8 érv, amiért érdemes mandulát fogyasztani - Immunerősítő és még az emésztésnek is jót tesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A világ összes olajos magva közül a mandula az egyik legismertebb, változatosan felhasználható csemege, amit szeretünk magában nassolni, illetve különböző ételekben, süteményekben felhasználni.
A mandulafa termése közeli rokonságban áll az őszibarackkal, távolabbi rokona a szilva és a kajszibarack. Őshazája Ázsia, nálunk a 19. század végén kezdték termeszteni, amikor a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére barackféléket és mandulát telepítettek.
A mandulafa termésének belsejét fogyasztjuk, ez keserű vagy édes lehet. Az édes változat alakja ovális, kellemesen vajas a zamata, a boltokban héjában és megtisztítva is kapható, fogyasztható magában is, de különböző ételekben, süteményekben is felhasználható, a marcipán alapanyaga.
A keserűmandula fogyasztása tilos, különösen gyermekek számára, ciánmérgezést okozhat, már pár szem elfogyasztása elég a mérgezéshez. A keserű a mandulaolaj alapanyaga, a mérgező vegyületeket az olaj gyártásánál eltávolítják.
A mandulát az egyik legegészségesebb diófélének tartják, bővelkedik biotinban, vitaminokban, különösen E-vitaminban gazdag, valamint magnéziumban, rézben, mangánban, de aminosavakban sem szenved hiányt. Jótékony hatásai miatt a régi rómaiak előszeretettel fogyasztották - példájukat érdemes lenne követni, most megmutatjuk, miért.
Javítja az agy működését
A mandula többféle olyan anyagot tartalmaz, amely az emberi agy megfelelő működéséhez fontos, ilyen a riboflavin és az L-karnitin, amelyek új idegpályákat hoznak létre. A mandulát akkor is érdemes fogyasztani, ha épp vizsgaidőszak előtt állsz, javítja a figyelmet, jobban tudsz koncentrálni.
A csontokra is jó hatással van
Több vitamin és ásványi anyag található a mandulában, köztük a foszfor, amely a csontok és a fogak erősségét és ellenálló képességét javítja.
Fogyókúrába is beépíthető
Már kevés mandula elfogyasztása is hatásos lehet, lévén, hogy hamar eltelít, ráadásul a kalóriatartalma is alacsony. Diétás időszakban érdemes cukor nélküli mandulaitalt is fogyasztani. A benne lévő B-vitamin beindítja a szervezet zsírégetését.
Emésztési problémákon is segít
Magas rosttartalma miatt segít a székrekedés megelőzésében, de érdemes mellette sok folyadékot is a szervezetünkbe juttatni, így az anyagcsere felgyorsul. Már napi 4-5 szem mandula elfogyasztása elég ahhoz, hogy a rendszeres széklet beálljon.
Óvja a szívet
Magnéziumban gazdag, serkenti a vérkeringést, szinten tartja a vérnyomást, csökkenti a szívroham kockázatát.
Kismamáknak nagyon ajánlott a fogyasztása
A benne található nagy mennyiségű folsav miatt a kismamáknak érdemes lenne sok mandulát fogyasztaniuk, hiszen a folsav serkenti az egészséges sejtnövekedést és a szövetek kialakulását, amelyek rendkívül fontosak a magzat fejlődése során.
A szép hajért és bőrért is érdemes fogyasztani
E-vitamin tartalma miatt táplálja a száraz bőrt. A mandulás testápolók egészségesebbé teszik a bőrt, öregedésgátló tulajdonsággal is bírnak, csökkentik a ráncok kialakulását.
A mandulaolajjal történő fejbőr-, hajápolás olyan problémákat orvosol, mint a hajhullás, zsírosodás, viszkető fejbőr, korpa, élettel tölti fel a hajat, segíti a növekedést.
A finom csemegét nem csak magában érdemes nassolni, készülhet belőle egészséges smoothie, leves, salátákba kerülhet, húsok készítésénél is használható, például rántott hús bundájára is kerülhet, valamint süteményekben akár liszt, akár mandulaital formájában is felhasználható.
Fotó: Getty Images