A legjobb édeskrumplis receptek - A batáta nagyon sokoldalúan elkészíthető
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édeskrumpli az utóbbi időben nagyon népszerű alapanyag lett, nem véletlenül. Nemcsak finom, sokoldalúan elkészíthető, hanem egészséges is, ráadásul szemet gyönyörködtető a színe.
Az édeskrumpli, avagy más néven batáta sokak kedvence, a szénhidrátban, béta-karotinban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségből hagyományos és különleges fogások is készülhetnek. Az édeskrumplit érdemes beiktatnod az étrendedbe, mert bár szénhidráttartalma nem alacsonyabb, mint a hagyományos krumplié, mégis sokkal jobban beilleszthető az egészséges életmódba.
Itt elolvashatod, hogy miért ajánlják jobban a batátát diéta során és hogyan lehet tudatosan beilleszteni az étrendbe.
Édeskrumpliból hagyományos és különleges ételeket is készíthetsz, de ha csak magában megsütöd, akkor is tökéletes fogást kapsz. Figyelj, hogy a recept szerint járj el, hogy igazán ropogós krumplit tudj készíteni. Ha édességrajongó vagy, akkor is érdemes bevásárolnod ebből a vidám színű zöldségből, mert például piték tésztáját is izgalmasabbá teheted vele.
Édesburgonyás tócsni
Egyszerűen elkészíthető és laktató étel a tócsni, amely eredetileg sima krumpliból készül, de érdemes kipróbálni az édesbugonyás változatot is. Ebben a tócsniban fele-fele arányban van a sima krumpli és a batáta, a többi részét pedig a megszokott liszt és a fűszerek alkotják. Általában olajban sütik, de ha szeretnéd, készítheted sütőben is, csak akkor sütés előtt kend meg egy kevés olajjal a tócsnik tetejét.
Édesburgonyás lencsesaláta
Az édeskrumpliból könnyedebb fogások is készülhetnek, mint például ez a saláta, amely a lencsétől még fehérjegazdag is lesz. Sós és édes ízek keverednek ebben az édesburgonyás lencsesalátában, amelyhez kiválóan illik a balzsamecetes öntet. A batáta sütőben sül puhára, az egész saláta meleg marad, így inkább hidegebb időben fog jólesni.
Sütőben sült édeskrumpli
Ki ne szeretné a héjában sült krumplit? Nekem a gyerekkorom jut róla eszembe, szinte érzem az illatát. A sütőben sült krumplit elég volt kicsit sózni és egy kevés vajjal megkenni, máris tökéletes vacsora kerekedett belőle. Az édesburgonyát ugyanezzel a módszerrel el lehet készíteni, egészben a sütőben megsütni, majd a végén vajjal ízesíteni és krémesíteni.
Chilis-mézes mázzal pirult édesbugonya
Ha a sütőben sült batátát kicsit magasabb szintre szeretnéd emelni, akkor kenj rá pácot sütés előtt. A zöldség amúgy is édeskés ízéhez szuperül illik a chilis-mézes máz, amellyel, ha bekened a krumplit, a máz az egész belsejét átitatja. A chilis-mézes édeskrumpli egyszerű recept, mégis különleges lesz a végeredmény, amelyet köretként, de magában is ehetsz.
Sütőben sült édeskrumpli
Talán a legnépszerűbb édeskrumpliból készült recept a sütőben sült hasáb, amely méltó ellenfele a sima krumpliból készült köretnek. A sült édeskrumplit egyre több helyen kínálják hamburger mellé is. Érdemes bő olaj helyett sütőben sütni, sokkal egészségesebb úgy. Ahhoz, hogy ropogós legyen a végeredmény, egy kevés keményítővel kell megszórni a batátát. Sajnos eléggé addiktív étel, nem lehet belőle eleget készíteni.
Édesburgonyachips
A nassolnivalók királya a chips, amit természetesen édeskrumpliból is el lehet készíteni. Nem feltétlen a legegészségesebb étel, de ha otthon készíted, akkor egyrészt tudod, mit teszel bele, másrészt kevesebb olajjal sütheted, így ha nem is túl gyakran, de azért ehetsz belőle. Az édesburgonyachipset nagyon egyszerű elkészíteni, egyre kell figyelni, egyformán és hajszálvékonyan kell szeletelni hozzá a zöldséget, hogy szuperropogós legyen a végeredmény.
Édesburgonya-püré
Ki ne szeretné a krumplipürét, ezt a selymes, krémes köretet, amely a rántott csirkétől kezdve az összes sült ételhez passzol. A krumplipüré minél krémesebb, annál finomabb, így az édeskrumpliból készült is, amiből nem szabad sajnálni a vajat. A tejfölt se hagyd ki belőle, valamint keverhetsz hozzá egy kevés metélőhagymát is. Az édeskrumpli-püré méltó ellenfele lesz a hagyományos változatnak.
Édeskrumplis pite feta sajttal
Ez egy pite, de sós változat, az édeskrumpli természetes édessége és a feta sóssága alkot benne harmóniát. Viszonylag alakbarát, hiszen liszt nélkül készül, a pürésített batáta maga a pite tésztája. Nagyon egyszerűen és gyorsan összedobhatod, salátával tökéletes, könnyed ebéd vagy vacsora. Az édesburgonyás pitét érdemes előző este elkészíteni, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek.
Indiai édesburgonya-saláta
Egészen különleges ez a saláta, nemcsak azért, mert melegen érdemes fogyasztani, hanem mert egészen erősen fűszeres, ahogy egy indiai ételtől elvárható. Az egyik izgalmas fűszer benne a kurkuma, ami nemcsak az anyagcserére van jó hatással, hanem immunerősítő is. A hagyományos krumplisalátával ellentétben ezen az indiai édesburgonya-salátán nincs semmilyen öntet, csak a fűszerek aromáját és a batáta édességét fogod érezni.
Édeskrumplis hamburgerpogácsa
A hamburgerkedvelőknek is tartogat meglepetéseket az édesburgonya, igaz, vegetáriánus formában. Az édeskrumpli is nagyon jól formázható, amit, ha buciba töltesz, akkor laktatóbb fogást kapsz, de ha salátával eszed, máris alakbarátabb lesz a végeredmény. Az édeskrumplis hamburgerpogácsát sok fűszerrel és fehér babbal teheted fehérjedúsabbá és izgalmasabbá.
Édesburgonyás pite
Az édeskrumpli desszertekbe is tökéletesen illik, például pitébe, amely nemcsak laktató, hanem mézédes is lesz a zöldségtől. A színe is nagyon különleges, és ami még jobb, hogy könnyen és gyorsan elkészítheted. A fahéj és a többi meleg fűszer tökéletesen illik ehhez az édesburgonyás pitéhez.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors