![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fokhagymás spagetti percek alatt: pirított mandulaszeletek gazdagítják
![Aglio e olio spagetti c](https://kep.index.hu/1/0/4633/46333/463336/46333658_3533146_f08fc703f58bc2594b10ba55e05a6d84_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az aglio e olio spagetti egy hagyományos olasz fogás, amely szó szerint percek alatt készül, és minimál hozzávalók alkotják. Ezt turbóztam fel kissé, hogy még tartalmasabb legyen.
Az aglio e olio fokhagymát és olajat jelent, és a hagyományos nápolyi fogásban valóban nem is szerepel ennél sokkal több kiegészítő. Bár a kevesebb néha több, úgy gondoltam, egy kis extra nem árthat az ételnek: pirított mandulaszeleteket is forgattam a fokhagymás olajba. És milyen jól tettem! A magok roppanós textúrája nagyon feldobja a tészta kissé egyhangú állagát, a kiegészítő koktélparadicsom pedig még zamatosabbá teszi.
Fontos a tésztaválasztás, hiszen ahogy ebben a korábbi cikkemben már írtam, az olajos alapú szószok hosszú tésztákkal (ebben az esetben spagettivel) érvényesülnek a leginkább. Ne spórold ki a fokhagymát, hiszen az az étel fő összetevője.
Aglio e olio spagetti
![Aglio e olio spagetti](https://kep.index.hu/1/0/4633/46333/463336/46333668_ba09d26e89c142434bdcf48575bdb043_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g spagetti
- 150 ml olívaolaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
- 1 csokor petrezselyem vagy bazsalikom
- 1 merőkanál a tészta főzővizéből
- 100 g szeletelt mandula
- 300 g koktélparadicsom
- parmezán, chilipehely (opcionális)
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és a spagettit főzzük meg a csomagoláson leírt utasítások szerint. A főzővizét ne öntsük ki.
A mandulaszeleteket alacsony hőfokon pirítsuk aranybarnára egy száraz serpenyőben, vigyázva, hogy ne égjenek meg. Tegyük félre.
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, és az olívaolajon pirítsuk 5 percig az aprított vagy felszeletelt fokhagymát. Adjuk hozzá a mandulát, és hagyjuk, hogy további 2-3 perc alatt átvegye a fűszeres olaj aromáját.
Adjuk hozzá a félbe vágott koktélparadicsomot, a sót és a borsot, és forgassuk össze a fokhagymás olajjal, majd adjuk hozzá az idő közben megfőtt spagettit is.
Kanalazzunk bele egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből, és 2-3 perc alatt főzzük össze a többi alapanyaggal. Ettől krémesebb lesz az étel.
Keverjük bele az apróra vágott petrezselymet vagy bazsalikomot, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Igény szerint chilipehellyel és parmezánnal tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!