Pihe-puha citromos piskóta: üde, pillekönnyű desszert

citromos-piskota-receptje
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Friss, citrusos ízével a citromos piskóta mind a hétköznapi pillanatokat, mind pedig a különleges alkalmakat feldobja.

Legyen szó baráti vagy családi összejövetelről, a különféle piskóták mindig sikert aratnak. Meleg időben a kicsit fanyarabb ízek még jobban esnek: ha még intenzívebb citromos ízt szeretnél, adj néhány csepp citromkivonatot a tésztához.

Ne felejtsd el a citrom reszelt héját megmosni, mielőtt hozzátennéd a tésztához, hogy eltávolítsd a vegyszereket és szennyeződéseket, illetve fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz.

A piskótát tálalhatod önmagában porcukorral megszórva, vagy készíthetsz hozzá egy könnyű citromos mázat is.

Citromos piskóta

citromos-piskota

Hozzávalók 12 szelethez

  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat óvatosan válasszuk ketté, és a fehérjét verjük kemény habbá. Közben adjuk hozzá kanalanként a cukrot, a vaníliás cukrot, majd egyesével dolgozzuk hozzá a tojássárgákat. Tegyünk hozzá három evőkanál citromlevet és a citrom reszelt héját. Forgassuk hozzá a lisztet, és dolgozzuk csomómentesre.

Simítsuk a tésztát sütőpapírral bélelt, 22x22 centis tortaformába vagy egy 25 centis kenyérformába, és toljuk forró sütőbe. Süssük meg 160 fokon körülbelül 30 perc alatt. Végezzünk tűpróbát, ha a piskótába szúrt tűre nem ragad massza, vegyük ki a sütőből. 

Fontos, hogy a sütési idő a forma méretétől és nagyságától függően változhat. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük