Klasszikus császármorzsa búzadarából: vajon sütve lesz igazán finom
A jól sikerült császármorzsa önmagában, lekvár nélkül is finom, ha a tésztát citromhéjjal, vaníliával ízesíted, majd vajon sütöd, isteni lesz.
Nincs olyan ember, aki ne szeretné a császármorzsát, viszont a rajongók két táborra oszlanak: vannak, akik a búzadarás változat mellett teszik le a voksukat, míg mások a palacsintatésztásért vannak oda. Ha előbbi csoportba tartozol, akkor is mindenképp készítsd el az alábbi osztrák kaiserschmarrnt, habos, könnyű és isteni finom.
A recepttel egy szuper német gasztroblogon találkoztam, és annyira tökéletes, hogy semmit nem változtattam rajta. Az édes tészta vajon sül aranybarnára, és a tojáshabtól légies – aki szeretné, mazsolát is keverhet bele. Ha így döntesz, érdemes beáztatni az aszalványt gyümölcslébe vagy rumba, mielőtt a masszába forgatod.
Ha szeretnénk mazsolát tenni a császármozsába, áztassuk narancslébe 15 percre.
Közben a tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá.
A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a lisztet, majd a tejet is, keverjük csomómentesre a masszát. Keverjük bele a szódát. Végül forgassuk bele egy spatula segítségével a tojáshabot is, illetve ha használunk, a mazsolát.
Készítsünk elő egy 32 centis serpenyőt, olvasszuk meg benne a vajat. Öntsük bele a tésztát, majd kb. 5 percig süssük közepes lángon, néha nézzük meg az alját, nem barnul-e túl gyorsan. Fordítsuk meg a tésztát, a fakanállal/spatulával vágjuk negyedekre, majd süssük még kb. 5 percig.
A tésztanegyedeket szedjük falatnyi darabokra, 1 percig még süssük, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu