Őszi receptválogatás szüret idejére: boros fogásokat mutatunk

boros-receptek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor borok. Forrón vagy hidegen, egy borbárban vagy otthon, egy finom pohár bor mindig simogatja a megfáradt lelket.

Míg régen az alkoholt inkább az ételek mellé kínálták, addig ma már inkább az a trend, hogy bele is kerül. Legyen szó egy vörösboros raguról vagy egy tejszínes-fehérboros mártásról, ha eltalálod a tökéletes bort az ételhez, valami igazán rendkívülit fogsz alkotni.

Ősszel pedig erre duplán is lehetőséged nyílik, hiszen nemcsak a szüret ideje köszönt be, de a vadszezon is elkezdődik. Éppen ezért összeállítottunk egy igazán színes és változatos receptválogatást, amelyben az évszak szinte összes bora és húsa terítékre kerül majd, nem megfeledkezve a desszertekről sem. 

Fokhagymás, fehérboros gomba

Ez a fogás kiváló előételnek, de akár köretnek is, és az elkészítése is pofonegyszerű. Az igazi karakterét a zöldfűszerek és a mámorító, száraz fehérbor adja meg, a leheletnyi csípős aromát pedig a chilipehely kölcsönzi.

boros-receptvalogatas

Fehérboros csirkecomb

Kicsit még a fehérborok közt evezve nem hagyhatjuk ki a válogatásból ezt a francia ihletésű, csirkés receptet sem. Nemcsak azért, mert a franciáknál ez egy, mondhatni, nemzeti étel, ami a coq au vin blanc nevet viseli, hanem azért sem, merthogy ők is egy igen nagy bornemzet, akiktől rengeteg csodálatos bor és megannyi étel is származik. 

boros-valogatas

Tejszínes-gombás rizottó fehérborral 

A rizottó, mint az olasz konyha egyik remeke, egy egészen különleges étel, ugyanakkor megvannak az elkészítésének a trükkjei. Bár a legtöbbször azt hallani a rizottóról, hogy csak az igazán bátrak állnak neki az elkészítésének, ez csak ijesztgetés. Igenis merj hozzáfogni, mert ha a lépésekre és az alapanyagokra odafigyelsz, otthon is főzhetsz egy tányér csodálatos rizottót.

gombas-rizotto

Vörösboros vaddisznóragu

A fehérborról a vörösre váltva, ha már a vadhúsnak is szezonja van, nem maradhat ki a felhozatalból a szaftos vaddisznóragu receptje sem. Ennek a fenséges vadhúsnak, amelynek íze a legkevésbé hivalkodó a vadak között, az áfonyalekvár és a száraz vörösbor a titka. Ezektől lesz ugyanis igazán ízletes és szaftos. Azért a borókabogyóról se feledkezz meg!

boros-valogatas

Vörösboros hagymalekvár 

Ez a fogás szintén kihagyhatatlan az őszi repertoárból. Az egyszerre édes és savanykás lekvár a balzsamecettől és a vörösbortól lesz különleges, cukor helyett pedig mézzel is édesítheted. Csupán egy órát vesz igénybe az elkészítése, cserébe egész télen élvezheted az ízét, ami pirítóssal, egy finom pástétom mellé, illetve vörös húsokhoz is tökéletesen illik.

boros-valogatas

Lasagne

Kevesen tudják, de az igazán ízletes lasagnéból bizony nem maradhat ki a száraz vörösbor sem. Akár 2-3 deci bort is bűntudat nélkül hozzáadhatsz a raguhoz, mert ettől lesz igazán telt az íze. Ez az a kis extra, amitől nemcsak fűszeres-paradicsomos lesz a lasagne raguja, hanem igazán olaszos. 

boros-receptvalogatas

Vaníliás borban posírozott körte

Mivel a vörösbor desszertek készítéséhez is tökéletes, ezért esett most a választásunk a vörösborban posírozott körtére. Ez egy egyszerűen elkészíthető borszirupon alapuló desszert, amit vaníliával, fahéjjal, cukorral és brandyvel ízesítenek, majd abban főzik meg a körtét. Az biztos, hogy ezzel mindenkit leveszel majd a lábáról, és nem csak az alkoholtartalma miatt vonzó.

boros-valogatas

Fotók forrása: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük