Szaftos chili darált pulykahússal és babbal: könnyed, de tartalmas ebéd

chili
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az alábbi chilit nem kell addig főzni, míg egészen sűrű lesz a szaftja, direkt picivel több lével készül, úgyhogy friss kenyérrel érdemes tunkolni.

Chili rengetegféleképpen készülhet: gazdagítható kukoricával, étcsokoládéval, készülhet marha- vagy sertéshússal, de vega változatban is. Az alábbi recept annyiban tér el a megszokottól, hogy nem annyira sűrű, több lével készül, így tökéletes kenyér mellé, de tejföllel, sajttal is kínálható.

Marha- helyett a kevésbé zsíros pulykahús az alábbi változat alapja, fűszerek közül pedig nem hiányozhat belőle a római kömény és természetesen a chili sem. Utóbbit ízlés szerint adagold, használhatsz port, de szószt is, sőt, friss chilipaprikát is karikázhatsz bele.

A chilis babba érdemes egy kevés cukrot is keverni, hogy ellensúlyozd a paradicsom savasságát, de el is hagyható, vagy helyettesítheted egy pár kocka étcsokoládéval is. 

Chili darált pulykahússal és babbal

chili2

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 500 gramm darált pulykahús
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint chilipor
  • 2 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 800 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
  • 400 milliliter alaplé (csirke)
  • 800 gramm vörös bab (konzerv)
  • 1 evőkanál cukor (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset kockázzuk össze, a fokhagymát reszeljük le. A babkonzervről öntsük le a levet, öblítsük át, szűrjük le, tegyük félre.

Melegítsünk olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük pár percig, majd mikor puha, borítsuk rá a húst. Sózzuk, borsozzuk, fehéredésig süssük. 

Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit - az erősségétől függően 2-3 teáskanállal -, a római köményt, az oregánót, a paprikát. Keverjük össze a húst a fűszerekkel, majd 1 perc után öntsük fel a paradicsommal és az alaplével. Mehet bele a bab is. 

Ha forr, kóstoljuk meg, ízesítsük egy kevés cukorral - el is hagyható -, sóval és borssal, ha szükséges. Nagyjából 45-60 percig főzzük, míg összeérnek az ízek.

Frissen, melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük