Fűszeres chilis bab tortillába csomagolva – Pirítsd meg a tésztalapokat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tortillából szuper szendvicseket készíthetsz, attól függően, hogy mit pakolsz bele, könnyedebb vagy laktatóbb fogást tehetsz az asztalra.
A chili con carnéről, avagy a chilis babról nem kell sokat mesélni, bár én ódákat tudnék zengeni róla, már csak azért is, mert sokszor életet mentett, amikor nem volt ötletem, mit főzzek vacsorára. Az autentikus recept biztosan nem az én kezemben van, hiszen abban nem is lehetne kukorica, de én és sokan mások is tesznek bele. A lényeg inkább az, hogy igyekezz minél tovább, lassú lángon főzni, hogy az ízek összeérjenek.
Bár ennek a fogásnak a hús a lelke, elkészítheted vega verzióban is, hiszen a fűszerezésen ugyanúgy sok minden múlik. Ez a sütőtökös változat nagy kedvenc. Én tejföllel és tortillachipsszel szoktam tálalni, de ha jó sűrűre főzöd, akkor betöltheted tortillába is, és szendvicsnek is eheted.
Tortillába amúgy kevésbé nehéz ételt is göngyölhetsz, például grillezett csirkemellet és sok-sok zöldséget. Bár ezt a laposkenyeret boltban is megveheted, házilag is nagyon egyszerűen elkészítheted.
Chilis bab tortillában
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 1 kávéskanál füstölt pirospaprika
- 250 gramm darált hús (csirke, marha, sertés)
- 800 gramm vörösbabkonzerv
- 200 gramm kukoricakonzerv
- 500 milliliter paradicsompassata
- 100 milliliter víz
- 0.5 kávéskanál cukor
- 0.5 kávéskanál chili
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4 darab tortillalap
- 1 darab paradicsom
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra, majd egy lábasban forrósítsunk olajat, és dinszteljük meg rajta. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a füstölt pirospaprikát, a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük vissza a tűzre, és pirítsuk fehéredésig. A vörösbabról és a kukoricáról öntsük le a levét, majd tegyük a húsra. Öntsük rá a paradicsompassatát, egy kevés vizet, fűszerezzük egy csipetnyi cukorral és ízlés szerint chilivel, majd vegyük le a lángot, takarjuk le, és rotyogtassuk 20 percet. Néha keverjük meg.
Süssük meg a tortillát. A lapokat fektessük száraz serpenyőbe, és nagy lángon egy-egy percig pirítsuk mindkét oldalát. Ha kész a chilis bab, töltsük meg a kész húsos keverékkel, vágjunk bele paradicsomot, majd tekerjük fel, és a közepén kicsit ferdén vágjuk félbe.
Fotó: Getty Images