Foszlós cseresznyés focaccia: kívül ropogós, belül szaftos

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igaz, az az alapszabály hogy a piros, kora nyári cseresznye igazán csak frissen jó, a hőkezeléstől épp a zamatát, frissességét, lényegét veszíti el. Viszont kivétel ez alól az alapszabály alól ez a focaccia recept, mert kicsit édes, kicsit sós és nagyon rövid ideig éri csak hő, ezért még megmarad a zamatból is valami. 

Akinek furcsán hangzik a sós lepénykenyér és az édes gyümölcs találkozása, az képzeljen maga elé egy szelet fehér kenyeret sok lekvárral.

Kívül ropogós, belül szaftos

Az ízvilág ehhez az élményhez lesz egészen hasonló, azzal a kitétellel, hogy az egész még sokkal, sokkal jobb. A focaccia kívülről kissé ropogósra sül, de belül lukacsos, szaftos lesz. A cseresznye ép marad, de enyhén cukros levet ereszt, ami vékony mázat képez a lepény felületén. 

Nem csak édességként

Mi annyira szeretjük ezt az édes-sós játékot, hogy még csak nem is édességnek szoktuk enni, hanem sós dolgok, sonkák és sajtok mellé úgy, mint egy átlagos kenyeret. Csak éppen sokkal több lesz annál, nagyon nyári és nagyon különleges.

Cseresznyés focaccia

cseresznyés-focaccia - 1 (2)

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 400 gramm liszt
  • 3 deciliter víz
  • 0.5 teáskanál porélesztő
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál méz
  • 500 gramm cseresznye
Recept idők

Elkészítés:

A vízben elkeverjük az élesztőt és a mézet, belekeverjük a lisztet és a sót, simára gyúrjuk, és letakarva egy éjszakán át állni hagyjuk. Ha nincs ennyi időnk, kétszerezzük az élesztő mennyiségét, és elég lesz neki 4 óra pihenés is. A megkelt tésztát egy nagy sütőlapra egyengetjük, és megszórjuk a kimagozott cseresznyével. Kissé belenyomkodjuk a tésztába, és fél órát kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 250 fokosra, beletoljuk a focacciát, és addig sütjük, míg színt nem kapnak a szélei és a cseresznye bugyborékolni nem kezd.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük