Húsmentes ételek alacsony kalóriával: fehérjében és rostban gazdag fogások
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A húsmentesség nem feltétlen jelenti azt, hogy ami a tányérodra kerül, kalóriaszegény is lesz, de ha ügyesen válogatod meg az alapanyagokat, akkor jól is fogsz lakni, és a mérleg sem mutat többet majd.
Ha nem eszel húst, akkor fokozottan ügyelned kell arra, hogy a fehérjebeviteled folyamatos legyen. A fehérje nemcsak a tested fontos építőköve, hanem a fogyókúrádat is támogatja, és ha edzel, akkor az izomépítésben is segít. Ha nem csak csirkemellben gondolkozol, akkor ezekkel a fogásokkal is színesítheted az étrended.
A fehérjedús táplálkozás mellett a rostgazdag étrendre is figyelni kellene, hiszen ez támogatja a megfelelő emésztést, és a súlyod szinten tartásában is szerepet játszik, sőt így még nagy eséllyel a 2-es típusú cukorbetegség is elkerül. Persze nincs nálunk a bölcsek köve, de ha ezekre odafigyelsz, akkor különösebb erőfeszítés nélkül is megfelelő mennyiségben tudod a tápanyagokat bejuttatni a szervezetedbe. Ha pedig még kalóriaszegényen is szeretnéd mindezt, ráadásul húsmentesen, akkor válogass a receptjeink közül.
Sült fokhagymás édeskáposzta
A zöldségeknek egészen más ízük lesz, ha sütőben készíted el őket. A káposztát steakként is megsütheted, a sós, fokhagymás íz nagyon illik hozzá. Köretnek is eheted, de ha készítesz mellé valamilyen mártogatóst vagy salátát, akkor főételnek is tökéletes.
Karfiolsteak sajtszósszal
A káposztához hasonlóan karfiolból is készíthetsz vega steaket. A karfiolt vastag szeletekben kell sütni, amelyhez remekül illik a sajtszósz. A zöldségnek ne vágd ki a torzsáját, az tartja egyben a szeleteket.
Tojásfasírt
A fasírt igazi megmentő, amely legtöbbször húsból készül, de egyre népszerűbbek a zöldséges változatok is. Ha nem olajban, hanem sütőben sütöd, akkor egyáltalán nem megterhelő a szervezetednek, ilyenkor egy kevés zsiradékot is érdemes keverni a masszába. Ha pedig fehérjegazdag és húshelyettesítő változatot keresel, akkor készítsd el tojásból.
Tejfölös karfiolfőzelék
A főzelék is lehet diétás, pláne ha nem liszttel, hanem önmagával sűríted. A liszttel sűrített főzelékek a menzás ízt hozzák vissza, de a kilókat is, így tényleg érdemes az adott zöldséggel behabarni. Feltétnek pedig bármit ehetsz hozzá, de magában is tökéletes. A karfiol szuper főzelék-alapanyag is, a tejföl teszi igazán selymessé.
Lencsés-gombás gombócok paradicsomos szószban
A húsgombócos spagettit vega változatban is elkészítheted, a gombócok zöldségből is készülhetnek, pláne olyan fehérjedúsból, mint a lencse és a gomba. A golyókat csak meg kell sütnöd sütőben, paradicsomszósszal összeforralnod, majd valamilyen körettel összeforgatnod, egyáltalán nem muszáj spagettivel, ha vigyázol az alakodra.
Spenótos édeskrumplipite
A tészta helyett édeskrumpli-karikák képezik a pite alapját, amelyre tejszínes szószba forgatva kerül a spenót, majd a sütőben, sok sajttal sül egészen krémesre, közben a batáta pedig karamellizálódik az alján. Ha szereted a pitéket, akkor ezt a tésztamenteset is próbáld ki, sokkal könnyedebb, de biztosan nem maradsz utána éhes.
Sült karfiolsaláta
A saláta egészen tág fogalom, és nem feltétlenül csak nyers zöldségekből készülhet. A karfiol erre is tökéletes alapanyag, csak mielőtt összeállítod belőle ezt az ízgazdag és tápláló salátát, meg kell sütnöd. Ehhez is passzol a csicseriborsó, így biztosan nem lesz fehérjedeficited húsmentes étkezéssel sem.
Zöldséges-csicseriborsós-gombás curry
A curry nemcsak laktató, hanem egyszerűen összeállítható egytálétel, amelyet illatos fűszerek dobnak fel. A kifejezés Angliából terjedt el, legtöbbször húsosan készítik, de a vegetáriánus változathoz a legjobb a szintén fehérjedús csicseriborsó, amelyet még gombával is dúsíthatsz.
Fotó: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors