Támaszd fel a szikkadt kenyeret: készíts belőle crostinit

10
Nyomtatás
crostini
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Van otthon egy halom szikkadt kenyér, amit nem tudsz mire használni, de nincs szíved kidobni sem? Készíts belőle crostinit!

Ez a ropogtatnivaló, vagy akár mártogatóshoz is illő pirítós, bármilyen kenyérből elkészíthető, de ha igazi különlegességre vágysz, akkor kovászosból vagy bagettből próbáld ki. Az a legjobb, ha a kenyér levegősebb szerkezetű.

A kész crostini tökéletes lesz mártogatósok, krémek, hummuszok, de akár húsos feltétek mellé is. Én személy szerint pesztóval vagy babpürével kedvelem, de levesek mellé is gyakorta készítem. 

Tipp

A crostini légmentesen záródó tasakba vagy dobozba téve még napokig eláll. 

Crostini

crostini

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 g szikkadt kenyér
  • 2 ek olívaolaj
  • tengeri só ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. 

A kenyeret vágjuk fel nagyon vékony, maximum 5 mm vastagságú szeletekre. 

Ha a kenyér nem bagett vagy ciabatta, hanem egy veknisebb forma, érdemes a szeleteket tovább felezni. 

A kenyérszeleteket egy 30x30-as tepsiben terítsük szét egymás mellett, majd mindegyiket locsoljuk meg olívaolajjal és hintsük meg egy csipet sóval. 

A crostinik előmelegített sütőben mindössze 5-8 perc alatt megsülnek.

Az aranybarnára sült kenyérszeleteket hagyjuk kihűlni, majd pakolásszuk egy tányérra vagy kenyereskosárba, ami mellé már tálalhatjuk is a pesztót, a mártogatóst, esetleg egy finom hummuszt vagy pár szelet füstölt lazacot. 

Fenséges nassolnivaló lesz, és vendégváróként is megállja a helyét!

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon