Sajtszósszal sült, krémes karfiol: a legjobb köret ünnepi sültek mellé

sajtos-karfiol
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tetejét pirosra sült sajt borítja, a karfiol egyszerre puha és pirult, a szósz pedig elképesztően krémes.

Ha nem a megszokott ünnepi köretet tennéd az asztalra, próbáld ki ezt a nagyon sajtos, krémes karfiolt! A vegetáriánus családtagoknak és barátoknak tökéletes főétel, de hús mellé is szuper köret lehet. 

Az elkészítése is nagyon egyszerű: egy selymes besamelt kell főzni, amelybe rengeteg sajt és karfiol kerül, majd a sütőben érnek össze az ízek. A zöldséget érdemes elősütni, úgy szépen megpirul, picit karamellizálódik, még finomabb lesz a kész étel. 

Hogy igazán krémes legyen a végeredmény, tejszínnel és kétféle sajttal dolgozz: a cheddar és a gouda tökéletes választás, de másféle sajtot is használhatsz, ementálival is isteni lesz.

Sajtszósszal sült karfiol

sajtos-karfiol.jpeg2

Hozzávalók 4 személyre

A karfiolhoz:

  • 1 nagy db karfiol (1 kg)
  • 2 ek olaj
  • ízlés szerint só, bors

Sajtszósz:

  • 60 g vaj
  • 3 ek liszt
  • 300 ml tej
  • 200 ml tejszín (30%-os)
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 150 g cheddar sajt
  • 70 g gouda sajt

Tetejére:

  • 50 g cheddar sajt
  • 50 g gouda sajt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

A tejet és a tejszínt vegyük ki a hűtőből, mérjük ki, keverjük össze.

A karfiolt szedjük kisebb rózsákra, majd forgassuk egybe az olajjal, sózzuk, borsozzuk. Terítsük szét a sütőpapíron. 

Toljuk a sütőbe 20 percre, nem kell még megpuhulnia teljesen, csak picit megpirulnia. Tegyük félre, a sütőt pedig vegyük lejjebb 180 fokra.

Közben készítsük el a szószt.

A vajat olvasszuk meg egy nagy lábasban, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük vele egybe. 1 perc után fokozatosan öntsük fel a tejes-tejszínes keverékkel, közben folyamatosan kevergessük. Főzzük a szószt, míg besűrűsödik, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. 

Húzzuk le a tűzről a szószt, majd keverjük bele a kétféle reszelt sajtot, akkor jó, mikor beleolvadnak a szószba. Ha kész a szósz, forgassuk bele a karfiolrózsákat is, alaposan keverjük össze.

Öntsük a sajtszószos karfiolt egy 2 liter űrtartalmú sütőtálba vagy tepsibe, szórjuk a tetejére a maradék reszelt sajtot, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, vagy míg a sajt aranybarna nem lesz.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük