Mutatjuk, milyen süteményekkel ünnepelnek a nagyvilágban: a horvátok fánkkal, az olaszok kaláccsal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szeretet ünnepe a hagyományokról is szól, minden nemzetnek megvan a maga kedvenc karácsonyi süteménye, ami biztosan helyet kap az asztalon.
Itthon a különböző töltelékekkel készült bejglitől, zserbótól, linzertől és mézeskalácstól illatozik a lakás, a felsorolt finomságok nélkül elképzelhetetlen az ünnep.
Ha azonban újítanál a családi tradíción, érdemes ellesni, más nemzetek milyen süteményekkel kápráztatják el a családot, vendégeket. A kutakodás során ínycsiklandó édességekre bukkanni, szinte kóstolásért kiáltanak. Mutatjuk a kedvenceinket, szerintünk érdemes őket kipróbálni!
Panettone
A szépséges karácsonyi kalács az olaszok nagy kedvence, nem hiányozhat az ünnepi kínálatból. A finomság eredetileg speciális formában sül, de ne aggódj, ha szeretnéd kipróbálni, tortaformában is kivitelezhető a dolog. A kalács tésztáját pakold tele kandírozott gyümölcsökkel, a mutatós édesség akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes.
Stollen
A németek kedvence olyan, mint egy gyümölcskenyér. Magas cukortartalma miatt sokáig eláll, akár 1-2 hétig is, ráadásul semmit sem veszít az élvezeti értékéből, ezért a karácsonyi hajrában előre is megsütheted. A híres édesség készülhet marcipánnal, kelt tésztából, telepakolva kandírozott gyümölcsökkel, de a vajas verzió is ismert, amibe mákot, diót kevernek.
Karácsonyi fatörzs
A piskótaszerű édesség a francia családok körében kötelező eleme az ünnepi asztalnak, többféle ízben és díszítéssel készítik. Az édes töltelékkel megkent sütemény a leggyakrabban csokis töltelékkel és bevonattal készül, de bátran lehet újítani, fehér csokival is mennyei. A fatörzs kifejezetten olyan édesség, amit bátran lehet cifrázni, teremts varázslatos téli világot a sütemény díszítésével.
Fritule
Fánk is elfér az ünnepi asztalon. A horvátok kedvence, a lágy tésztájú pampuska szerény alapanyagokból készül. A fánk masszáját kanállal kell kiszaggatni, így kerül az olajba, ha azonban kerek formában sütnéd, akkor habzsákból adagold. A kisült finomságot kínáld szerényen, porcukorral meghintve, vagy locsold meg mézzel, de fagyival és édes öntettel is kiváló.
Alfajores
A tejkaramellával megkent argentin vendégváró első kóstolásra rabul ejt, abbahagyhatatlanul finom! Az édesség tésztája omlós, a tölteléke dulce de leche, vagyis karamellizált tejkrém, amit be lehet szerezni készen is, de te magad is elkészítheted. A megtöltött kekszeket kínálhatod mindenféle cicoma nélkül, de ha a hagyományos kivitelezés mellett döntesz, akkor forgasd kókuszreszelékbe, sőt, csokimázzal is bevonhatod.
Karácsonyi puding
Az angolok karácsonyi süteménye brandyvel és sok-sok aszalvánnyal készül. A népszerű desszert régen csak a jómódú családok asztalán kapott helyet, mára szinte minden angol ünnepi menüjében szerepel a különlegesség. A karácsonyi pudingot hagyományosan december 25-én készítik. Az angolok nem csak desszertként fogyasztják, húsételek mellé is kínálják.
Dán vajas keksz
A vendégváró zamatában jól érződik a vanília: tea, kávé vagy forró csoki mellé kínáld. A szerény hozzávalókból készült omlós keksz több napig megőrzi álompuha állagát, épp ezért az ünnep előtt is megsütheted, szép dobozba csomagolva gasztroajándéknak is szuper!
Inkább maradnál a hazai kedvenceknél? Akkor ezekből a finomságokból csemegézz:
- Mézes krémes
- Csokimázas mézes krémes
- Hólabda
- Őzgerinc
- Zserbó
- Bejgli
- Mákos guba
- Mézeskalács
- Pozsonyi kifli
- Kókuszkocka
- Kókuszgolyó
- Linzer
Fotók: Getty Images