Kiadós és nagyon finom borsóleves tejfölösen, sok zöldséggel – Így készítve biztos a repeta

borsólevescover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A zsenge zöldborsó az egyik legfinomabb zöldség, kibontása közben nehéz neki ellenállni - a szemek lopkodása elkerülhetetlen.

A borsóleves olyan étel, amelyet az év bármely szakában szeretek elkészíteni, elvégre fagyasztva és üvegbe zárva mindig megtalálható a boltok polcain - a szerencsések a saját termésüket tudják eltenni későbbre, szezonjában azonban vétek lenne kihagyni frissből, nem telhet el nyár borsóleves nélkül.

Az ízletes leves cseppet sem unalmas, rengeteg változatban elkészíthetjük: ha harsogó zöld színét szeretnénk hangsúlyozni, akkor salátalevéllel felturbózva is készülhet, de nálunk gyakran kerül az asztalra a pirospaprikával fűszerezett, zöldségekkel gazdagított mamaféle borsóleves is, amibe olykor galuska is kerül - ami viszont kötelező, az a tejföl.

A levesbe tegyünk tetszőleges zöldségeket, kerülhet bele karalábé vagy újhagyma is. A tartalmas, ízletes levest jó nagy fazékban készítsük, hogy szépen elférjen benne minden. A tökéletes ebéd után jöhet egy kis fánk vagy palacsinta, az ember nem is kívánhatna többet.

Borsóleves tejfölösen

IMG 20200614 162945

Hozzávalók 6 személyre:

  • 80 dekagramm borsó
  • 4 darab sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 darab krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab hegyes-erős paprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál liszt
  • 300 gramm tejföl
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát egészben hagyjuk, a paradicsomot és a paprikát félbevágjuk, a krumplit kockára vágjuk, a répát felkarikázzuk.

Az összes zöldséget fazékba tesszük, kevés olajjal és 1 evőkanál liszttel 1-2 percig kevergetjük közepes láng felett, ezután rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, borssal ízesítve a zöldségeket puhára főzzük, ha szeretnénk, csipetkét vagy galuskát szaggathatunk a levesbe. Belekeverjük a tejfölt is, forrásig főzzük, majd megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

Tálalás előtt a paradicsomot, paprikát és hagymát vegyük ki a levesből, a pirospaprikát és a tejfölt ízlésünk szerint is adagolhatjuk. Az ízek kedvéért 1 kocka házi ételízesítő is kerülhet a levesbe.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük