinoát sokan bő vízben főzik, és ha elkészültnek vélik, leszűrik róla. Ez azonban hatalmas hiba, mivel így könnyen túl puhára fő. A legjobb, ha másfélszeres vizmennyiséget használsz, mert ez éppen elég ahhoz, hogy a szemek megpuhuljanak, és így a leszűréssel sem kell foglalkoznod. Amennyiben roppanósabb quinoát szeretnél (pl. ehhez a friss salátához szuperül illik), csökkentsd a víz mennyiségét 1:1 arányra.

A pergős quinoafőzés lépései

  1. Egy edényben forrald fel a vizet, és amint felfőtt, add hozzá a leöblített quinoát. Keverj hozzá kevés sót, majd tegyél rá egy fedőt.
  2. Vedd le a hőfokot a legalacsonyabb fokozatra, és főzd 15 percig.
  3. Amikor lejárt az idő, az edényt vedd le a tűzről, és hagyd lefedve további 5 percig.
  4. Vedd le a fedőt, és egy villával lazítsd fel a quinoát. Ez megakadályozza abban, hogy tovább puhuljon.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük