8 szuper feltét nem csak főzelékhez: húsmentes variációt is mutatunk

ffcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsevők fasírttal és sült virslivel is feldobhatják az ételt, de a vegetáriánusok is sokféle izgalmas finomságot választhatnak a főzelék tetejére.

Mi, magyarok szeretjük a főzelékeket. Minden szezonnak megvan a maga sztárja, melyeket mindig jólesik fogyasztani.

A főzelékválaszték óriási, finomak és táplálóak. A sűrítésnél törekedj az egészséges megoldásra, liszt helyett önmagával is testesebbé teheted a főzeléket. Az elkészült étel akkor lesz teljes és kiadós, ha valamilyen feltétet is kínálsz hozzá. A főzelék mellé bármi kerülhet, ízlése válogatja, ki mivel szereti. Most ehhez adunk segítséget, egy csokorba szedtük, mi mivel szeretjük megkoronázni őket, de az alábbi receptek nasinak, önmagukban, de más köret mellé is tökéletesek.

Csirkefasírt

A fasírt klasszikus kedvenc, gyakran kerül főzelék mellé. Ha kipróbálnál valami újat, akkor csirkéből készítsd. A csirkefasírt nem a hagyományos módon, nem darált húsból készül, a hús apróra kockázva kerül a keverőtálba dinsztelt hagymával keverve. Így lesz szaftos és ellenállhatatlan. Krumplifőzelék mellé szuper választás, de tartalmas szendvics is készülhet belőle.

kfct

Hagymás gombafasírt

Fasírt nem csak húsból készülhet, bármilyen zöldségből szaftos és ízekben gazdag pogácsát gyárthatsz. A gomba fehérjében dús, jól fűszerezhető alapanyag. A gombafasírtba is kerül dinsztelt hagyma, és friss petrezselyem is. Vegánok tojás nélkül készítsék el. Jól fog esni egy tányér zöldbabfőzelék mellé, de krumplipürével kínálva is remek választás.

38657041 dff7f1854531d4d55abebfd8eae016c6 wm

Cukkinis-sajtos golyó

A cukkini csodás zöldség. Semleges íze miatt jól fűszerezhető, és mivel magas a víztartalma, ezért kellően szaftos zöldséges falat gyártható belőle. A lereszelt cukkini fűszerezésével érdemes kísérletezni, jól áll a zöldnek a friss fűszernővény és a sajt. Próbáld ki parmezánnal vagy füstölt sajttal gyúrva, bő olaj helyett pedig a sütőben. A ropogós golyó krumpli- vagy kukoricafőzeléken is elfér.

Kapros töktócsni

A hagyományos tócsni krumpliból készül, sül pirosra, de más zöldségből is ki lehet próbálni, például tökből is. A gyalult tökből készült tócsni a megszokottól kicsit vastagabb is lehet, fűszerek közül pedig a kapor kötelező a masszába. Ha nem főzelék mellé kínálod, akkor valamilyen mártogatóssal szervírozd a testes lepényszerűséget.

43598732 6210b78925a1ec66e875ee10ed902046 wm

Tojásos krokett

Főzelékek mellé remek választás a tojás. A fehérjedús alapanyag hagyományosan főve, vagy tükörtojásként kerül a krémes étel tetejére. A tojás fantáziadús alapanyag, a különlegességre éhezők krokettet is készíthetnek belőle. A krokett főtt tojás, besamelmártás, sajt és fűszerek keverékéből készül. Az aranybarnára sült finomságot kínáld borsófőzelék mellé, de zöldséges rizzsel is nagyon finom.

Petrezselymes tojásfasírt

A tojásból fasírt is készülhet, vegetáriánusok számára tökéletes alternatíva. A fasírt masszája hagyományosan hagymás tojásból készül. Ezt az alapot kell feldobni fűszerekkel, friss petrezselyemmel és zsemlével. A tetszés szerint formázott pogácsák zsemlemorzsás ruhát kapnak, így sülnek ropogósra. Próbáld ki cukkinifőzelék mellé, de a reggeli szendvicset is izgalmassá teheted a finomsággal.

40171045 c8be1e1a7392ce858891d4c68b0e60ef wm

Sült sertésoldalas

Mégis ki tudna ellenállni a szép pirosra sütött sertésoldalasnak? Szereti a fűszereket, jól áll neki az ázsiai vonal, de ha főzelék mellé kínálod, akkor magyaros ízesítéssel told a sütőbe. Az oldalas zsírban sütve igazán finom, mikor a hús magától leomlik a csontról. Zöldbab- és sárgaborsó-főzelékkel is finom, de hagymás krumplival is szeretni fogja a család.

Sertéspörkölt

Bármilyen pörköltet is főzz, mindig sok hagymával készítsd, ettől lesz jó sűrű a szaftja. A hús mellé paprika és paradicsom is kerülhet, a zöldségek jó ízt adnak az ételnek. A pörkölt hagyományosan nokedlivel kerül a tányérra, de főzelékekre szedve is nagyon finom.

pct

Mi kerülhet még a főzelék tetejére?

Sült virsli, -kolbász, ropogósra sütött baconkockák, bundázott csirkemellcsíkok vagy rántott hús. Bármi, amit el tudsz képzelni. Akár még mini zöldséges palacsinta is, vagy rántott zöldségek. 

Fotók:  Botos Claudia/Sóbors,  Sági Zsófia/Sóbors, Getty Images

Ezt is szeretjük