Selymes, krémes céklás hummusz - Az ízek tökéletes harmóniája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy kora nyári, igencsak izzasztó margitszigeti futás után kóstoltam először céklás hummuszt
Tortillatekercsben kaptam, és azonnal befaltam. Bár a hummuszt és a céklát is minden formában imádom, arra, hogy az ízük együtt is milyen harmonikus és finom, nem gondoltam.
A hummusz, ez a krémes állagú közel-keleti mártogatós nemcsak tápláló, hanem nagyon egészséges is. Teljes értékű fehérjeforrás, bővelkedik kis glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokban, valamint telítetlen zsírsavakban. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rezet, valamint E- és B-vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős.
A rajongók rajongója
Gyorsan elkértem a receptjét, hogy ne csak futás után, farkaséhesen tesztelhessem. A hummusz nekem igazi szuperétel, nagyon sokszor eszem. Van kedvenc márkám is, de szeretek újakat is kipróbálni, illetve az egyik kedvenc éttermembe is rendszeresen ellátogatok, ha leesik a vérhummusz-szintem. A kutyámat Hummusznak hívják, kell ennél több, hogy kifejezzem a rajongásom?
Egy ideje megtanultam házilag is készíteni, és nagyon megörültem, amikor megkóstoltam a céklás változatot, ami a sima hummuszhoz hasonlóan szintén egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
A céklás humuszt reggelire és délutáni beszélgetésekhez is ajánlom. Pitával vagy pirítóssal tálalva a legjobb.
Céklás hummusz
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 doboz csicseriborsó konzerv
- 1 evőkanál tahini
- 1 darab citrom vagy lime leve
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- ízlés szerint római kömény
- 1 darab cékla (megfőzve)
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint olívaolaj
Elkészítés:
Fotó: Getty Images