10 recept a hétvégi családi ebédhez: ezekkel a finomságokkal biztos a siker

Hétvégi receptválogatás cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Fenséges receptekből válogattunk, melyeket hétvégén bátran összedobhatsz a családnak, nem lesz rájuk panasz.

Van, aki a hagyományos konyhához ragaszkodik, míg más vérbeli felfedező, nem riad vissza az új dolgoktól. Bármelyik táborba is tartozol, nálunk nem maradsz recept nélkül, mutatjuk a kedvenc fogásainkat.

A pörgős hétköznapok után mindig jólesik a pihenés, a szeretteinkkel eltöltött idő. Hétvégén sok családban a vasárnapi ebéd a hangsúlyos, ilyenkor mindig a nagy kedvencek kerülnek az asztalra. Ha a nagymama a vendéglátó, akkor az olyan klasszikus kedvencek, mint a hús-, bab- vagy gulyásleves a főszereplők, de ha a fiatalabb generáció főz, sokkal modernebb receptek is előkerülhetnek, akár más nemzetek konyhájából. Mutatjuk a mi kedvenceinket, minden igényt kiszolgálva.

Húsleves daragaluskával

A vasárnapi ebéd egyik kötelezője a húsleves. Az aranyló fogás készülhet szerényen vagy gazdagon megpakolva, sok hússal és zöldségekkel. Bármelyik is kerüljön az asztalra, cérnametélt vagy csipetke biztos, hogy társul mellé. Persze más levesbetétet is kipróbálhatsz, ilyen a daragaluska. A galuskát bátran dobd fel zöldfűszerekkel, úgy sokkal gusztusosabb és finomabb.

40905403 d2d573abdcf372deb45bce07fbdba851 wm

Cassoulet

A francia egytálétel, a cassoulet hasonlít a sóletre, hisz ez a fogás is hússal és babbal készül, a sütőben érnek össze az ízek. Az egytálétel akkor a legízletesebb, ha nincs belőle kisajnálva a hús, hiszen kerül bele szalonna és kolbász is, melyektől füstös zamatot kap.

Lencsés lasagne

A lasagne az egyik legfinomabb olasz étel, mely hagyományosan darált hússal készül, de vegán verzióban is kivitelezhető. A húsmentes receptben lencséből áll a szaftos ragu, a besamel pedig vajhelyettesítővel és növényi italból készül. A lencsés ragut bátran megfőzheted dupla adagban, mivel könnyen lefagyaszthatod, így hétköznap gyorsan összehozhatsz belőle egy vega bolognait.

45244922 31d55b4e3960d9e7cd5227729db2d4f6 wm

Gombával töltött dagadó

A töltött dagadó remekül illik a hétvégi asztalra, bármilyen körettel kínálva fenséges. Sokféle töltelékkel kipróbálhatod, jól áll neki a darált hús, a zöldségek vagy a gombás töltelék. A dagadó töltésénél ne légy telhetetlen, ne pakold túl, mert sütésnél megrepedhet, és akkor nem lesz mutatós. A szeletelés előtt érdemes kicsit hűlni hagyni a húst, mert melegen nem lehet szépen kínálni, bár nehéz megállni, hogy ne azonnal ess neki.

38439147 02b55658cb8d4102bafce1b35b8e5d0a wm

Töltött rántott hús

Rántott hús nélkül is elképzelhetetlen a vasárnapi családi ebéd. A frissensült sokféle recept szerint kipróbálható, ha valami különlegesebbre vágysz, akkor a töltött verzió a neked való. A töltött rántott hús palettáján a sajttal megpakolt a legnépszerűbb, de mással, például zöldségekkel vagy hússal is gazdagíthatod. A betyárszeletben szalonna és kolbász alkotja a tölteléket, garantáltan a kedvére lesz a húsimádó családtagoknak.

46283000 f293a55aa32e76332d07f4dd5f20823b wm

Paradicsomos töltött káposzta

A töltött káposzta a magyar konyha éke. A kiadós fogást tájegységenként máshogy készítik, érdemes felfedezni ezeket a verziókat, főleg akkor, ha te is rajongsz ezért az ételért. Az egyik ilyen változatban a töltések pulykahússal készülnek, a paradicsomos szósz pedig mediterrán ízesítést kap, köszönhetően a bazsalikomnak.

Vörösboros sertéspörkölt

A hagyományos hazai ízek kedvelői hétvégén gyakran készítenek pörköltöt. A szaftos fogás rengeteg változatban kipróbálható. Ha picit különlegesebb fajtát készítenél, olyat, ami a pénztárcádat sem terheli, akkor érdemes bizalmat szavaznod a sertéspörköltnek, vörösborral nyakon öntve. A tunkolós finomság így készítve simán felveszi a versenyt a drágább marhapörkölttel.

44801892 9ce1ca29564730e0e9588d2d65eca879 wm

Sajtos-sonkás húsrolád

Nincs is mutatósabb étel a töltött húsroládnál. Az egyben készült fasírt masszájába dinsztelt hagyma kerül, így kellően szaftos lesz, de ehhez még hozzájárul a sajtos, sonkás töltelék is. Ebből a fasírtból biztos a repeta, ha pedig marad belőle, szendvicsalapanyagnak is tökéletes.

Sült kacsacomb kakukkfűvel

Kacsából készül a legfenségesebb sült, épp ezért ünnepnapokon biztos, hogy a menü részét képezi. Az ízletes fogást hétvégén is összedobhatod, nem lesz vele sok munkád, a végeredménnyel pedig biztos, hogy mindenki elégedett lesz. A kakukkfűvel fűszerezett kacsacombok mellé kínálj krumplis köretet és lila káposztát.

Fűszeres sült pulykamell

A pulykahús ízletes, sokoldalúan felhasználható alapanyag, ennek ellenére nem sokszor fogyasztják a hazai háztartásokban, szinte csak karácsonykor kerül az asztalra. Pedig érdemes felfedezni, rendkívül szaftos és omlós sültet lehet belőle készíteni, mely biztos, hogy a kedvére lesz a családnak. A sült pulyka mellé a pecsenyeléből készíts mártást, ezzel kínálva fenomenális.

Az ebéd után a desszert is jólesik, korábbi sütiválogatásunkból inspirálódhatsz, mi legyen a hétvégi édes finomság. Ha pedig a sós sütik a gyengéid, akkor azokból szemezgess. 

Fotók: Getty Images,  Botos Claudia/Sóbors,  Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon