Isteni, joghurtos zabpalacsinta: rostdús reggeli kevés munkával
Ha imádod a palacsintát, készítsd el egészségesebb változatban is, liszt helyett zabpelyhet használj.
A vékony tésztás palacsinta nem nagy ördöngösség, csak egy jó recept és a megfelelő alapanyagok kellenek hozzá – többek között liszt, tej és tojás. Mi történik azonban akkor, ha a tojás, vagyis az egyik legfontosabb hozzávaló kimarad? Tulajdonképpen semmi, mert nélküle is tökéletes palacsintát süthetsz.
Mindez pedig a chiamagnak és a zselésítő tulajdonságának köszönhető: ugyanis süteményekben képes a tojáshoz hasonlóan viselkedni, és szépen összefogja a tésztát. Nincs ez másként ezzel a palacsintával sem, és a chia által még a rosttartalma is magasabb lesz. Ha pedig részletesebben is érdekel a tojásmentes sütés-főzés, akkor ebben a cikkben olvashatsz további tojáspótló alternatívákról.
Egy közepes tálban keverjük össze a palacsinta száraz hozzávalóit, majd kisebb mennyiségekben keverjük hozzá a növényi italt és a vizet is.
10 percig pihentessük, hogy a chiamag kissé megszívja magát a folyadékkal. Közben hevítsünk fel egy serpenyőt minimális olajjal, és egy merőkanállal adagoljunk bele annyi tésztát, hogy vékonyan ellepje a serpenyő alját. Közepes hőfokon, oldalanként 1-2 perc alatt süssük aranybarnára.
Tetszőleges töltelékkel, gyümölcsökkel fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu