Fűszeres, sütőben sült répa feta sajttal: karamellizált dió koronázza meg
Krémes és ropogós, édes és sós, tökéletes kombinációt hozhatsz létre ebből a három fő hozzávalóból.
Ha nem a megszokott ünnepi köretet tennéd az asztalra, próbáld ki ezt a nagyon sajtos, krémes karfiolt! A vegetáriánus családtagoknak és barátoknak tökéletes főétel, de hús mellé is szuper köret lehet.
Az elkészítése is nagyon egyszerű: egy selymes besamelt kell főzni, amelybe rengeteg sajt és karfiol kerül, majd a sütőben érnek össze az ízek. A zöldséget érdemes elősütni, úgy szépen megpirul, picit karamellizálódik, még finomabb lesz a kész étel.
Hogy igazán krémes legyen a végeredmény, tejszínnel és kétféle sajttal dolgozz: a cheddar és a gouda tökéletes választás, de másféle sajtot is használhatsz, ementálival is isteni lesz.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
A tejet és a tejszínt vegyük ki a hűtőből, mérjük ki, keverjük össze.
A karfiolt szedjük kisebb rózsákra, majd forgassuk egybe az olajjal, sózzuk, borsozzuk. Terítsük szét a sütőpapíron.
Toljuk a sütőbe 20 percre, nem kell még megpuhulnia teljesen, csak picit megpirulnia. Tegyük félre, a sütőt pedig vegyük lejjebb 180 fokra.
Közben készítsük el a szószt.
A vajat olvasszuk meg egy nagy lábasban, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük vele egybe. 1 perc után fokozatosan öntsük fel a tejes-tejszínes keverékkel, közben folyamatosan kevergessük. Főzzük a szószt, míg besűrűsödik, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük.
Húzzuk le a tűzről a szószt, majd keverjük bele a kétféle reszelt sajtot, akkor jó, mikor beleolvadnak a szószba. Ha kész a szósz, forgassuk bele a karfiolrózsákat is, alaposan keverjük össze.
Öntsük a sajtszószos karfiolt egy 2 liter űrtartalmú sütőtálba vagy tepsibe, szórjuk a tetejére a maradék reszelt sajtot, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, vagy míg a sajt aranybarna nem lesz.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors