Ne vond meg a szervezetedtől a szénhidrátot – Nem csak izmot vesztesz, hízni is fogsz

szénhidrátok1 cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az összes fogyókúra során vigyázni kell, hogy az egészségedet és a fittséged ne veszélyeztesd és a kilók se szaladgáljanak fel-le a testeden.

A mostanság divatos diéták egy része ellenségnek tekinti a szénhidrátot, akár a zsírdús étkezésre helyezi a hangsúlyt. Az egyik ilyen nagyon divatos életmód a ketogén étrend, amelynek röviden az a lényege, hogy kevés szénhidrát mellett magas legyen a szervezet zsírbevitele. Valóban érdemes a szénhidrátokkal csínján bánni, bizonyos fajtájukat akár teljesen kiiktatni, de nem mindegy, melyiket. 

A szénhidrát nemcsak a cukros üdítőket, pékárukat és a fehér kenyeret jelenti, hanem léteznek olyanok is, amelyeket nyugodtan fogyaszthatsz a diétád, avagy életmódváltásod alatt, ezekről itt olvashatsz. A zab az egyik ilyen jó szénhidrát, amely lassan szívódik fel és rostot tartalmaz, ezért hosszan jóllakat és energiával is ellát.

Ha viszont minden szénhidrátot megvonsz a szervezetedtől, lehet, hogy rövid ideig leapadnak a kilók, de hosszú távon ártani fogsz magadnak, még a fogyásodban sem fog segíteni. Itt elolvashatod, hogy mennyi szénhidrátra van szüksége az átlagos szervezetnek. A rejtett szénhidrátokkal viszont óvatosan bánj, ezeket ne edd, mert többek között még az étvágyadat is megnövelik. 

eclair fánk álló

Az agy sem működik nélküle

Az agy működéséhez szükség van a lassú felszívódású szénhidrátokra, vagyis azokra, amelyek rostokban és fehérjében gazdagok. Miután lassabban szívódnak fel, így tovább érezheted magad jóllakottnak és a vércukorszintedet sem dobják meg. Ha semmilyen szénhidrátot nem eszel, akkor leesik a vércukorszinted: ha ez az állapot állandósul, zavartságot, dekoncentrációt okozhat, de akár el is ájulhatsz. Hiába gondolod azt, hogy a szénhidrátmegvonástól az úszógumik is eltűnnek, rövid távon lehet, hogy igen, de hosszú távon a rostok hiányában lelassul az emésztésed és nem fogsz fogyni. Nem csak a testedtől, az agyadtól is megvonod a tápanyagokat, szédülni fogsz, fájni fog a fejed, görcsölhet a hasad és dekoncentrálttá is válhatsz.

szénhidrát megvonás belső

Izmot is veszítesz

Gyakran előfordul, hogy a szervezet a meglévő izmokhoz nyúl energiaforrásként, vagyis a fáradságos munkával felépített izomzatodból fogsz veszíteni. Ha rendszeresen sportolsz, akkor az edzéseid minősége is romlani fog, nem fogod tudni elvégezni a gyakorlatokat. Ahelyett, hogy élveznéd a sportot, gyenge és fáradékony leszel. Nőknél a hormonháztartást is felboríthatja a szénhidrát drasztikus megvonása. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük