
Aranybarna almapuffancs vaníliasodóval: ez lesz az új őszi sláger

Az almapuffancs szépsége annak amorf formájában rejlik, hiszen nem is a csomagolás számít, hanem hogy belül isteni finom, átütő erejű almás és fűszeres ízélmény fogad, amit a vaníliasodó tesz igazán emlékezetessé.
Az almapuffancs elkészítése nem kíván sem túl nagy precizitást, sem túl sok időt, a végeredmény mégis önmagáért beszél.
A recept egy része eléggé hajaz egy jóféle almás pitére, azonban ehhez nem kell külön tésztát gyúrni, rétegezni, nyújtogatni, amíg el nem zsibbad a kezünk. Kicsit olyan a készítése, mintha nokedlit szaggatnánk, vagy fánkot sütnénk, csak ezt az őszi alma teszi különlegessé, no meg persze a házi vaníliasodó.
-
2023-11-20 09:32:01
-
2023-10-26 08:32:01
-
2023-08-22 09:32:01
Almapuffancs

Hozzávalók 15 darabhoz
A puffancsokhoz:
- 3 db savanykás alma
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 3 ek finomliszt
- 2.5 dl tej
- 1 ek citromlé
- 2 db tojás
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
A vaníliasodóhoz:
- 25 g finomliszt
- 5 dkg cukor
- 6.5 dl tej
- 1 db vaníliarúd
- 5 db tojássárgája
A tálaláshoz:
- 2 ek porcukor
Elkészítés:
Az almákat mossuk és hámozzuk meg, csumázzuk ki és reszeljük le.
A vajat/margarint tegyük egy közepes lábosba és habzásig hevítsük. Ekkor tegyük bele a lisztet, a csipet sót, majd öntsük rá a tejet, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre. Akkor lesz jó, ha már elválik a lisztes keverék a lábos falától. Ekkor vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a lereszelt almát, illetve az egy evőkanál citromlevet.
Keverjük alaposan össze, és amikor az alma már kissé kihűtötte a masszát, először a gyengén felvert tojásokat adjuk hozzá, majd mehet bele az őrölt fahéj és a szegfűszeg, a végén pedig a sütőpor. Dolgozzuk össze a masszát, majd tegyük félre pihenni, körülbelül 15 percre.
Amíg a massza pihen, dobjuk össze a vaníliasodót. Mivel mindössze 10 percet vesz igénybe, így kényelmesen elkészülhetünk vele, mire az almás massza is kipiheni magát.
A sodóhoz egy lábosban keverjük össze az 5 dkg cukrot és a 25 g lisztet, majd adjuk hozzá a tej felét, és keverjük az egészet csomómentesre. Ezután adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magját, az 5 tojássárgáját, végül pedig a maradék tejet.
Folyamatos keverés mellett várjuk meg, amíg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, várjuk meg, amíg kihűl, majd tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek összeérhessenek.
Térjünk közben vissza az almapuffancsokhoz. Egy magasabb falú lábosban hevítsük fel az olajat a sütéshez. Ha az olaj már felhevült, két teáskanál segítségével, kis adagokban tegyük a forró olajba a puffancsokat. Egyszerre csak keveset süssünk ki, mert azok sütés közben meg fognak nőni, és kár lenne, ha pufiszörnyekké sülnének össze.
Amikor minden oldaluk szép barnára sül – kb. 3-4 perc oldalanként –, merjük ki papírtörlőre, majd ha a felesleges olaj kicsöpögött belőlük, tegyük őket egy tányérra, és hintsük meg még melegében fahéjjal, porcukorral, vagy öntsük le a frissen főzött, házi vaníliasodóval.
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!