Aszalt szilvával töltött, baconbe tekert pulykarolád: omlós és szaftos a hús

3
Nyomtatás
pulykarolad
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A pulykarolád az egyik legfinomabb karácsonyi sült. Az édes, borban áztatott aszalt szilva tökéletesen harmonizál a hús és a bacon sós ízével.

Az ünnepi asztalok kedvelt fogásai a különféle sültek. Ezek közül a baconbe tekert, aszalt szilvás töltelékkel készülő pulykatekercs az egyik legnépszerűbb. Ez a recept kiváló választás azok számára, akik valami különlegeset szeretnének készíteni, de nem akarnak sok időt a konyhában tölteni, ugyanis ez a fogás 15 perc tényleges munkát igényel. 

Az aszalt szilvának különleges ízt ad a vörösbor, továbbá a tölteléket még roppanós dióval is feldobhatod. A bacontől pedig a pulyka nemcsak finomabb lesz, de a szalonna segít megőrizni a hús szaftosságát is sütés közben. 

Karácsonykor kínálj hozzá különleges köretet, így akár zeller- vagy sütőtökpürét. 

Aszalt szilvás pulykarolád

baconos-aszalt-szilvas-pulykamell

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 db egész pulykamell (1-1.2 kg)
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl vörösbor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Az aszalt szilvát áztassuk vörösborba legalább egy éjszakára. Közvetlenül a hús készítése előtt szűrjük le, és vágjuk kisebb darabokra. Rakjuk egy tálba, keverjük hozzá a puha vajat, a mézet, a durvára vágott dióbelet, a kakukkfüvet és egy csipet sót.

A pulykamellet vágjuk hosszában félbe, majd óvatosan nyissuk szét, hogy egy nagy lapot kapjunk. Enyhén klopfoljuk ki, hogy egyenletes vastagságú legyen. Sózzuk, borsozzuk a húst. Egyenletesen helyezzük el az aszalt szilvás masszát a hús közepén.

Óvatosan tekerjük fel a pulykát a hosszabbik oldalánál kezdve, hogy egy szép hengert kapjunk. Ha szükséges, kössük át konyhai zsineggel, hogy egyben maradjon a töltelék.

A feltekert pulykát borítsuk be baconnel úgy, hogy a szeletek kicsit fedjék egymást.

Helyezzük a roládot egy sütőtálba. Öntsünk alá vizet, és fedjük le alufóliával. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül másfél óráig. Ezután vegyük le a fóliát, és süssük további 10-15 percig, hogy a bacon szépen megpiruljon. Sütés közben locsolgassuk a húst, hogy finom szaftos legyen.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon