Fahéjas, almás-zabpelyhes keksz: így lesz ragacsos és szaftos
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Alma, dió, fahéj, zabpehely, csupa egészséges dolog van ebben az isteni finom kekszben, aminek az elkészítése sem nagy ördöngösség.
Ez a laktató, zabpelyhes-almás keksz elképesztően ragacsos és szaftos, napokig nem szárad ki - erről a vaj és az almaszósz gondoskodik. Utóbbi fontos és kihagyhatatlan eleme a keksznek, amit megvehetünk készen, de otthon is könnyedén elkészíthetjük. Az almaszósz legyen minél sűrűbb és cukrozatlan.
Bár ez a sütemény isteni finom, nem mondható diétásnak, ugyanis rengeteg cukor kerül bele, azonban, ha szeretnénk - vagy például édes almaszószt használunk -, csökkenthetjük a mennyiségét, a sima cukrot pedig nádcukorral helyettesíthetjük.
Almás, fahéjas keksz
Hozzávalók 20 darabhoz
- 170 gramm zabpehely
- 125 gramm liszt
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 teáskanál fahéj
- 60 gramm vaj
- 90 gramm almaszósz
- 150 gramm nádcukor
- 150 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 kisebb darab alma
- 60 gramm dió
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
A zabpelyhet, lisztet, szódabikarbónát, sót, fahéjat keverjük össze egy tálban.
A puha vajat, az almaszószt, a kétféle cukrot keverjük alaposan össze. Keverjük bele a tojást és a vaníliát is. Vegyítsük össze a nedves hozzávalókat a szárazakkal, míg egynemű, homogén massza nem lesz belőle.
Az almát kockázzuk össze, a diót daraboljuk össze, keverjük a tésztába, sűrű és ragacsos lesz a végeredmény. A tálat fedjük le fóliával, tegyük a hűtőbe kb. 1 órára.
Fagyiadagolóval vagy kanál segítségével tegyünk a sütőpapírra kb. 2 evőkanálnyi halmokat a tésztából, hagyjunk köztük helyet.
Kb. 15 percig süssük őket, míg barna nem lesz a szélük. Vegyük ki őket, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images