10 finom leves és ital, amivel nem lesz gond a folyadékpótlás

fpcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A folyadékpótlás fontos, különösen nyáron, ilyenkor több vizet kéne fogyasztani, de más frissítővel is hozzájárulhatsz a napi szükséges bevitelhez.

Az emberi test 70%-a víz, melyből izzadással, de vizelet és széklet formájában is veszít a szervezet, a meleg időben főleg, ezért ilyenkor még fontosabb a megfelelő folyadékpótlás. A szervezetnek naponta 2,5-3 liter folyadékra van szüksége, ebbe beleszámít minden, a reggelire megivott tej vagy gyümölcslé, de idesorolandó még az ebédre elfogyasztott leves is.

A megfelelő folyadékbevitel nem csak a szomjoltás miatt fontos, másért is szükség van rá. Gondolj csak bele, hogy a vizeletkiválasztás és székelés során salakanyagoktól, mindenféle káros anyagtól szabadul meg a szervezet, vagyis a megfelelő folyadékbevitel a méregtelenítést is szolgálja. Fontos még megemlíteni, hogy a rostgazdag étrendhez is elengedhetetlen a vízivás, úgy érvényesül csak kedvező élettani hatásuk.

Mit igyunk vagy együnk?

Főleg tiszta vizet, cukros üdítőket és energiaitalokat nagyon nem ajánlott. A víz mellett mással is olthatod a szomjad, ihatsz frissen facsart gyümölcsleveket, teát vagy limonádét, de a táplálkozás során is tehetsz a folyadékpótlásért hideg vagy meleg levesek elfogyasztásával, zöldségek, gyümölcsök és saláták étrendbe csempészésével. Mutatjuk, mi milyen finomságokkal kényeztetjük magunkat.

Uborkás víz

A tiszta víz fogyasztása fontos, ezt mindenki jól tudja, mégsem mindenkinek csúszik úgy, ahogy kellene. Nekik érdemes a pohár tartalmát izgalmasabbá tenni, erre jó megoldás, ha 1-2 karika citrom vagy más gyümölcs kerül a vízhez, például uborkaszelet. Az uborkás víz az elmúlt évek nagy kedvencévé vált, kellemes, hűsítő és egészséges is.

Limonádé

A nyár egyik kedvenc itala a házi limonádé jó sok citrommal készítve, bár akad, aki édesebben szereti. A limonádé készülhet hagyományosan, ha azonban többre vágysz, akkor keverj a kancsóba szezonális gyümölcsöket is, különleges hozzávalóként levendulát, vagy a megszokott recept helyett citromsziruppal vagy mentasziruppal próbáld ki.

Jegestea

Télen melegen, nyáron hidegen élvezheted a teát. A házi jegestea kétféle módon készülhet, a frissítő ital tealevélből és filterből is tökéletes, a lényeg, hogy jó minőséggel dolgozz, különösen akkor, ha a hideg vizes technikát választod, mert úgy jobban fog érződni, milyen volt az alap.

Jegeskávé

A finom ital nem csak hűsítő, édességnek is megfelel, ami még fel is pörgeti az embert. A jegeskávé egyszerűen készül, otthon is úgy érezheted magad, mintha kávézóban ülnél, a teendőd mindössze annyi, hogy a frissen főtt erős kávé mellé tejet, fehér csokit és habtejszínt is keverj, úgy lesz igazán krémes.

38020695 50f62f316066d873279d9b9d4c556aee wm

Szörp

Nyáron, aki csak teheti, konzerválja a kedvenc gyümölcseit, melyekből nemcsak lekvár, hanem szörp is kerülhet a kamra polcaira. A zamatos finomságokat már nyáron megbonthatod, hisz jobb hűsítőt kívánni sem lehetne a házi szörpnél, lehet az eper, meggy, más gyümölcsből készült finomság.

37771243 f3a2ab774e3d875a535eddfff5b0b4ab wm

Cseresznyeleves

Nyáron a gyümölcsleveseké a főszerep. A hideg finomságok selymesek, édesek, jólesik belőlük minden falat. Ezeket mindig szezonális gyümölcsből érdemes készíteni, hol szólóban, csak az adott gyümölcsre koncentrálva, vagy épp vegyesen, összemixelni a kedvenceket. Az egyik nagy favorit gyümölcsleves cseresznyéből készül, melyet még azok is elkészítenek, akik nem rajonganak annyira az édes levekért. A hideg finomság tejföllel, pudinggal és fahéjjal készül, ha azonban kipróbálnál valami mást, akkor lesd meg gyümölcsleves-válogatásunkat is.

38677605 cedb4a7f10e0feba9f4645488b79a43d wm

Uborkaleves

A folyadékpótlás levesekkel is működik, ilyenkor nyáron nemcsak hideg gyümölcsleves, hanem zöldségleves is kerülhet a tányérra. Nagy hőségben a joghurtalappal készült uborkaleves az egyik nagy kedvenc, mely kaporral ízesítve lesz tökéletes. Ha azonban nem rajongsz a kapor ízéért, akkor mentával vagy fokhagymával párosítsd a zöldséget.

Karalábéleves

Ha már levesek, akkor a meleg finomságokról sem szabad megfeledkezni, melyek készülhetnek hússal vagy zöldségekkel. Nyáron a krémlevesek és a könnyű zöldséglevesek nagyon kedveltek, az egyik ilyen a zsenge karalábéleves. Egyszerűen készül, mégis mennyei, ha szeretnéd, egy kis tejföllel még izgalmasabbá teheted.

Saláták

Nyáron nem vágyik nehéz ételekre az ember, ilyenkor több saláta kerül az asztalra. A zöldségek víztartalma jelentős, így ezzel is hozzájárulhatsz a folyadékbevitelhez, persze mellette is innod kell vizet! Ha szereted a salátákat, akkor még idén dobd össze a caprese-t vagy a görög salátát, melyektől garantáltan jóllaksz.

Gyümölcsök

Ne feledd, fő a szezonalitás! Élvezd, ameddig lehet a nyári gyümölcsök mézédes zamatát, melyek nem csak finomak és egészségesek, a folyadékpótlásban is segítenek. 

Fotó: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon