Roppanós brokkolisaláta krémes öntettel: a coleslaw után szabadon
Ez a tavaszi saláta a coleslaw nyomába eredve teremt egy teljesen új ízvilágot, ezúttal brokkolival kísérve.
Ehhez a friss tavaszi salátához csupa olyan zöldséget használunk, amelyek nem csak szezonálisan érhetők el: a brokkoli, a lila káposzta, a sárgarépa és a petrezselyem, a mustárral és a majonézzel egyetemben, szinte minden évszakban és üzletben fellelhetők.
Kis extraként vörös áfonyával bolondítottuk meg a salátát, és még hagyma sem akármilyen kerül bele! A brokkolinak nemcsak a rózsáit, hanem a szárát is felhasználjuk, így semmi sem vész kárba.
Ropogós brokkolisaláta
Hozzávalók 8 adaghoz
A salátához:
- 2 fej brokkoli
- 0.5 fej lila káposzta
- 4 db mogyoróhagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 csokor friss petrezselyem
- 60 g pirított, aprított dió
- 60 g aszalt áfonya
Az öntethez:
- 120 g majonéz
- 6 ek citromlé
- 60 ml juharszirup
- 2 tk dijoni mustár
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A brokkolit vágjuk fel, a szárait pedig vágjuk le. Mossuk meg őket és csepegtessük le egy konyharuhán.
A szárakat vágjuk keresztben, majd hosszában félbe, vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy téglalap alakú szeleteket kapjunk, amelyeket aztán szalmavékonyságú csíkokra vágunk tovább.
A felszeletelt brokkoliszárakat tegyük egy nagy tálba.
A brokkoli koronáját szintén daraboljuk fel kb. 2,5 cm-es darabokra, és tegyük a tálba a többi brokkolihoz.
Ezután a lila káposztát is mossuk meg, majd vágjuk fel vékony csíkokra. A mogyoróhagymát, a sárgarépát tisztítsuk meg, a petrezselymet mossuk meg. A hagymát, a répát aprítsuk fel a korábbiakhoz hasonlóan hosszabb, szalmaszál alakúra. A petrezselymet is felapríthatjuk, de akár bele is tépkedhetjük.
A zöldségeket, a diót és az áfonyát alaposan keverjük össze, majd tegyük félre.
Készítsük el hozzá az öntetet. Ehhez egy kis tálban verjük habosra a majonézt, a citromlevet, a juharszirupot, a mustárt és a reszelt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kész öntetet végül öntsük rá a salátára, forgassuk át alaposan, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.
-
2024-04-13 11:08:01
-
2024-02-22 09:36:02
-
2023-11-21 09:32:02
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!