Ezért felesleges dolog zabkásaport venni – Közel sem egészséges

zabkasa por cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csináltunk egy házi zabkását, majd mellétettünk egy porból készült változatot, elmeséljük a tapasztalatainkat.

A zabkásaporok az utóbbi idők legbrutálisabb lehúzásai közé tartoznak. Úgy általában minden elég rossz minőségű, drága és nem finom, ami porból készül, de az instant zabkásának tényleg semmi értelme.

Zabkását főzni körülbelül 5 percnyi időbe és három, maximum négy alapanyagba kerül. Még egy irodai konyhában is bármikor össze lehet rakni. Az instant cuccoknak akkor van értelme, ha egyszerűsíti, gyorsítja az életet, de ebben az esetben még ez sem érvényes. Az időbeli különbség két perc, minden más fényévekben mérhető.

Az összetevők

Az instant kásákban van némi zabpehely, de ezen túl még egy csomó minden, ami nem kéne, például rengeteg cukor. Az általunk próbált csokoládés kásában ezenfelül még tejpor és csokoládélapok találhatók, abból sem a legjobb fajta, valamint glükózszirup, azaz még több cukor.  De van még benne egy csomó oda nem illő dolog, például kukoricakeményítő, hogy miért, az rejtély.

zabkasa por sajat vagott

A házi

Egy házi csokoládés zabkásához zabpehely, víz, tej vagy növényi tej, kakaó és kevés csokoládé kell, valamint talán egy icipici méz, de mivel a csokoládé maga is édes, szerintem elhagyható, nekünk legalábbis nem hiányzott.

A metódus

A zabkásaport tálba kell önteni, forró vízzel elkeverni és 3 percig állni hagyni. A valódi zabkásához a pelyhet lábosba kell tenni, hozzáadni a vizet, majd egy perccel később a tejet, két perccel később a kakaóport, mézet, végül a csokidarabokat. Az egész összesen körülbelül 5 perc, bár tény, hogy néhány karmozdulattal több.

zabkasa por vagott

Az ízteszt

A házi kása krémes, lágy, enyhén kakaós, igazi csokoládédarabok vannak benne és pont annyira édes, amennyire szeretjük. A bolti darabos állagú, kakaóbevonat-ízű, csokoládédarab van benne, de csak elvétve, és iszonyatosan édes. 

Az ár

Végül, de nem utolsósorban a házi verzió sokkal olcsóbb. Egy adag házi zabkása körülbelül 70 forintból jön ki, ha nagyon-nagyon minőségi csokoládét teszünk bele, akkor mondjuk 100 forint. A bolti por ára ezzel szemben 190 forint.

Olcsóbb, finomabb, egészségesebb és olyan, amilyennek mi szeretjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük