Félórás, fűszeres chilis bab hús nélkül: vöröslencse gazdagítja

3
Nyomtatás
vegachilisbab
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sűrű, fűszeres szaft az étel lelke, a babtól és a lencsétől pedig nagyon laktató lesz a fogás.

A hús nélküli, vega chilis bab, vagyis a chili sin carne készülhet csak babbal, kukoricával és paradicsommal, de ki is egészülhet plusz alapanyagokkal, ebben a receptben például vöröslencse gazdagítja. A hüvelyes hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megpuhul, pillanatok alatt készre fő.

Mivel chiliről van szó, ne sajnáld belőle a csípős hozzávalókat, ha találsz, érdemes chipotle paprikát is kockázni bele, de ha nem jutsz hozzá, jalapenót is karikázhatsz rá. A fűszeres ételből nem hiányozhat a római kömény sem.

A picit fanyar, savanykás ízekről a lime gondoskodik, az édeskés ellensúlyról pedig vagy egy kis cukor, vagy egy kevés étcsokoládé. Érdemes kóstolgatni főzés közben, egyéni ízlésre szabni a receptet, lehet csípősebb, citrusosabb, de édesebb is. Ha pedig mégis a húsos chilis bab mellett tennéd le a voksodat, itt találsz egy szuper receptet.

Vega chilis bab lencsével

vegachilisbab2

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál chilipor
  • 1 evőkanál római kömény
  • 0.5 teáskanál cukor
  • 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
  • 400 gramm vörösbab (konzerv)
  • 190 gramm vöröslencse
  • 1 kis konzerv kukorica
  • 2 teáskanál chipotle (konzerv)
  • 400 gramm passzírozott paradicsom
  • 500 milliliter alaplé
  • 1 darab lime
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk kockákra, utóbbit reszeljük le. A bab- és a kukoricakonzervről öntsük le a folyadékot, öblítsuk át, csöpögtessük le. Ha használunk chipotle paprikát, vágjuk apró darabokra.

Melegítsünk olívaolajat egy nagy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Pár percig dinszteljük, míg átlátszó nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chiliport, a köményt, a cukrot, sózzuk, borsozzuk, további 1 percig dinszteljük. Keverjük bele a kockázott paradicsomot, a chipotlét, a babot, a kukoricát és a lencsét, majd az egészet öntsük fel a passzírozott paradicsommal és az alaplével. Fedjük le a lábast, vegyük feljebb a lángot alatta, majd forrásig melegítsük.

Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 8-10 percig, míg a lencse puha nem lesz, időközönként keverjük meg. Ha túl sűrűnek ítéljük meg, alaplével hígíthatjuk. 

Keverjük bele a lime facsart levét, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon