Szaftos chili darált pulykahússal és babbal: könnyed, de tartalmas ebéd
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Pofonegyszerű, ropogós rozmaringos keksz: tökéletes nasi az esti filmhez
Csodaszép kakaós piskótatekercs: krémes, mascarponés töltelék kerül bele
Sűrű, szaftos gombacurry: ínycsiklandó indiai fogás egyszerűen
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Az alábbi chilit nem kell addig főzni, míg egészen sűrű lesz a szaftja, direkt picivel több lével készül, úgyhogy friss kenyérrel érdemes tunkolni.
Chili rengetegféleképpen készülhet: gazdagítható kukoricával, étcsokoládéval, készülhet marha- vagy sertéshússal, de vega változatban is. Az alábbi recept annyiban tér el a megszokottól, hogy nem annyira sűrű, több lével készül, így tökéletes kenyér mellé, de tejföllel, sajttal is kínálható.
Marha- helyett a kevésbé zsíros pulykahús az alábbi változat alapja, fűszerek közül pedig nem hiányozhat belőle a római kömény és természetesen a chili sem. Utóbbit ízlés szerint adagold, használhatsz port, de szószt is, sőt, friss chilipaprikát is karikázhatsz bele.
A chilis babba érdemes egy kevés cukrot is keverni, hogy ellensúlyozd a paradicsom savasságát, de el is hagyható, vagy helyettesítheted egy pár kocka étcsokoládéval is.
Chili darált pulykahússal és babbal
Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm darált pulykahús
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint chilipor
- 2 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- ízlés szerint só, bors
- 800 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 400 milliliter alaplé (csirke)
- 800 gramm vörös bab (konzerv)
- 1 evőkanál cukor (opcionális)
Elkészítés:
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset kockázzuk össze, a fokhagymát reszeljük le. A babkonzervről öntsük le a levet, öblítsük át, szűrjük le, tegyük félre.
Melegítsünk olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük pár percig, majd mikor puha, borítsuk rá a húst. Sózzuk, borsozzuk, fehéredésig süssük.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit - az erősségétől függően 2-3 teáskanállal -, a római köményt, az oregánót, a paprikát. Keverjük össze a húst a fűszerekkel, majd 1 perc után öntsük fel a paradicsommal és az alaplével. Mehet bele a bab is.
Ha forr, kóstoljuk meg, ízesítsük egy kevés cukorral - el is hagyható -, sóval és borssal, ha szükséges. Nagyjából 45-60 percig főzzük, míg összeérnek az ízek.
Frissen, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images