Mutatós citromos pohárkrém: házi lemon curd és tejszínhab találkozása
Nyarat hoz a konyhádba ez a könnyed, krémes pohárdesszert, amelyben a citrom és a tejszínhab a főszereplők.
A panna cotta az olaszok klasszikus desszertje, ami, íze mellett, egyszerűsége és eleganciája miatt vált népszerűvé világszerte. Otthon is könnyen elkészítheted, így nem csak éttermekben vagy cukrászdákban élvezheted.
Rengeteg változatban kipróbálhatod, fehér csokival, bogyós gyümölcsökkel, kávéval, míg kánikulában a citromos változat a tuti befutó. Ez a desszert remekül kombinálható friss gyümölcsökkel, amelyek tovább fokozzák a desszert frissességét.
Ha formákban készíted, óvatosan tedd az edényeket meleg vízbe néhány másodpercre, és fordítsd ki belőlük a desszertet a tányérra.
Ha porzselatint használunk, áztassuk be 2 evőkanál hideg vízbe, és hagyjuk állni 5-10 percig. Amennyiben lapzselatinnal dolgozunk, rakjunk négy lapot hideg vízbe 5-10 percre.
Öntsük a tejszínt, a tejet és a cukrot egy közepes lábasba. Adjuk hozzá a citrom reszelt héját. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve melegítsük addig, amíg a cukor teljesen feloldódik és a keverék eléri a forráspontot, de ne hagyjuk forrni.
Vegyük le a lábast a tűzről. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a citrom levét. Tegyük hozzá a zselatint is, majd keverjük addig, amíg teljesen feloldódik.
Szűrjük át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsuk a citrom héját.
Öntsük a krémet 4 kis tálkába vagy panna cotta formákba.
Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni 30 percig, majd tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, vagy amíg teljesen megdermed. Tálalás előtt díszítsük citromkarikával vagy citromhéjjal és citromfűvel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu