Roppanós brokkolisaláta krémes öntettel: a coleslaw után szabadon

brokkoli-salata
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a tavaszi saláta a coleslaw nyomába eredve teremt egy teljesen új ízvilágot, ezúttal brokkolival kísérve.

Ehhez a friss tavaszi salátához csupa olyan zöldséget használunk, amelyek nem csak szezonálisan érhetők el: a brokkoli, a lila káposzta, a sárgarépa és a petrezselyem, a mustárral és a majonézzel egyetemben, szinte minden évszakban és üzletben fellelhetők.

Kis extraként vörös áfonyával bolondítottuk meg a salátát, és még hagyma sem akármilyen kerül bele! A brokkolinak nemcsak a rózsáit, hanem a szárát is felhasználjuk, így semmi sem vész kárba.

Ropogós brokkolisaláta

coleslaw

Hozzávalók 8 adaghoz

A salátához:

  • 2 fej brokkoli
  • 0.5 fej lila káposzta
  • 4 db mogyoróhagyma
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 60 g pirított, aprított dió
  • 60 g aszalt áfonya

Az öntethez:

  • 120 g majonéz
  • 6 ek citromlé
  • 60 ml juharszirup
  • 2 tk dijoni mustár
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit vágjuk fel, a szárait pedig vágjuk le. Mossuk meg őket és csepegtessük le egy konyharuhán.

A szárakat vágjuk keresztben, majd hosszában félbe, vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy téglalap alakú szeleteket kapjunk, amelyeket aztán szalmavékonyságú csíkokra vágunk tovább.

A felszeletelt brokkoliszárakat tegyük egy nagy tálba.

A brokkoli koronáját szintén daraboljuk fel kb. 2,5 cm-es darabokra, és tegyük a tálba a többi brokkolihoz.

Ezután a lila káposztát is mossuk meg, majd vágjuk fel vékony csíkokra. A mogyoróhagymát, a sárgarépát tisztítsuk meg, a petrezselymet mossuk meg. A hagymát, a répát aprítsuk fel a korábbiakhoz hasonlóan hosszabb, szalmaszál alakúra. A petrezselymet is felapríthatjuk, de akár bele is tépkedhetjük. 

A zöldségeket, a diót és az áfonyát alaposan keverjük össze, majd tegyük félre. 

Készítsük el hozzá az öntetet. Ehhez egy kis tálban verjük habosra a majonézt, a citromlevet, a juharszirupot, a mustárt és a reszelt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

A kész öntetet végül öntsük rá a salátára, forgassuk át alaposan, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük