![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Félórás, fűszeres chilis bab hús nélkül: vöröslencse gazdagítja
![vegachilisbab](https://kep.index.hu/1/0/3637/36370/363708/36370855_2779385_d1acdc6de3b4024d37f12f57d3af0ed0_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sűrű, fűszeres szaft az étel lelke, a babtól és a lencsétől pedig nagyon laktató lesz a fogás.
A hús nélküli, vega chilis bab, vagyis a chili sin carne készülhet csak babbal, kukoricával és paradicsommal, de ki is egészülhet plusz alapanyagokkal, ebben a receptben például vöröslencse gazdagítja. A hüvelyes hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megpuhul, pillanatok alatt készre fő.
Mivel chiliről van szó, ne sajnáld belőle a csípős hozzávalókat, ha találsz, érdemes chipotle paprikát is kockázni bele, de ha nem jutsz hozzá, jalapenót is karikázhatsz rá. A fűszeres ételből nem hiányozhat a római kömény sem.
A picit fanyar, savanykás ízekről a lime gondoskodik, az édeskés ellensúlyról pedig vagy egy kis cukor, vagy egy kevés étcsokoládé. Érdemes kóstolgatni főzés közben, egyéni ízlésre szabni a receptet, lehet csípősebb, citrusosabb, de édesebb is. Ha pedig mégis a húsos chilis bab mellett tennéd le a voksodat, itt találsz egy szuper receptet.
Vega chilis bab lencsével
![vegachilisbab2](https://kep.index.hu/1/0/3637/36370/363708/36370865_9d557bd6fd377a6304def49bce5ba9cb_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál chilipor
- 1 evőkanál római kömény
- 0.5 teáskanál cukor
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 400 gramm vörösbab (konzerv)
- 190 gramm vöröslencse
- 1 kis konzerv kukorica
- 2 teáskanál chipotle (konzerv)
- 400 gramm passzírozott paradicsom
- 500 milliliter alaplé
- 1 darab lime
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk kockákra, utóbbit reszeljük le. A bab- és a kukoricakonzervről öntsük le a folyadékot, öblítsuk át, csöpögtessük le. Ha használunk chipotle paprikát, vágjuk apró darabokra.
Melegítsünk olívaolajat egy nagy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Pár percig dinszteljük, míg átlátszó nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chiliport, a köményt, a cukrot, sózzuk, borsozzuk, további 1 percig dinszteljük. Keverjük bele a kockázott paradicsomot, a chipotlét, a babot, a kukoricát és a lencsét, majd az egészet öntsük fel a passzírozott paradicsommal és az alaplével. Fedjük le a lábast, vegyük feljebb a lángot alatta, majd forrásig melegítsük.
Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 8-10 percig, míg a lencse puha nem lesz, időközönként keverjük meg. Ha túl sűrűnek ítéljük meg, alaplével hígíthatjuk.
Keverjük bele a lime facsart levét, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!