Így lesznek a legfinomabbak a sütőben sült zöldségek: 10 isteni receptet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőben sütés minden zöldség ízét a köbre emeli, a répa még édesebb, a krumpli még finomabb, a fokhagyma krémesebb lesz.
Ha nem szeretsz egy zöldséget, süsd meg, egészen biztosan meg fogod kedvelni. Nekem ilyen formában lett az egyik kedvenc nassolnivalóm a kelbimbó, de a répát is sokkal jobban szeretem így.
Aki még nem próbálta sütőben sütni a zöldségeket, el sem tudja képzelni, milyen szinten változtatja meg ez a módszer az alapanyag ízét és textúráját. Minden sokkal krémesebb, intenzívebb ízű lesz, van, amire rá sem fogsz ismerni ebben a formában.
Van pár általános szabály, amire oda kell figyelni, ha sütőben sütöd a zöldséget: fontos, hogy mindig dörzsöld be alaposan olajjal, hogy kívülről szép aranybarna legyen, illetve úgy tedd a tepsire, hogy ne fedjék egymást a szeletek/darabok.
Az alábbi válogatásban összegyűjtöttük a 10 kedvenc receptünket, biztosan te is megtalálod majd a favoritot közülük.
Lilakáposzta steak
A szeletekre vágott, sült lilakáposzta receptje nagyon egyszerű, csak le kell kenni olajjal a zöldséget, fűszerezni, majd magas hőfokon megsütni. Ha mégis kicsit különlegesebbre vágysz, mézes-mustáros mázzal kend le a káposztát, de a balzsamecetről se feledkezz meg. A zöldséget 2-2,5 centi vastag szeletekre kell vágni, úgyhogy nem fog teljesen puhára sülni, akkor jó, ha picit még roppanós.
Zsírban sült krumpli
A hasábokra vágott krumplit sütőben is meg lehet sütni, érdemes kipróbálni, ha nem szeretnéd, hogy olajszagban ússzon a lakás. Ha igazán ropogósra és ízletesre készítenéd, szódabikarbónás vízben főzd, majd kacsazsírban forgasd meg a burgonyát. Az így készült sült krumpli belül puha, kívül pedig aranybarna és ropogós lesz, ráadásul isteni finom.
Sütőben sült répa
Akik a levesbe főtt répát nem szeretik, mindenképpen süssék meg a sütőben ezt az édeskés zöldséget. Különböző zöldfűszerekkel, chilivel, fokhagymával megszórva is isteni lesz, a répa természetesen édes ízét a köbre emeli a sütés. Az, hogy teljesen puhára vagy picit roppanósra készíted, csak rajtad múlik, így is-úgy is isteni lesz.
Sült cékla
A cékla amellett, hogy egészséges, az egyik legfinomabb zöldség, fűszerekkel, fokhagymával, mézzes összesütve isteni fogás születik belőle. Sütőben készítve nagyon krémes lesz a belseje, kívülről viszont szépen megpirul majd. Ha nem kedveled a cékla természetes, picit földes ízét, mindenképp ezt a változatot készítsd el, fűszerekkel sütve sokkal finomabb lesz.
Sütőben sült padlizsán
Ha kevés munkával szeretnél laktató és isteni fogást készíteni, ez a sült padlizsán lesz a neked való. Az egészséges, csodaszép színű zöldségből mennyei ebédet vagy vacsorát süthetsz, ráadásul mivel szénhidrátszegény, a diétádba is beépítheted. A padlizsán szuperül magába szívja a fűszereket, úgyhogy érdemes akár páccal is lekenni, mint ebben a receptben.
Sütőben sült édeskrumpli
Nem csak a sima burgonyát érdemes tepsiben sütni, a batáta is isteni lesz a sütőben, ráadásul egy-két trükkel ugyanolyan ropogós lesz, mint az olajban sült krumpli. Az a titok, hogy az édesburgonyát meg kell szórni keményítővel, mielőtt a tepsire teszed, majd magas hőfokon kell megsütni. Szuperropogós és pirult lesz ezzel a módszerrel, érdemes kipróbálni.
Sütőben sült zöldségek
Ha nemcsak egyféle, hanem több, különböző zöldséget, akár gyümölcsöt sütnél össze, akkor ezt a receptet ajánljuk, bármilyen szezonális finomságot felhasználhatsz hozzá. Mi az őszi/téli zöldségeket sütöttük együtt, de az alapreceptet nyugodtan variálhatod. A zöldségek akkor lesznek a legfinomabbak, ha nemcsak olajjal, hanem kakukkfüves mézzel is nyakon öntöd őket.
Sült fokhagyma
Ha még sosem sütöttél meg egy egész fokhagymafejet sütőben, itt az ideje elkezdeni. A sült fokhagyma krémes lesz, a csípős aromáját elveszti, cserébe viszont nagyon mély és édeskés íze lesz. Kenyérre kenve a legfinomabb, de bármilyen ételbe beleteheted, amibe fokhagyma kell, sokkal ízletesebb lesz úgy a fogás.
Egészben sült karfiol
Nem csak a fokhagymát lehet egészben sütni, a karfiol is sokkal finomabb lesz ezzel a módszerrel. Ha nem szeded rózsáira, az egész karfiolnak picit diós, összetett íze lesz a sütőben, tahinivel leöntve isteni lesz. Nem érdemes túl nagy karfiolt választani ehhez a művelethez, mert akkor sokkal több idő lesz, mire átsül a belseje.
Sült kelbimbó
A végére hagytam a legnagyobb kedvencemet, a sült kelbimbót. Egész addig nem szerettem ezt a zöldséget, amíg meg nem sütöttem, de azóta állandó vendég a konyhánkban. Ha sütőben sütöd, nem lesz kesernyés, sőt, inkább édeskésbe hajlik az íze, a külső levelei pedig ropognak majd a fogad alatt. Tejfölbe mártogatva szuper nassolnivaló lesz belőle.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter/Sóbors