Sajtszósszal sült, krémes karfiol: a legjobb köret ünnepi sültek mellé
A tetejét pirosra sült sajt borítja, a karfiol egyszerre puha és pirult, a szósz pedig elképesztően krémes.
Ha nem a megszokott ünnepi köretet tennéd az asztalra, próbáld ki ezt a nagyon sajtos, krémes karfiolt! A vegetáriánus családtagoknak és barátoknak tökéletes főétel, de hús mellé is szuper köret lehet.
Az elkészítése is nagyon egyszerű: egy selymes besamelt kell főzni, amelybe rengeteg sajt és karfiol kerül, majd a sütőben érnek össze az ízek. A zöldséget érdemes elősütni, úgy szépen megpirul, picit karamellizálódik, még finomabb lesz a kész étel.
Hogy igazán krémes legyen a végeredmény, tejszínnel és kétféle sajttal dolgozz: a cheddar és a gouda tökéletes választás, de másféle sajtot is használhatsz, ementálival is isteni lesz.
Sajtszósszal sült karfiol
Hozzávalók 4 személyre
A karfiolhoz:
- 1 nagy db karfiol (1 kg)
- 2 ek olaj
- ízlés szerint só, bors
Sajtszósz:
- 60 g vaj
- 3 ek liszt
- 300 ml tej
- 200 ml tejszín (30%-os)
- ízlés szerint só, bors
- 0.25 tk szerecsendió
- 150 g cheddar sajt
- 70 g gouda sajt
Tetejére:
- 50 g cheddar sajt
- 50 g gouda sajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
A tejet és a tejszínt vegyük ki a hűtőből, mérjük ki, keverjük össze.
A karfiolt szedjük kisebb rózsákra, majd forgassuk egybe az olajjal, sózzuk, borsozzuk. Terítsük szét a sütőpapíron.
Toljuk a sütőbe 20 percre, nem kell még megpuhulnia teljesen, csak picit megpirulnia. Tegyük félre, a sütőt pedig vegyük lejjebb 180 fokra.
Közben készítsük el a szószt.
A vajat olvasszuk meg egy nagy lábasban, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük vele egybe. 1 perc után fokozatosan öntsük fel a tejes-tejszínes keverékkel, közben folyamatosan kevergessük. Főzzük a szószt, míg besűrűsödik, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük.
Húzzuk le a tűzről a szószt, majd keverjük bele a kétféle reszelt sajtot, akkor jó, mikor beleolvadnak a szószba. Ha kész a szósz, forgassuk bele a karfiolrózsákat is, alaposan keverjük össze.
Öntsük a sajtszószos karfiolt egy 2 liter űrtartalmú sütőtálba vagy tepsibe, szórjuk a tetejére a maradék reszelt sajtot, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, vagy míg a sajt aranybarna nem lesz.
-
2024-01-24 07:32:01
-
2023-12-01 09:36:02
-
2023-11-10 09:36:02
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!