Sajtszósszal sült, krémes karfiol: a legjobb köret ünnepi sültek mellé
A tetejét pirosra sült sajt borítja, a karfiol egyszerre puha és pirult, a szósz pedig elképesztően krémes.
Végre itt a karfiolszezon, ami megannyi finom és gyorsan elkészíthető fogás alapját szolgáltathatja. Főzhetünk belőle levest, vagy süthetünk egy finom rakott ételt is, illetve akár meg is grillezhetjük különféle fűszerekkel és egy kis sajttal megkínálva.
Ezúttal egy új hullámos receptet mutatunk, amelyben a karfiolt hosszanti szeletekre vágva, először tojásos bundában elősütve, majd paradicsommal és mozzarellával elhalmozva, de immáron a sütőben befejezve készítjük el.
A karfiolt tisztítsuk meg a leveleitől, mossuk meg. Ezután csepegtessük le, majd vágjuk fel 2 ujjnyi vagy 2 cm vastag szeletekre, és tegyük félre.
A paradicsomot mossuk meg és karikázzuk fel vékony szeletekre. A mozzarellát szintén karikázzuk fel hasonlóan vékony szeletekre.
Készítsünk elő egy nagy és lapos tepsit, amire majd a bundázott karfiolokat fogjuk helyezni.
A sütőt melegítsük elő 165 fokra.
Készítsük el a tésztabundát. Egy tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a görög joghurtot, illetve ízlés szerint sót és borsot.
Addig keverjük, amíg szép, homogén állagú nem lesz.
A korábban felvágott karfiolszeleteket mártsuk bele a masszába úgy, hogy az mindenütt érje a zöldséget.
Vegyünk elő egy közepes serpenyőt, amelyben hevítsünk fel 1-2 evőkanál olajat.
Amikor az olaj már felmelegedett, egyesével tegyük bele a tojásba mártott karfiolszeleteket, és közepes lángon, oldalanként 8-8 percig süssük őket, vagy amíg szép, aranybarnára nem sülnek.
A megsült karfiolokat tegyük át a tepsire. Célszerű előre egy kis olajjal bekenni a tepsit, vagy sütőpapírt belehelyezni.
A karfiolokat rendezzük el egymás mellett, majd mindegyiknek a tetejére tegyünk 1-2 szelet paradicsomot és 1-2 szelet mozzarellát. A tetejét hintsük meg oregánóval és egy kis sóval.
A már előmelegített sütőben 20-25 perc alatt el is készül a karfiol. Akkor jó, ha a mozzarella már megolvad a tetején, és aranybarna színt kap.
A kész karfiolokat melegen tálaljuk akár magában, akár rizsköret mellé.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu