Fokhagymás spagetti percek alatt: pirított mandulaszeletek gazdagítják
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Az aglio e olio spagetti egy hagyományos olasz fogás, amely szó szerint percek alatt készül, és minimál hozzávalók alkotják. Ezt turbóztam fel kissé, hogy még tartalmasabb legyen.
Az aglio e olio fokhagymát és olajat jelent, és a hagyományos nápolyi fogásban valóban nem is szerepel ennél sokkal több kiegészítő. Bár a kevesebb néha több, úgy gondoltam, egy kis extra nem árthat az ételnek: pirított mandulaszeleteket is forgattam a fokhagymás olajba. És milyen jól tettem! A magok roppanós textúrája nagyon feldobja a tészta kissé egyhangú állagát, a kiegészítő koktélparadicsom pedig még zamatosabbá teszi.
Fontos a tésztaválasztás, hiszen ahogy ebben a korábbi cikkemben már írtam, az olajos alapú szószok hosszú tésztákkal (ebben az esetben spagettivel) érvényesülnek a leginkább. Ne spórold ki a fokhagymát, hiszen az az étel fő összetevője.
Aglio e olio spagetti
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g spagetti
- 150 ml olívaolaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
- 1 csokor petrezselyem vagy bazsalikom
- 1 merőkanál a tészta főzővizéből
- 100 g szeletelt mandula
- 300 g koktélparadicsom
- parmezán, chilipehely (opcionális)
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és a spagettit főzzük meg a csomagoláson leírt utasítások szerint. A főzővizét ne öntsük ki.
A mandulaszeleteket alacsony hőfokon pirítsuk aranybarnára egy száraz serpenyőben, vigyázva, hogy ne égjenek meg. Tegyük félre.
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, és az olívaolajon pirítsuk 5 percig az aprított vagy felszeletelt fokhagymát. Adjuk hozzá a mandulát, és hagyjuk, hogy további 2-3 perc alatt átvegye a fűszeres olaj aromáját.
Adjuk hozzá a félbe vágott koktélparadicsomot, a sót és a borsot, és forgassuk össze a fokhagymás olajjal, majd adjuk hozzá az idő közben megfőtt spagettit is.
Kanalazzunk bele egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből, és 2-3 perc alatt főzzük össze a többi alapanyaggal. Ettől krémesebb lesz az étel.
Keverjük bele az apróra vágott petrezselymet vagy bazsalikomot, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Igény szerint chilipehellyel és parmezánnal tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors