Lágy, krémes citromos panna cotta: az olaszok is így készítik

14
Nyomtatás
citromos-panna-cotta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A citromos panna cotta különösen frissítő, így tökéletes választás lehet melegebb napokon vagy egy könnyed ebéd, vacsora zárásaként.

A panna cotta az olaszok klasszikus desszertje, ami, íze mellett, egyszerűsége és eleganciája miatt vált népszerűvé világszerte. Otthon is könnyen elkészítheted, így nem csak éttermekben vagy cukrászdákban élvezheted. 

Rengeteg változatban kipróbálhatod, fehér csokival, bogyós gyümölcsökkel, kávéval, míg kánikulában a citromos változat a tuti befutó. Ez a desszert remekül kombinálható friss gyümölcsökkel, amelyek tovább fokozzák a desszert frissességét. 

Ha formákban készíted, óvatosan tedd az edényeket meleg vízbe néhány másodpercre, és fordítsd ki belőlük a desszertet a tányérra.

Citromos panna cotta

citromos-panna-cotta-recept

Hozzávalók 4 pohárhoz

  • 5 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál porzselatin
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • citromkarikák, citromfű a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

Ha porzselatint használunk, áztassuk be 2 evőkanál hideg vízbe, és hagyjuk állni 5-10 percig. Amennyiben lapzselatinnal dolgozunk, rakjunk négy lapot hideg vízbe 5-10 percre.

Öntsük a tejszínt, a tejet és a cukrot egy közepes lábasba. Adjuk hozzá a citrom reszelt héját. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve melegítsük addig, amíg a cukor teljesen feloldódik és a keverék eléri a forráspontot, de ne hagyjuk forrni. 

Vegyük le a lábast a tűzről. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a citrom levét. Tegyük hozzá a zselatint is, majd keverjük addig, amíg teljesen feloldódik.

Szűrjük át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsuk a citrom héját.

Öntsük a krémet 4 kis tálkába vagy panna cotta formákba.

Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni 30 percig, majd tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, vagy amíg teljesen megdermed. Tálalás előtt díszítsük citromkarikával vagy citromhéjjal és citromfűvel. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon