Aranybarna almapuffancs vaníliasodóval: ez lesz az új őszi sláger

almapuffancs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az almapuffancs szépsége annak amorf formájában rejlik, hiszen nem is a csomagolás számít, hanem hogy belül isteni finom, átütő erejű almás és fűszeres ízélmény fogad, amit a vaníliasodó tesz igazán emlékezetessé.

Az almapuffancs elkészítése nem kíván sem túl nagy precizitást, sem túl sok időt, a végeredmény mégis önmagáért beszél. 

A recept egy része eléggé hajaz egy jóféle almás pitére, azonban ehhez nem kell külön tésztát gyúrni, rétegezni, nyújtogatni, amíg el nem zsibbad a kezünk. Kicsit olyan a készítése, mintha nokedlit szaggatnánk, vagy fánkot sütnénk, csak ezt az őszi alma teszi különlegessé, no meg persze a házi vaníliasodó.

Almapuffancs

almapuffancs

Hozzávalók 15 darabhoz

A puffancsokhoz:

  • 3 db savanykás alma
  • 3 dkg vaj vagy margarin
  • 3 ek finomliszt
  • 2.5 dl tej
  • 1 ek citromlé
  • 2 db tojás
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 csapott tk sütőpor
  • 1 csipet
  • olaj a sütéshez

A vaníliasodóhoz:

  • 25 g finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 6.5 dl tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 5 db tojássárgája

A tálaláshoz:

  • 2 ek porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat mossuk és hámozzuk meg, csumázzuk ki és reszeljük le. 

A vajat/margarint tegyük egy közepes lábosba és habzásig hevítsük. Ekkor tegyük bele a lisztet, a csipet sót, majd öntsük rá a tejet, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre. Akkor lesz jó, ha már elválik a lisztes keverék a lábos falától. Ekkor vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a lereszelt almát, illetve az egy evőkanál citromlevet. 

Keverjük alaposan össze, és amikor az alma már kissé kihűtötte a masszát, először a gyengén felvert tojásokat adjuk hozzá, majd mehet bele az őrölt fahéj és a szegfűszeg, a végén pedig a sütőpor. Dolgozzuk össze a masszát, majd tegyük félre pihenni, körülbelül 15 percre. 

Amíg a massza pihen, dobjuk össze a vaníliasodót. Mivel mindössze 10 percet vesz igénybe, így kényelmesen elkészülhetünk vele, mire az almás massza is kipiheni magát.

A sodóhoz egy lábosban keverjük össze az 5 dkg cukrot és a 25 g lisztet, majd adjuk hozzá a tej felét, és keverjük az egészet csomómentesre. Ezután adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magját, az 5 tojássárgáját, végül pedig a maradék tejet. 

Folyamatos keverés mellett várjuk meg, amíg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, várjuk meg, amíg kihűl, majd tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek összeérhessenek. 

Térjünk közben vissza az almapuffancsokhoz. Egy magasabb falú lábosban hevítsük fel az olajat a sütéshez. Ha az olaj már felhevült, két teáskanál segítségével, kis adagokban tegyük a forró olajba a puffancsokat. Egyszerre csak keveset süssünk ki, mert azok sütés közben meg fognak nőni, és kár lenne, ha pufiszörnyekké sülnének össze. 

Amikor minden oldaluk szép barnára sül – kb. 3-4 perc oldalanként –, merjük ki papírtörlőre, majd ha a felesleges olaj kicsöpögött belőlük, tegyük őket egy tányérra, és hintsük meg még melegében fahéjjal, porcukorral, vagy öntsük le a frissen főzött, házi vaníliasodóval. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük